Kayıp yakınları, Gebze’de annelere yönelik şiddeti kınadı

Kayıp yakınları, Gebze’de annelere yönelik şiddeti kınadı
DİYARBAKIRYENİGÜN - İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınlarının, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlediği...

DİYARBAKIRYENİGÜN - İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınlarının, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eyleminin 532’ncisi İHD Diyarbakır Şube binasında gerçekleştirildi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, kayıp yakınları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, sivil toplum örgütleri temsilcileri, İHD yöneticileri ve üyeleri katıldı.

GEBZE’DEKİ ŞİDDETE TEPKİ

Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, yaşam hakkını savunduklarını ve savunmaya devam edeceklerini belirterek, kayıp yakınlarının eylemlerinin yasaklanmasıyla bir yere varılamayacağını söyledi. İmralı’daki tecridin sonlandırılması, yasaların uygulanması için binlerce tutuklunun açlık grevinde olduğunu hatırlatan Acer, açlık grevine ilk başlayan 300’ü aşkın tutuklunun durumunun kritik ve geri dönülemez aşamada olduğunu kaydetti.

‘ANNELERİN MÜCADELESİ KAZANACAK’

Tecridin kaldırılmasını talep eden Acer, Gebze Cezaevi önündeki tutuklu annelerine yapılan şiddeti kınadı. Acer, “O görüntüler sizi büyütmez, aslında sizin ne kadar küçük olduğunuzu gösterir. Anneler, adalet ve insanlık için mücadele ediyor. Annelerin eli öpülmesi gerekiyor. Anneleri iterek bir yere varamazsınız, sorunu böyle çözemezsiniz. Bu uygulamalardan vazgeçin. Sonunda annelerin mücadelesi kazanacak” dedi.

KAYIP HİKAYESİ

İHD yöneticisi Avukat Gurbet Yavuz ise 28 Şubat 1994 yılında Siirt’te kaybedilen Mehmet İnan’ın hikayesini anlattı. İnan’ın kaybedilmeden önce 3 kez gözaltına alındığını hatırlatan Yavuz, "28 Şubat 1994’te Mehmet'in babası Ali İnan, eşi ve çocukları su kuyusu mevkiinde hayvanlarını otlattıkları sırada Mehmet İnan, ailesinin ihtiyaçlarını tedarik etmek üzere Siirt'e gider. Akşam evine dönmeyince ailesi kaygılanmaya başlar. Baba Ali İnan, ertesi günün sabahında Siirt Cumhuriyet Savcılığı'na, Tugay Komutanlığı'na yazılı başvuruda bulunur. Ancak bir sonuç alamaz" şeklinde konuştu.

İnan'ın kaybedilmesinden 4-5 ay sonra polislerin baba Ali İnan'ı Siirt Emniyet Müdürlüğü'ne götürdüğünü aktaran Yavuz, "Orada kendisine bazı fotoğraflar gösterilir. Fotoğraftakilerin hiçbiri tanıdık gelmez. Polisler babayı geç bir saatte eve bırakır. Mehmet İnan'dan o tarihten itibaren haber alınamaz ve akıbeti hala bilinmiyor" ifadelerini kullandı.

Kayıp yakınları açıklamanın ardında oturma eylemi yaptı. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.