Diyarbakır’da 8 Mart Coşkusu; Kadınlar meydandaydı

Diyarbakır’da 8 Mart Coşkusu; Kadınlar meydandaydı
Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Yenişehir’de düzenlenen dev bir mitingle kutlandı. Yöresel kıyafetleri ve "Kadın Zamanı" pankartlarıyla alanı dolduran binlerce kadın; DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, DBB Eşbaşkanı Serra Bucak’ın birlik, mücadele ve barış vurgusu yapan konuşmalarıyla özgürlük haykırışını yükseltti.

YENİGÜN HABER – Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Yenişehir’de coşkulu ve geniş katılımlı bir miting gerçekleştirildi. Mitinge, , kadın milletvekilleri, DBB Meclisi Eşsözcüsü Demet Ceylan, ilçe belediye eşbaşkanları, kadın örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda kadın katıldı.

Birbirinden renkli yöresel kıyafetler giyen kadınlar, Ofis Semti’nden buluştu ve miting alanına kortejler halinde yürüyüş düzenledi. Alkış, zılgıt ve sloganların eksik olmadığı yürüyüşte, üzerinde "Kadın zamanı" yazılı renkli bir pankart açıldı.

Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından konuşan DBP Amed İl Eşbaşkanı Ruçem Vefa Elyakut, "8 Mart bizim için başkaldırı ve mücadele günüdür. 8 Mart, Kürt kadınlarının direnişiyle mücadele ve özgürlük gününe dönüştü” dedi.

8mart-miting2.jpeg

Uçar: Kadınların özgürlük haykırışı

Mitingde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Jin jiyan azadî artık dünyanın her tarafından yankılanıyor. Bu slogan karanlığa karşı kadınların özgürlüğünün haykırışı oldu” dedi.

Uçar, katledilen kadınlara işaret ederek, Ocak ayında 20 kadının katledildiğini hatırlatarak şunları söyledi:

"Şu an 3. Dünya Savaşı yaşanıyor. Kadınlar bu savaş karşısında saçlarını ördü. Rojava’da kadınlar kendi elleriyle özgürlüklerini inşa ettiler. Kadınların, toplumların, halkların özgürlüğü birbirine bağlıdır. Kadınlar kimseden destek beklemeden kendi elleriyle bunu başardılar. Sadece Rojava’da değil, dünyanın her yerinde kadınlar bu savaşa karşı saçlarını ördü. Bununla birlikte Rojava’da devrim örüldü. Şu an bu mücadele Rojhilat Kürdistan’ında yürütülüyor. Rojhilata’a baktığımızda Jîna Emînî, Şirîn Elemhûlî ve 'jin jiyan azadî’yi hatırlıyoruz. ‘Jin jiyan azadî’ artık dünyanın her tarafından yankılanıyor. Karanlığa karşı kadınların özgürlüğünün haykırışı oldu. Ne mutlu bize ki Zarifelerden Saralara, Beritanlardan Deniz Çiyalara çok güçlü bir mirasa sahibiz. Bu mirasla özgürlüğü sağlıyoruz. Hepimizin kadınlar günü kutlu olsun”

Mitingte bir konuşma yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, kadınların örgütlü mücadelesinin özgür ve barışçıl bir toplumun inşasında belirleyici olacağını belirtti.

8mart-miting.jpeg

Bucak: Kadınlar hakları için mücadele ediyor

Mitingde konuşan Eşbaşkan Bucak, katılımcıları selamlayarak kadınların dünyanın dört bir yanında hakları ve varlıkları için mücadele ettiğini vurguladı. Bölge kadınlarının direnişine dikkat çeken Eşbaşkan Bucak, kadınların örgütlü mücadelesinin özgür ve barışçıl bir toplumun inşasında belirleyici olacağını ifade etti.

Kadınların mücadele ve kararlılığına dikkat çeken Eşbaşkan Bucak, kadınların yaşamın her alanında örgütlenmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: "Kadınlar yeni bir yaşama, kenetlenmiş bir yaşama doğru kendilerini örgütlesinler. O örgütlülük bugün Amed’de, dün Batman’daydı; yarın ise yaşamın her alanında ve her safhasında olacaktır. Bu örgütlülük bize öncü, bize rehber olacaktır. Şimdi diyoruz ki; vakit kadın vaktidir. Şehirde, sokakta, köyde, her yerde biz kadınlar örgütlenelim. Vakit kadın vaktidir, vakit barış vaktidir; bu barış sürecini iyi anlamalı, güçlü destek vermeli ve ona öncülük etmeliyiz. Değerli annelere selam ve sevgilerimi gönderiyor; 8 Mart’ın hepimiz için, Kürt kadınları için, Amed’den Rojava’ya ve Rojhilat’a kadar tüm kadınlar için kutlu olmasını diliyorum. Yaşasın kadınların birliği, yaşasın kadınların özgürlüğü: Jin, Jiyan, Azadî!" dedi.

Miting ardından verilen konserde kadınlar halay çekerek renkli görüntüler oluşturdu.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum