Bakan Nebati'den deprem konutlarına kredi açıklaması

Bakan Nebati'den deprem konutlarına kredi açıklaması
Ümraniye Belediyesi'nce düzenlenen depremzede ailelerle iftar yemeğine katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Kentsel dönüşümde 100 metrekare...

Ümraniye Belediyesi'nce düzenlenen depremzede ailelerle iftar yemeğine katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Kentsel dönüşümde 100 metrekare bir dairenin neredeyse maliyetinin tamamını karşılayacak bir kredi paketi oluşturduk" dedi.

Ümraniye Belediyesi Nikah Sarayı'nda depremzedeler için iftar yemeği verildi. Yaklaşık 500 depremzedenin katıldığı iftar yemeğine Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve eşi Özlem Nebati'nin yanı sıra Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım ve AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Rabia İlhan katıldı.

Bakan Nebati, depremzedelerin acısını paylaşmak ve devletin varlığını orada hissettirmek için çabaladıklarına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Buna Rabb'imiz şahittir. Bakanlarımız, bölgede gece gündüz çalıştılar. Günlerce uykusuz kaldık. Özellikle Hatay, Maraş, Adıyaman, Elbistan, Nurdağı ve İslahiye gibi yerlerde görevli bakan arkadaşlarımızın hangi şartlarda, nasıl çalıştığını çok iyi biliyoruz. Valilerimizin, askerimizin, jandarmamızın, polisimizin ve en önemlisi vatandaşlarımızın Adıyaman'a kilometrelerce kuyruk yaparak yardım için koştuklarını kendi gözlerimizle gördük. Kardeş belediyeler olarak belediyelerimizin kurduğu konteyner kentlerle ve çadır kentlerle bütün belediyelerimiz kardeşlik hukukunun ne olduğunu ortaya koymak için canhıraş çalıştılar."

Bakın sadece Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak aldığımız tedbirleri saymaya kalksak saatlerinizi alırız. Çünkü bir can pazarı var, malını kaybeden insanlar var, varlığını yitiren insanlar var. Başını bir yere sokmaya çalışan insanlar varken hesaba kitaba bakmadan vatandaşımız rahat etsin diye mücbir sebep ilan ettik. Kredileri ve vergileri erteledik. Hızlı bir şekilde AFAD'a 100 milyar liralık bir kaynak aktararak kardeşlerimizin ilk andan itibaren ihtiyaçlarını giderecek tedbirleri aldık."

DEVLETİN VARLIĞINI HİSSETTİRMEK İÇİN ÇABALADIK

Bakan Nebati, daha sonra şunları söyledi:

"İnşallah dualarınızla bu zor günleri aşacağız. Hepimiz elbette ki evimizde sevdiklerimizle iftar yapmak isterdik. Salonda Hatay’dan, Adıyaman’dan, Kahramanmaraş’tan kardeşlerimiz var. Oturduğumuz masadaki kardeşimiz, depremden çıktım geldim, hiç tanımadığım, bilmediğim Sultanbeyli’de bir dairenin çatı katında 15 gün misafir edildim, dedi. Bu güzel insanımızla her türlü sıkıntının üstesinden gelmeyi başaracağız. Ağır bir yüktü, 14 milyon doğrudan 80 milyon dolayı olsa da etkilendiği en büyük afetlerden birini yaşadık. Yakınlarımızı, işimizi, varlığımızı kaybettik ama her zaman olduğu gibi 'Sesi mi duyan yok mu?' dendiğinde devlet millet her beraber elini uzattık. Sayın Cumhurbaşkanımız depremi duyar duymaz verdiği talimatlar doğrultusunda illere gittik. İllerde kardeşlerimizin dertleriyle hemhal olmak için gece gündüz çalıştık. Görevli olduğum ilde sel geldi, vurdu yine oradaydık. Enkazın başında gözyaşı döküp birlikte dua ederken şevkle enkazı birlikte kaldırdık. Selde suya girdik, çamurdan irkilmedik. Devletin varlığını orada hissettirmek için çabaladık durduk. Buna Rabbimiz şahittir bakanlarımız günlerce çalıştı, uykusuz kaldı."

Bakan Nebati, "Kredileri, vergileri erteledik. Hızlı bir şekilde AFAD’a 100 milyar liralık kaynak aktardık." diyerek "Cumhurbaşkanımız sözünde duran bir er, diyor ki; 'Temelini attığımız konutları 1 yıl içerisinde teslim edeceğiz.' Konutları depremde zarar gören kardeşlerimize teslim edeceğiz. Giden canlar elbette geri gelmez. Rahat bir şekilde hayatlarını idame ettirmeleri için elimizden gelen gayreti ortaya koyuyoruz. Ümraniye’nin misafirisiniz, ev sahibi olmaktan yüksünmeyiz. Her türlü eksiğini sanki siz ev sahibiymişsiniz gibi dile getirin. Misafirlerimizin yaşadıkları, doğdukları yerlere gitmesi de bizim boynumuzun borcudur. Ağır hasarlıya kadar tüm konutlar yeniden inşa edilecek ve sizler evlerinize geçeceksiniz. Bizler de önemli paket açıkladık. Kentsel dönüşümün hızlı ve sağlam bir şekilde yapılması için ev sahibi olup kentsel dönüşüme tabi tutulan kardeşlerimize cüzi faiz oranlarıyla uzun vadeli kredi tahsis ettik. Müteahhitlere 250 milyon liraya kadar cüzi rakamlarla büyük oranını Bakanlığımızın karşılayacağı imkanlarla gelin binaları yeniden inşa edin, kredi veriyoruz. Rezerv alanları oluşturulmuş yerlerde yap, işlet, devret modeliyle bir sistem geliştirdik. İstanbul başta olmak üzere bütün illerdeki ihtiyacı gidermiş olacağız. Kentsel dönüşümde kimsenin sözüne bakmadan evinizi yenileyin, bu imkanlardan faydalanın. Müteahhitlere diyoruz ki bu imkanları sonuna kadar değerlendirin bu afeti bir daha yaşamayalım. Belediyeler, bu süreci hızlandırın, kentsel dönüşüme karşı olanlar gelin depremzedeleri görün." şeklinde konuştu. (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.