İmamoğlu: Ülkenin barışa ve hukuka ihtiyacı var

İmamoğlu: Ülkenin barışa ve hukuka ihtiyacı var
Diyarbakır’da iş insanlarıyla bir araya gelen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ülkenin barışa ve hukuka ihtiyaç olduğunu söyledi. Ekonominin ise Türkiye’nin...
Diyarbakır’da iş insanlarıyla bir araya gelen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ülkenin barışa ve hukuka ihtiyaç olduğunu söyledi. Ekonominin ise Türkiye’nin birinci gündemi olduğunun altını çizen İmamoğlu, işsizliğin artık ölçülemez boyutlara varmış olduğunu belirterek, “Bugün bana göre ülkenin en az yüzde 75’i mutsuz. Ekonomik olarak araştırmalar yüzde 75, 80 yüzeyinde, adaletle ilgili yüzde 75,80 düzeyinde, eğitim ile ilgili araştırmalar yüzde 75, 80 düzeyinde bir mutsuzluk söz konusu” dedi

YENİGÜN HABER - İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a geldi.  Sur içinde esnafı ziyaret eden İmamoğlu’na caddeden geçenlerin yoğun ilgi gösterdi.  Yolu üzerindeki işyerlerine girerek sahipleriyle sohbet eden İmamoğlu, yanına gelenlerle bol bol fotoğraf çektirdi. Eşi Dilek İmamoğlu’nun da eşlik ettiği İmamoğlu burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

‘Ülkenin en az yüzde 75’i mutsuz’

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda kesin bir yanıt vermeyen İmamoğlu, seçim ittifaklarına vurgu yarak şunları söyledi; “Bugün bana göre ülkenin en az yüzde 75’i mutsuz. Ekonomik olarak araştırmalar yüzde 75, 80 yüzeyinde, adaletle ilgili yüzde 75,80 düzeyinde, eğitim ile ilgili araştırmalar yüzde 75, 80 düzeyinde bir mutsuzluk söz konusu. Bu kadar mutsuz olan bir topluma karşı siyasi anlamda muazzam bir ittifakla süreci başarıya eriştirmek ve bu düzeni değiştirmek ülkemiz için hayır olacaktır ve bütün kötü gidişlere son verecektir ve geleceğe dönük muazzam bir başlangıç yapacaktır. Diğerleri detaydır, şu anda motivasyon bu olmalıdır” dedi.

İş insanları ile bir araya geldi

Daha sonra kentteki iş insanlarıyla bir araya gelen İmamoğlu, Sur ilçesinde bulunan Demir Otel’de basın toplantısı düzenlendi.  Elazığ'da da bir dizi ziyaretlerde bulunduğunu söyleyen İmamoğlu, bu ziyaretlerinde Elazığ Valisi ve Belediye Başkanı ile de görüşme talebinde bunduğunu fakat görüşme talebine dönüş yapılmadığını belirtti. Diyarbakır'a sanat etkinliğine katılım amacıyla geldiğini dile getiren İmamoğlu, "Sanat çalışmalarına özellikle son yıllarda olumsuzlukla anılan Diyarbakır'a umarım farklı bir sayfa açar.  Ülkede hukuka, barışa ihtiyaç var. Kadim kültür kenti olan Diyarbakır'ın bu anlamda derinden gelen hafızalarıyla anılması bu sanat deneyimi açısından da kıymetli bir mesaj olacağını düşünüyorum" dedi.

 ‘İşsizlik ölçülmez boyutta’

İmamoğlu, ekonominin Türkiye’nin birinci gündemi olduğunu dile getirdi. Ticaret, sanayi durumunun vahim olduğunu ifade eden İmamoğlu, “Son günlerde gündeme oturan Merkez Bankası’nın süreç gereği kararları ve tabi ki aynı zamanda istihdam ile ilgili problemler, işsizliğin artık ölçülemez boyuta varmış durumda. Ekonomi ülkemizin birinci gündemi olmuştur. Ülkemizin büyük bir kısmı bana göre dörtte üçü bugün ülkemizdeki birçok husustan mutsuzdur. Bununla birlikte uygulanan politikalara karşıdır. İlla siyasi bir tercih üzerinden karşıtlığı ya da mevcut siyasi ortamı ölçmeye gerek yoktur. Bugün yapılan anketlerde ekonomi kavramlarını alt alta sıraladığımızda ülkemizde insanların dörtte üçü, yüzde 75i’i veya fazlası ekonomi ile gidişattan mutlu değil. Bunun yanına eğitimde eklersek aynı duyguları eğitimle ilgilide yapılan kamuoyu araştırmalarında görebilirsiniz. Ya da sosyal yaşamla ilgili diğer hususlar birçok konuda toplumun mutsuzluğu, toplumun bugünkü yönetim biçimiyle ilgili ortaya koyduğu duygular bugün ülkeyi yöneten iradenin karşısında” şeklinde konuştu.

