Konu Demans: Yapay zeka 1,6 milyon beyin taraması analiz edecek
Tedavisi olmayan ancak teşhis ile durdurmanın ya da yavaşlatmanın mümkün olduğu demans için bilim insanları çalışmalarına devam ediyor. Son olarak da demans riskini tahmin eden bir araç geliştirilmeye çalışılıyor.
Edinburgh Üniversitesi ve Dundee Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, NEURii adı verilen küresel bir araştırmanın parçası olarak, on yıldan uzun bir süre boyunca İskoçya'daki hastaların BT ve MRI taramalarını inceleyecek. Araştırma kapsamında 1,6 milyona kadar görüntü taranacak.
Ekip, bir kişinin bunama geliştirme riskini belirlemeye yardımcı olabilecek verileri inceleyecek yapay zekâ ve makine öğrenimini kullanacak.
Bilim insanları, radyologların hastalarda demans riskini belirlemek için kullanabilecekleri dijital araçlar oluşturmayı amaçlıyor. Araçların ayrıca kesin tedavilerin geliştirilmesinin hızlandırılmasına da yardımcı olabileceğini söylediler.
Dundee Üniversitesi'nde yapay zekâ ve tıbbi görüntüleme uzmanı olan Prof. Emanuele Trucco şunları söyledi: "Bu yeni veri seti nörolojik araştırmacılar için büyük bir fayda sağlayacak."
Edinburgh Klinik Beyin Bilimleri Merkezi'nden projenin eş lideri olan Prof. Will Whiteley şunları söyledi: "Basit beyin taramalarının demansı tahmin etmek için daha iyi kullanılması, demansın daha iyi anlaşılmasına ve potansiyel olarak nedenlerinin daha erken teşhis edilmesini sağlayacak, bu da yeni tedavilerin geliştirilmesini kolaylaştıracaktır. Yüksek risk altında olan geniş bir insan grubundan veri toplayabilirsek ve daha sonra denemelere katılmaya onay verirlerse, gerçekten yeni tedaviler geliştirmeye başlayabiliriz."
Dünya çapında demansla yaşayan insan sayısının 2050 yılına kadar neredeyse üç katına çıkarak 153 milyona ulaşması öngörülüyor ve araştırmacılar bunun sağlık ve sosyal bakım sistemleri için bir tehdit olduğu konusunda uyarıyor. Ayrıca araştırmalar, demansla bağlantılı sağlık ve sosyal maliyetlerin yılda 1 trilyon doları aştığını gösteriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.