Türkiye Kosova'ya asker gönderiyor

Türkiye Kosova'ya asker gönderiyor
Milli Savunma Bakanlığı, NATO'nun talebi üzerine etnik gerilime sahne olan Kosova'nın kuzeyine asker göndereceğini açıkladı. Bakanlık bölgeye bir komando taburunun gönderilmesi için hazırlık yapıldığını açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı, Kosova'nın kuzeyinde etnik Sırplar ile Kosova yönetimi arasında son günlerde meydana gelen gerilim sonrası NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı'nın talebi üzerine ülkeye bir komando taburunu göndermeye hazırlandığını duyurdu. Açıklamada Türk askerinin 5 Haziran'a kadar Kosova'daki Sultan Murat Kışlası'na intikal etmesi için hazırlıklara başlandığı belirtildi.

İTİDAL ÇAĞRISI YAPILDI

Türkiye'nin BM, NATO, AB ve AGİT görevleri ile ikili ilişkiler kapsamında bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamayı sürdürdüğü belirtilen ve Türkiye ile ortak tarihi ve kültürel değerlerin bulunduğu Balkanlar'daki gelişmelerin de yakından takip edildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye, son günlerde dost ve kardeş Kosova'nın kuzeyinde gerçekleşen, bölgesel güvenlik ve istikrara zarar veren olayların diyalog yoluyla çözümü için yapıcı bir tutum sergilemekte ve taraflara itidal çağrısında bulunmaktadır. Kosova'da meydana gelen olaylar sonrası NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı/Napoli (İtalya) tarafından yapılan talebe istinaden daha önce NATO Kosova Gücüne tahsisli olan 65'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza (Lüleburgaz) bağlı bir komando taburu ihtiyat birliği olarak görevlendirilmiştir. Görevlendirilen birliğimizin 4-5 Haziran 2023'e kadar Kosova'da bulunan Sultan Murat Kışlası'na intikali için gerekli hazırlıklara başlanmıştır."

NE OLMUŞTU?

Kosova'nın kuzeyinde şiddete dönüşen siyasi kriz, bölgenin Sırpların çoğunlukta olduğu bölgede etnik Arnavut belediye başkanlarının göreve başlamasından bu yana yoğunlaşmıştı. Sırp nüfusunun çoğunluğu Nisan ayındaki seçimleri boykot etmesi sonucu dört bölgede etnik Arnavut belediye başkanları göreve başlamıştı. Pazartesi günü belediye başkanlarının atanmasının protesto edildiği olaylarda yaklaşık 30 NATO askeri ve 52 Sırp eylemci yaralanmıştı. Çatışma sonrasında NATO, bölgedeki 4 bin kişilik misyonunu güçlendirmek için Balkan ülkesine 700 ek asker göndereceğini duyurmuştu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.