‘Türkiye’yi hak edilen duruma getirmeliyiz’

Muhalefet siyasi parti olarak ve bütün muhalefetin birleşenleri olarak ders çıkarmak gerektiğini dile getiren İmamoğlu, “Bu manada nasıl bir yönetim hazırlığı yapmalıyız hususunda da görüş alış verişinde bulunmak, sürece hep birlikte tasarlamak ve siyaset üstü düşünerek bu dibe vurmuş kavramları Türkiye’nin ve bütün milletinin hak ettiği durumu getirmeliyiz. Yaptığımız bu gezi hem bizim açımızdan hem de partimiz açısından kıymetli olacaktır. Bugün para politikası Türkiye’nin gerçekten tabiri caizse sinirlerini bozmakta. Biliyoruz ve yaşıyoruz bende iç dünyasından gelen insan olarak Türkiye’nin ekonomisinde kur önemli bir kavramdır. Çünkü dışa bağlı bir sisteme sahibiyiz. Yarın öbür gün baktığımızda ekonomimizin büyük bir bölümü ithalat talepleriyle beraber konuşan yüzü de müracaatta bulunması yada yurt içi tüketim olarak vatandaşlarımıza servis edilmektedirler” diye konuştu.

‘Merkez Bankası şeffaf değil’

Böylesi bir ekonomi sürecinde kur politikaları veya merkez bankasının faiz uygulamaları ülke için çok çok kıymetli olduğunu dile getiren İmamoğlu, “Düşünün ki görülmüş bir şey değil. Ana muhalefet partisinin CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu merkez bankasını ziyaret etmek zorunda kalmıştır. Çünkü bu Türkiye’yi çok zarara uğratmaktadır. İlk defa Türkiye ilk 20 ekonominin dışında kaldığı bir süreci yaşamaktadır. Baktığınız da neden böyle bir süreç var. Ne yazık ki politikalara uyulmamakta ve iletişim noktasında her konuda olduğu gibi merkez bankası bu anlamda şeffaf olmamaktadır. Günün sonunda bu konu her iş insanını, her kurumu derinden etkilemektedir” sözlerine yer verdi.

İstanbul ve Diyarbakır arasında üç masa

Toplantıda alınan kararlar, Ahmet Güneştekin’in sergisi için düzenlenen gala yemeğinde İmamoğlu tarafından açıklandı. İki kent arasında işbirliğinin geliştirilmesi için kültür-sanat, turizm ve ekonomi alanlarında üç masa kurulmasının kararlaştırıldığını açıklayan İmamoğlu şunları söyledi:

“Yakın zamanda üç ana masada çalışacağız. Diyarbakır’ı İstanbul'da anlatmak, İstanbul'la Diyarbakır arasında sıkı bir köprü kurmak adına çok değerli çalışmalar yapacağız. Bir tanesi tam da bu akşam bulunmamıza vesile olan kavram adına kültür ve sanat masası kuracağız. İstanbul ve Diyarbakır arasında çok sıkı bir kültür sanat köprüsü kuracağız. Bu köprü İstanbul'da var olan, yapılan hangi etkinlik varsa uygun olanları mutlaka Diyarbakır'a getirmek ve burada da hem Diyarbakırlı dostlarımızla buluşturmak hem de İstanbul'da izleyemeyen göremeyen hissedemeyen insanlarımızı Diyarbakır'ı getirelim orada izleyelim diyerek Diyarbakır'a gelmesine vesile olacak. Diğeri turizmde ilgili, hizmet sektörü ile ilgili. Son olarak yine Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odamızla birlikte özellikle ticaret, ekonomi ve sanayi anlamında işbirliği yaparak, İstanbul'daki iş insanlarıyla Diyarbakır'daki fırsatlar, yatırım alanlarını paylaşma adına yine ticaret sanayi ekonomi masası kurup, bu işbirliğini en güçlü şekilde İstanbul'da başlatmak arzusundayız." (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.