Marketlerdeki korona virus tehlikesine dikkat

Marketlerdeki korona virus tehlikesine dikkat
Dünya genelinde etkili olan korona virüs nedeniyle bir çok kişi, alışveriş merkezlerine ve marketlere yönelirken hastalığı kapabilme ihtimalini çoğu...

Dünya genelinde etkili olan korona virüs nedeniyle bir çok kişi, alışveriş merkezlerine ve marketlere yönelirken hastalığı kapabilme ihtimalini çoğu zaman göz ardı ediyor

DİYARBAKIR YENİGÜN – Korona virus pandemisinin ardından, birçoğumuz hastalığın yayılma riskinden kaçınmak için sosyal mesafeyi koruyor veya kendimizi karantinaya alıyoruz. Günlük rutinlerimiz son birkaç hafta içinde büyük ölçüde değişmiş olsa da değişmeyen şey ise yemek yeme ihtiyacımız oldu. Yemek ihtiyacının karşılanması için marketler açık bırakılırken bu durum korona virus’ün olduğu şu süreçte dışarı çıkmanın ne kadar güvenli olduğunu sorgulatıyor. Çoğu kişi evde büyük ölçüde stok yaparak markete gitmeyi sınırlıyor ancak bazı kişiler de rutin olarak marketlere gitmeyi sürdürüyor. Korona virus’ün yüzeylerde saatlerce kalabildiği düşünüldüğünde; marketlerdeki raf, ürün ve sepetlere her gün yüzlerce kişinin de dokunduğu hesaba katıldığında Korona virus’a yakalanma riskinin ne kadar fazla olduğu da ortaya çıkıyor. Bu nedenle uzmanlar, bilinçli market alışverişine ilişkin şu önerilerde bulunuyor.

Yiyeceklerinizi sipariş etmeyi planlıyorsanız

Teslimat görevlinizden yiyecekleri kapınızın dışında bırakmasını isteyin. Sizin ya da görevlinin COVID-19 virüsünün bir taşıyıcısı olması mümkündür. Bu nedenle teması minimumda tutmak en iyisidir. Bazı şirketler, yiyeceklerinizin nasıl bırakılmasını istediğinizi belirtebileceğiniz bölümlere sahiptir, bu nedenle teslimatçılara onları dışarıda bırakmalarını söyleyin. Teslimatçıya nakit para vermek yerine elektronik olarak bahşiş verip veremeyeceğinize bakın. Ve her zaman yiyecekleri kapınıza gelmeden önce ve sonra ellerinizi yıkadığınızdan emin olun. Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanması öneriliyor.

Mağazaya gitmeyi planlıyorsanız...

Kalabalık olmadığında git. Virüs esas olarak diğer bireylerle yakın temas yoluyla bulaştığı için, sosyal mesafenin anahtarı büyük insan gruplarından kaçınmaktır. Ancak zamanlamanızı doğru bulmazsanız ve kendinizi birçok insanla birlikte markette bulursanız, ihtiyacınız olanı alın ve bırakın. Dalmayın. Arkadaşlarınızı veya ailenizi görürseniz, onlara dalmayın ya da uzaktan selam verin. Sarılmadan ve el sıkışmadan kaçının. Onlarla uzaktan konuşun. Veya başka bir zamanda telefondan görüntülü konuşabilirsiniz. Kullandığınız alışveriş sepetlerini veya sepetleri temizleyebilmeniz için dezenfektan mendilleri yanınıza alın. Eldivenler burada fazla kullanılmayacaktır, çünkü eldivenleriniz kirlenmiş bir ürüne dokunursa, dokunulan bir sonraki şeyi kirletecektir. Sadece dikkatli alışveriş yapın ve mağazada yürürken yüzünüze, gözlerinize ve burnunuza dokunmaktan kaçının . Kasayı kullandıktan sonra el dezenfektanı kullanın.

Yiyeceklerinizi aldıktan sonra..

Tüm kapları dezenfekte etmelisiniz: Günlük dezenfektan mendillerinizi kullanabilir veya kendi seyreltik klorlu ağartma solüsyonunuzu oluşturabilirsiniz. Kaplarınızı bu solüsyonla silin ve kuruyana kadar yüzeyde bir dakika bekletin. Taze meyve ve sebzeleri yemeye gelince... Gıda güvenliği kuralları değişmedi: Musluk suyunda iyice yıkayın. Üstlerindeki toprak ve kiri temizlemek için de temiz eller kullanın.

Tüm yiyeceklerinizi bıraktıktan sonra poşetlerinizin dokunduğu tüm yüzeyleride dezenfekte edin.

Mahalle bakkalarını da tercih edin

Dışarı çıkarsanız, yerel marketlerinizi desteklemeyi düşünün. Büyük mağazalarda hem malzeme azalmış olabilir hem de daha kalabalık olabilir. Yüksek riskli bir kişiyseniz, mağazalardan mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın. Bunun yerine market teslimatına; bu olmazsa yakın bir dostunuza alışveriş için başvurun. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.