Kayıp yakınları Gülmez’in akıbetini sordu

Kayıp yakınları Gülmez’in akıbetini sordu
Kayıp yakınları, eylemlerinin 586’ncı haftasında 1994 yılında Tunceli’de gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan 61 yaşındaki...

Kayıp yakınları, eylemlerinin 586’ncı haftasında 1994 yılında Tunceli’de gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan 61 yaşındaki Nazım Gülmez’in akıbetini sordu

DİYARBAKIR YENİGÜN - Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nin her hafta düzenlediği “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 586’ncı haftasında, 15 Ekim 1994’te Tunceli’de gözaltında kaybedilen Nazım Gülmez’in akıbeti soruldu. İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, “Nazım Gülmez ve tüm kayıplar için adalet istiyoruz” ifadeleriyle derneğin sosyal medya hesabında yayınladığı videoyla Gülmez’in hikayesini paylaştı.

61 yaşında kaybettirildi

İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer’in paylaştığı kayıp hikayesi şu şekilde: “61 yaşındaki Nazım Gülmez Hozat ilçesi Taşıtlı Köyü'nde yaşıyordu. Evli olup 9 çocuk babasıydı. Gülmez, tarım ve hayvancılıkla uğraşıp, geçimini sağlıyordu.13 Ekim 1994 tarihinde Ali Boğazı bölgesinde Bolu Komando Tugayına bağlı askerler tarafından icra edilen askeri operasyon sırasında, Dersim ili Hozat ilçesine bağlı Taşıtlı köyüne baskın gerçekleşir. Köy muhtarı ve bir köylü askerler tarafından gözaltına alınır. Köylüler akşam saatlerinde serbest bırakılır.

Gülmez zorla götürülür

Bu baskından iki gün sonra 15 Ekim 1994 tarihinde, öğlen saatlerinde aynı askerler tekrar köye gelir, köyde arama yaparlar, ardından evler ateşe verilerek yakılır. Operasyona katılan askerler Nazım Gülmez’i kendilerine arazide kılavuzluk yapması gerekçesiyle evinden aldılar. Nazım Gülmez, çaresiz bir şekilde askerler tarafından köy muhtarı ile tüm köylülerin gözleri önünde zorla götürülür. Ailesi kendisinden o günden beri hiçbir haber alamaz. Gülmez’in eşi Garip Gülmez, olaydan bir ay sonra Hozat'taki binbaşıya eşinin akıbetini sorar. Binbaşı tarafından kendisine şu yanıt verilir: ‘Biz onları elimizde bir süre tuttuktan sonra serbest bıraktık, şimdi biz de onu arıyoruz. Eşi Garip Gülmez bu kez Hozat Savcılığı’na başvurur. Yapılan bu başvuru neticesinde Hozat Savcılığı görevsizlik kararı verdi. Verilen görevsizlik kararı üzerine Gülmez ailesi, Elazığ Askeri Savcılığa başvuruda bulunur. Dosyayı bir türlü sonuçlandıramayan Elazığ Askeri Savcılığı da aileye, dosyanın Malatya DGM Savcılığına gönderildiği bilgisini paylaşır. Malatya Savcılığı dosya hakkında kendisinin yargı yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle tekrar Hozat Cumhuriyet Savcılığına gönderir. İç hukuk yollarından herhangi bir sonuç alamayan Gülmez ailesi, davayı avukatları aracılığı ile 26 Marta 2016 tarihinde AİHM’e taşıdı. AİHM başvurunun 6 aylık süre sınırına uyulmadığı gerekçesiyle, başvurunun kabul edilemeyeceği bildirilir.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.