Liceli kadınlar bir ilke imza attı

Liceli kadınlar bir ilke imza attı
Lice’de kadınların emeğiyle ortaya çıkan ürünleri değerlendirmek ve istihdam alanı yaratmak amacıyla kadın kooperatifi kuruldu. Kooperatif Başkanı...

Lice’de kadınların emeğiyle ortaya çıkan ürünleri değerlendirmek ve istihdam alanı yaratmak amacıyla kadın kooperatifi kuruldu. Kooperatif Başkanı Bedriye Dolak, kadınların dayanışması ve desteğiyle ilçede güzel işler başaracaklarını söyledi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır’ın Lice ilçesinde bir araya gelen ev emekçisi kadınlar, oluşturacakları kooperatifle bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 2 ay önce 5 ev emekçisi kadın, ilçede kadınlara istihdam alanı yaratılması amacıyla bir araya gelerek tartışmalar yürüttü. Kadınlar, ilçe merkezi başta olmak üzere kırsal mahallelerde yaşayan kadınlarla görüşerek bilgi alışverişinde bulundu. Yürütülen tartışmalar üzerine ilçede bir kadın kooperatifinin kurulması ihtiyacı olduğu tespit edildi.

Lice kadın kooperatifi kuruldu

Kooperatifin kurulması için kadınlar, ilk olarak sebze kurutmalıkları, turşu, reçel, salça, kavurma gibi hazırlıklar yaptı. Birçok kadının emeğiyle hazırlanan ürünlerin kooperatif bünyesinde satılması için hazırlıklar tamamlanırken, kooperatifin kurulması için kadınlar resmi başvurularını yaptı. İlçede ilk kez kurulan “Lice Kadın Kooperatifi”nin açılışı önümüzdeki günlerde yapılacak.

30 kadına istihdam sağlayacak

26 bin nüfusu olan Lice’de kurulan kadın kooperatifi, ilk etapta yaklaşık 30 kadına istihdam sağlayacak. Kooperatifte, kuru gıda dışında, el emeği, dikişi nakış, tekstil atölyesi de açılacak. Ayrıca kadınlar, kırsal mahallelerdeki yetiştirecekleri sebze, meyve ve gıdaları pazarlarda satışa sunacak.  Kooperatif bünyesinde toplanması hedeflenen tüm ürünlerin, başta bölge olmak üzere tüm kentlere gönderilerek yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Amaç ekonomik özgürlük

Lice Kadın Kooperatifi Başkanı Bedriye Dolak, 5 kadınla kooperatif çalışmalarını başlattıklarını, 2 aylık sürede çok sayıda kadının desteği ile hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi. İlk kez kurulacak kooperatifinin öncelikli amacının kadınlara istihdam alanı yaratmak ve kendi ekonomik özgürlüklerini sağlamak olduğunu belirten Dolak, kooperatif bünyesinde çalışacak ve destek veren kadınların tümünün ev emekçisi olduğunu kaydetti.

 ‘Hayvancılık da yapacağız’

Ürün hazırlığına kurutmalıklarla başladıklarını ifade eden Dolak, tüm ürünleri ilçenin köylerinden temin ettiklerini aktardı. Kooperatifin kurulmasında birçok kadının katkısı olduğunu söyleyen Dolak, “Önümüzdeki süreçte ilçe merkezi başta olmak üzere köylerdeki kadınlarla bir araya gelip daha farklı ilçeye özgü nelerin yapılabileceği üzerinde ortak kararlar alacağız. Bu kararlar doğrultusunda birlikte hareket edip ilçemizin ekonomisini kadınlar olarak kalkındıracağız. İlçemiz özelikle tarım ve hayvancılığa elverişlidir. Kooperatif bünyesinde bunları da yapmayı ve yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz” dedi. Dolak, kadınların dayanışması ve desteğiyle ilçede güzel işler başaracaklarını belirterek, tüm kadınları kendilerine destek olmaya çağırdı. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.