HEDEP'lilere yurt dışı yasağı

HEDEP'lilere yurt dışı yasağı
Pasaportlarına İçişleri Bakanlığı tarafından idari kararla tahdit konulması nedeniyle HEDEP'li kimi milletvekilleri yurt dışına çıkamıyor.

20 HEDEP milletvekili pasaportlarına tahdit konulması nedeniyle yurt dışına çıkamıyor. Milletvekillerinden 11'i hakkında yurt dışına çıkışlarını yasaklayan mahkeme kararı bulunuyor.

EŞGENEL BAŞKAN DA ÇIKAMIYOR
Ancak 9 milletvekili, haklarında hiçbir yasak kararı bulunmamasına rağmen İçişleri Bakanlığı tarafından idari kararla tahdit konulması nedeniyle çıkış yapamıyor. Yurt dışına çıkması yasak olan isimler arasında HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Meclis İdare Amiri Salihe Aydeniz ve Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan da bulunuyor.
HEDEP’li milletvekillerinin yurt dışına çıkışlarının yasaklanması Meclis'in gündemine taşındı. Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, genel kurulun dünkü oturumunu açarken “Bu Parlamentonun 9 seçilmiş vekilinin seyahat özgürlüğü, hakkında hiçbir mahkeme kararı olmadan, bir bürokrat imzasıyla engelleniyor. 'Yurt dışı tahdidi var' deniyor” ifadelerini kullandı. Önder şöyle devam etti:
“Bu, Meclis Başkanı'nı mülga etmek demektir. Bu, İçişleri Bakanlığı'nı mülga etmek demektir. Eğer kendisi talimat vermemişse Cumhurbaşkanlığı'nı mülga saymak demektir. Yol alamıyoruz bir türlü. Nedir bu mekanizma? Buna ne mâni? Bize bugüne kadar etkili bir cevap verilmiş değil.”
“Kimin ne haddine seçilmiş parlamentere bir mahkeme kararı olmadan tahdit uygulamak?” diyen Önder, Meclis'te sıkça dillendirilen “ayrımcılık yok” sözlerine dikkat çekerek “Söz kıymetlidir; ondan sonra 'Ayrımcılık yok, kayrımcılık yok' lafı bir türlü yere oturmuyor, ayağı havada. Ayrımcılık yoksa mahkeme kararı olmadan geliştirilen bu hukuksuzluğa bütün parlamenterler bulundukları yerden ses çıkarmak durumundalar” diye konuştu.

TÜM GRUP BAŞKANVEKİLLERİ İTİRAZI HAKLI BULDU
Yurt dışı çıkış yasağının milletvekillerinin görevini ifa etmesinin önünde engel olduğunu kaydeden Önder, oturuma ara vererek durumu istişare etmek için tüm siyasi partilerin grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı. Edinilen bilgiye göre iktidar partisinin grup başkanvekilleri dahil tüm grup başkanvekilleri HEDEP temsilcilerinin itirazını haklı buldu, uygulamanın 'haksız ve hukuksuz' olduğu dile getirildi.

KURTULMUŞ VE YERLİKAYA İLE GÖRÜŞÜLECEK
Toplantıda sorunun çözümü için Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile temas kurulmasına karar verildi. AK Parti Grup başkanvekillerinin konuyu iki ismin gündemine taşıyacağı öğrenildi.

DAHA ÖNCE GAZZE HEYETİ İLE GÜNDEME GELMİŞTİ
Yurt dışı çıkış yasağı konulan 20 milletvekilinden biri olan HEDEP’li Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, ekim ayında Meclis'i yönettiği bir oturumda Saadet Partisi'nin Filistin'e bir heyet gönderilmesine dair önerisine, "Gitmeyi çok isterim. Ama yurt dışı yasağım var" cevabını vermişti. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum