Gre Fılla Höyüğü nereye taşınacak?
Diyarbakır’ın Göbeklitepe’si olarak adlandırılan ve 4 yılda kazı çalışmaları tamamlanan Gre Fılla’nın taşınması gündemde. Kültür Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün taşıma işlemini yapacağı belirtilirken, açığa çıkarılan yapıların yeniden kurulacağı yer konusunda ise henüz bir netlik yok. Gre Fılla Höyüğü’ndeki kazı çalışmalarına bilimsel danışmanlık yapan Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse, 4 yılda kazının tamamlandığını ve taşınacağı yer konusunda birkaç alternatifin olduğunu söyledi. Ökse, orijinaline uygun bir şekilde yeniden inşası konusunda bilimsel destek verebileceğini de kaydetti
Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesindeki Gre Fılla Höyüğü’nde yürütülen kazı çalışmalarında 4 yılda 2 bin 687 eser gün yüzüne çıkarılarak, müzeye teslim edildi. Höyükte 2018’den bu yana Diyarbakır Müze Müdürlüğü Başkanlığında Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse’nin bilimsel danışmanlığında kazı çalışması yürütüldü. Kazılarda Çanak-Çömleksiz Neolitik Dönem’de yaşayan toplumlara ait yaşam izlerini yansıtan eserlerin yanı sıra dini ve sosyal yaşam alanları da tespit edildi. Gre Fılla Höyüğü’nde yapılan kazının bilimsel danışmanlığını yapan Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse, Höyüğün sular altında kalmaması için taşınmasına ilişkin Sur Ajans’a değerlendirmelerde bulundu.
Kazı tamamlandı, açığa çıkarılan yapılar taşınacak
Gre Fılla’nın taşınması çalışmasına ilişkin şöyle konuştu: “Devlet Su İşleri’nin finansörlüğünü yaptığı bir sulama barajı yapılıyor. Gre Fılla Höyüğü’nün sular altında kalmaması için açığa çıkmış yapıların uygun bir yere taşınması gerekiyor. Kültür Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Diyarbakır Valiliği nezdinde girişimlerde bulunuldu. Bu konuda şirketler teklif verecek. Sonuçta bu yapılar taşınacak. Gre Fılla tamamlanmış bir kazıydı ve açığa çıkarılması gereken her şey açığa çıkarıldı. 40 yılda yapılabilecek bir kazı 4 yılda tamamlandı. Birkaç alternatif var ama tam olarak nereye taşınacağı netleşmedi. Kültür Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün belirleyeceği bir şey. Biz sadece onlara orijinaline uygun yeniden kurulması için bilimsel destek verebiliriz. Gre Fılla’ya Diyarbakır’ın Göbeklitepe’si diyebiliriz. Şuana kadar Diyarbakır Dicle havzasında bunun bir tane daha örneği var, Mardin Dargeçit’te ama o daha küçük bir yerleşim olduğu için daha küçük bir topluluğa ait. Yapıları çok daha küçük. Ama oranın tarihi biraz daha eski. Bizimki Göbeklitepe ile çağdaş ve daha görkemli yapıları var. Daha büyük nüfusu olan bir yerleşim olmasından dolayı bir benzeri yok diyebilirim.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.