‘Psikolojik şiddete maruz kalan çalışanlarda anksiyete bozuklukları başlayabilir’

 ‘Psikolojik şiddete maruz kalan çalışanlarda anksiyete bozuklukları başlayabilir’
Çalışma ortamında psikolojik şiddete maruz kalan çalışanlarda ilerleyen süreçlerde psikolojik rahatsızlıklar meydana geliyor. Uzman Psikolojik Danışman...
Çalışma ortamında psikolojik şiddete maruz kalan çalışanlarda ilerleyen süreçlerde psikolojik rahatsızlıklar meydana geliyor. Uzman Psikolojik Danışman İnci Aydın, psikolojik şiddete maruz kalan çalışanlarda yaygın anksiyete bozukluklarının ortaya çıkabileceğini söyledi.

Yağmur Ensari/YENİGÜN ÖZEL- Zamanın  büyük bir kısmını iş yerinde geçiriyor. Çalışma ortamı aynı zamanda önemli bir sosyal çevre sağlıyor. Bu nedenle yaşanılan psikolojik şiddet ve baskı tüm yaşantımızı etki altına alıyor.  Yalnızlaşma ve çaresiz hissetme, tükenmeye, yabancılaşmaya yol açan psikolojik şiddet huzursuz hissetmek ve stres ise çeşitli olumlu duyguları yitirmeye sebep oluyor.  Mobbing tek başına doğrudan bir intihar nedeni olmasa da depresyon ve benzeri bir durum geliştiğinde intihar düşüncesini artırabilir, düşüncenin eyleme dökülmesine yol açabilir. Mobbingin yarattığı psikolojik etkilere dair konuştuğumuz Uzman Psikolojik Danışman İnci Aydın, şöyle konuştu: “Sürekli psikolojik şiddete maruz kalan çalışanlarda, bir süre sonra tükenmişlik, hayattan keyif alamama, sürekli kaygı, endişe halinin olması, uyku düzeninde bozukluk, yeme içme düzeninde bozukluk, sebebi psikolojik kaynaklı psiko-somatik ağrılar, yaygın anksiyete bozuklukları, depresyon gibi ruhsal açıdan olumsuzluklar ortaya çıkabilir. ”

[caption id="attachment_76602" align="alignnone" width="680"] Uzman Psikolojik Danışman İnci Aydın[/caption]

‘Psikolojik bozukluklar ortaya çıkabilir’

Aydın,  “Günümüz koşullarında zamanımızın çoğunluğu hep bir meşguliyet, koşturmaca içerisinde geçebilmektedir. Günlük yoğun tempoda iken zamanın büyük çoğunluğunu iş yerinde geçiren çalışanlar, kendilerini iyi ve huzurlu hissedebilecekleri, motivasyonu tam olarak çalışabilecekleri iş ortamı ve verimli olabilecekleri iş ortamında bulunmayı isterler. Ancak bu istenilen ortam çalışma ortamında, iş koşullarında gerçekleşmeyebilir.  Mobbing, işyerinde çalışanlara yönelik olarak gerçekleşen, çalışanlar tarafından veya işveren tarafından ara ara gerçekleştirilen psikolojik saldırılardır. Yoğun ve ağır çalışma koşulları, iş stresi mobbingin yani psikolojik şiddet ve saldırının artmasına sebebiyet vermiştir.  Sürekli psikolojik şiddete maruz kalan çalışanlarda psikolojik bozukluklar ortaya çıkabilmektedir” diye kaydetti.

‘Mobbing verimsiz olmaya neden olur’

Maruz kalınan mobbingin psikolojik rahatsızlıkların yanı sıra verimsizliğe de sebep sunduğunun altını çizen Aydın, şu ifadeleri kullandı: “ Psikolojide bireysel farklılıklar vardır. Aynı derecede mobbinge maruz kalan kişilerde aynı psikolojik sonuçlar ortaya çıkmayabilir. Sürekli psikolojik şiddete maruz kalan çalışanlarda, bir süre sonra tükenmişlik, hayattan keyif alamama, sürekli kaygı, endişe halinin olması, uyku düzeninde bozukluk, yeme içme düzeninde bozukluk, sebebi psikolojik kaynaklı psiko-somatik ağrılar, yaygın anksiyete bozuklukları, depresyon gibi ruhsal açıdan olumsuzluklar ortaya çıkabilir. Ruhsal açıdan olumsuzluklar, depresyon, anksiyete, sürekli kaygı hali, işyerinde çalışan kişilerin işlerinde de motivasyonsuz ve verimsiz olmalarına neden olur.  Bu nedenle işverenlerin, çalışanların psikolojik sağlıklarını düşünmeleri ve ona göre çalışanlarla iletişim kurmaları çok önemlidir. Mutsuz ve stresli bir şekilde işyerine gelen çalışanın tam olarak kapasitesinden yararlanmak oldukça zorlaşır ve verimsizlik artabilir. İşyerindeki verimlilik için de çalışanların mobbinge maruz kalmadan, en az stres ile çalışma ortamının sağlanması ve hizmet içi eğitimlerinde psikolojik motivasyon arttırıcı olması işyerindeki verimlilik ve faydalı olmayı da sağlar.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.