Milletvekili aday adayı Akyıl: Kürt sorunu CHP’yle çözülür

Milletvekili aday adayı Akyıl: Kürt sorunu CHP’yle çözülür
Cumhuriyet Halk Partisi’nden Diyarbakır milletvekili aday adaylığını açıklayan iş insanı İsmail Akyıl, Kürt sorunu CHP’nin çözeceğine ifade ederek,...

Cumhuriyet Halk Partisi’nden Diyarbakır milletvekili aday adaylığını açıklayan iş insanı İsmail Akyıl, Kürt sorunu CHP’nin çözeceğine ifade ederek, “Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu bu bölgeyle ilgili ciddi bir hassasiyet içinde. Cumhurbaşkanı adayı olduğu zaman Kürt meseleyle ilgili açıklamalar yapacak” dedi.

İbrahim İnanç YILDIZ/YENİGÜN - 14  Mayıs’ta yapılması gündeme gelen seçimlerinde CHP Diyarbakır Milletvekili aday adaylığını duyuran iş insanı İsmail Akyıl, seçim çalışmalarını sürdürüyor. Yenigün’e gündeme ilişkin değerlendirmede bulunan Akyıl, Kürt sorunu başta olmak üzere CHP’nin birçok sorunu çözeceğine vurgu yaptı.

Yıllardır siyasetle ilgilendiğini aktaran Akyıl,  Kürt sorununu CHP’nin iktidara gelmesi ile çözeceğini ifade ederek, “Genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu bu bölgeyle ilgili ciddi bir hassasiyet içinde. Problemleri biliyor, yerinde inceliyor ve aynı zamanda hemşerimizdir. Yani aslında o da bizden biridir. Bu bölgede doğmuş, buraya çok yakın temas kurabileceğimiz tek insandır. Şu anda görünen budur açıkçası” diye konuştu.

Kurdukları ittifakta 6 partinin olduğunu ve hepsinin ayrı ayrı faktörlerin olduğunu dikkat çeken Aykıl, “Türkiye’de Kürt sorunu olduğunu söyleyen de var, milletçiliği savunan kesimde var. Burada İyi Parti, Demokratik var. Açıklanan metin 6 partinin ortay kararıdır. Ben de inceleme fırsat buldum. Şuna inanıyorum ki Sayın genel başkanımız cumhurbaşkanı adayı olduğu zaman ciddi bir şekilde bu bölgeyle ilgili, Kürt meseleyle ilgili açıklamalar yapacağımı bekliyorum şahsen” diyor.

‘Birbirimize barış çiçeği uzatmamız lazım’

Kürt sorunu nedeniyle Türkiye’nin ve bölgenin her tarafının yara aldığını ve hiç kimsenin çatışmalarla bir sonuca gidemeyeceğini anlatan Akyıl, şöyle konuştu:

“Birbirimize karşılıklı barış çiçeğini uzatmamız lazım. Barışmamız lazım. Halkımız kardeştir. Aynı topraklarda, aynı coğrafyada her şeyi ortak yaptık ta, bu meseleyi gelince mi ayrışalım. Yani onu çok akıllıca irdelemek ve çok düzgün çalışmak lazım, bunun üzerinde ciddi araştırmalar yapmak lazım. Çok güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Tabi bizi ayırmak isterler, problemler çıkarmak isterler. Yani bizim demokrasiye, insan haklarına, hukuka önem vermemiz lazım, eksiklerimiz varsa tamamlamaya çalışmamız lazım.”

‘Parlamenter sistemle rahat çalışma imkanı olacak’

CHP’nin iktidar olduğu bir dönemde yargıda adaletsizliğin değişeceğini söyleyen Akyıl, “Şimdi maalesef bütün devlet kurumları tek partili sistem gibi olmuş. Yeni dönemde parlamenter sistemi geldiği zaman daha rahat çalışma imkanı da olur. Bizim partide olsa ben şimdi ki cumhurbaşkanlığı sistemine karşıyım. Eskiden yürütme, yargı, yasama ayrı ayrı işliyordu. Şimdi bu yok. Bunu sadece şimdiki cumhurbaşkanımız için demiyorum. Yani başka birisi de gelse o güç zehirlenmesidir” dedi.

‘Kayyum atamaları doğru değil’

Belediyelere kayyum atamalarına da değinen Akyıl, “Selçuk Mızraklı’yı yakinen tanıyoruz. Geldi, 5-6 ay geçmeden onu aldılar. Bu akla mantığa aykırıdır. Bu adam ne kadar zamanda geldi, nasıl örgütlendi, ne yaptı, parayı nereye transfer etti, nasıl bu kadar belgeleri buldunuz? Yani bu bir siyasi oyundur. Başka bir şey ben görmüyorum” dedi.

Kürt sorunun çözümü ne kadar önemli ise ekonomik sorunun çözümünün de önemli olduğunu dile getiren Akyıl, “İnsanları aç bırakarak, iş ve istihdam imkanlarını yaratmadan, düşünmesini, çalışmasını, geliştiremeyiz. Hem yeraltı kaynaklarıyla hem akarsu sularıyla. Çünkü biz Dicle’nin kenarındayız. Bu büyük bir zenginliktir. Bir sürü ekilebilir arazilerimizi ekiyoruz. Organize sanayimiz gelişiyor. Daha çok geliştirme şansımız var. Daha güçlü barajlarımızı devreye alabiliriz hızlı bir şekilde. Gıdada Türkiye’yi besleyebiliriz” diye konuştu.

‘Bölge önceden iki parti arasında sıkışmıştı’

CHP’nin gelecek seçimlerde bölgedeki durumuna değinen Akyıl, şunları söyledi:

“Gerçekten samimi cevap vereyim. Yeni il yönetimimiz 6 ay önce kongre ile geldi. İlişkiler son derece zayıftı. Eski başkanımız çalışmıştır tabi ki, bunu biliyorum. Halkın her tarafına, her kesimine dokunmazsan bu işi başarma şansın yok. Biz bunun üzerine büyük yer tuttuk. İnsanları ağırlama şansımız oldu. 40-50 kişi ile saha çözüm ekibi kurduk. Şu ana kadar 20 bine yakın eve gittiler. Her tarafta CHP'yi tanıttılar. Bunların ciddi bir avantajı olduğuna inanıyorum. Burası AKP ve HDP arasında sıkıştı yani. Türkiye’nin her yerinde 20-25-30 puan alan Cumhuriyet Halk Partisi Güneydoğu’da niye bunu almasın? Onun için şu kadar alır bu kadar doğru analiz olmaz. Ama tabi bizim gönlümüzden geçen Cumhuriyet Halk Partisi alsın. Ben Diyarbakır’da en az 2-3 milletvekili çıkacağımızı görüyorum açıkçası.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.