‘İlaç yokluğunun sorumlusu eczacı değildir’

‘İlaç yokluğunun sorumlusu eczacı değildir’
Diyarbakır’da yaşanan ilaç sıkıntısı ve eczanelerdeki sorunlarla ilgili açıklama yapan Diyarbakır Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Sert,...
Diyarbakır’da yaşanan ilaç sıkıntısı ve eczanelerdeki sorunlarla ilgili açıklama yapan Diyarbakır Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Sert, ilaç yokluğunun sorumlusunun eczacılar olmadığını belirterek, ilaç yokluğun ana nedeni olarak döviz kurundaki artışın ilaç fiyatlarını etkilemesi sonucu yüksek kâr amacı güden şirketlerin ilacı ticari bir meta olarak görmesi olduğunu söyledi.

 

Gülbahar Altaş / YENİGÜN HABER – Diyarbakır Eczacı Odası, Son dönemde eczanelerde yaşanan sorunlarla ilgili basın açıklaması yaptı. Yönetim Kurulu Adına Başkanı Eczacı Mahmut Sert adına yapılan açıklamada eczanelerde olmayan ilaçlar ve nöbetçi eczanelerde yaşanan yoğunluklara vurgu yapılarak, ilaç yokluğunun sorumlusunun eczacılar olmadığı belirtildi.

“Diyarbakır Eczacı Odası olarak toplumsal sorumluluğumuz gereği vatandaşlarımızın rahatsızlığını önemsiyor, biz eczacıların da mağdur olduğu bu iki sorunun nedenlerini kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son dönemde eczanelerimizde kimi ilaçlar bulunmamakta, vatandaşlarımız ilaca erişim konusunda mağduriyet yaşamaktadır. Özellikle yetişkin insülün, romatizma ilaçları, mevsimsel hastalıkların ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarının artmasıyla ihtiyaç duyulan ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar ve fitiller, azitromisin grubu antibiyotikler, burun damlaları, spreyleri vb. ilaçları hastalarımıza verememekteyiz.

[caption id="attachment_96488" align="alignnone" width="695"] Diyarbakır Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eczacı Mahmut Sert[/caption]

İlaç yokluğunun sorumlusu eczacı değildir’

İlaç depoları eczanelerimize sınırlı sayıda ilaç vermekte, hastalar da eczane eczane dolaşıp ilaç aramak zorunda kalmaktadır. Hastaların ihtiyaç duyduğu anda ilaca ulaşamamaları ciddi bir halk sağlığı sorunudur.

Öncelikle belirtmek isteriz ki, ilaç yokluğunun sorumlusu eczacınız değildir. Tam tersine biz eczacılar, hastasına ilaç veremeyen sağlık çalışanı olarak, sorunun mağdurlarıyız.”

‘Yokluğun sebebi ilacı ticari bir meta haline getirenlerdir’

İlaç yokluğun ana nedeni olarak döviz kurundaki artışın ilaç fiyatlarını etkilemesi sonucu yüksek kâr amacı güden ilaç şirketlerinin ilacı ticari bir meta olarak görmesi olduğu belirtilen açıklamada, “Geçtiğimiz yıllarda da kur düzenlemeleri sebebiyle ilaç yokluğu yaşanmıştır. Yokluğa sebebiyet verenin ve mağduriyete yol açanın ilaç şirketleri ve özel ecza depoları olduğu bilgisi Birliğimiz tarafından Sağlık Bakanlığı ve kamuoyuyla paylaşılmıştır. Yaptığımız araştırmalar, kimi ilaçlarda yaşanan yokluğun sebebinin talep fazlalığı ve buna karşılık üretim azlığı olduğunu göstermektedir. Öte yandan bazı ilaç depolarının eşit ve hakkaniyetli ilaç dağıtım yapmadığı da Birliğimiz tarafından belirtilmiştir.”

Nöbetçi eczanelerdeki yoğunluğun nedenleri

Son dönemde hastaların mağdur olduğu diğer bir konunun da nöbetçi eczanelerde yaşanan yoğunluk olduğu belirtilen açıklamada, “Bu sorun da büyük oranda ilaçların bulunmamasının doğurduğu bir sorundur. Meslektaşlarımız, hastalarımıza tek tek ilaçların neden bulunmadığını açıklamak durumunda kalıyor. Öte yandan hastanelerden gelen reçetelerin manuel olarak yazılmış olması hastanın eczanede kalış süresinin uzun olmasına yol açıyor. Elektronik reçeteyi sisteme çok hızlı bir şekilde işleme, hastanın ilacını verme imkânımız varken elle yazılan reçete, işlemi dakikalar boyunca uzatmakta eczanede yığılmaya yol açmaktadır. Mevsimsel hastalıkların ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarının yoğun yaşandığı bir salgın dönemine denk gelmesi de yoğunluğu arttıran başka bir nedendir.” denildi.

Nöbetçi eczane sistemi ile ilgili titiz bir çalışma yürütmekteyiz

Nöbetçi eczane sistemi ile ilçe bazlı nüfus yoğunluğuna göre titiz bir çalışma yürütüldüğünü belirten Diyarbakır Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eczacı Mahmut Sert, daha sonra şunları söyledi:

“Geçen dönemde 7 olan nöbetçi eczane bölgesi odamızın çalışması ile 8’e çıkarılmıştır. Nöbetçi eczanemizin olmadığı herhangi bir ilçemiz yoktur, olamaz. Bu düzenlemeler İl Sağlık Müdürlüğü’nün iş birliği ve onayı ile hazırlanmaktadır. Vatandaşlarımızın nöbetçi eczane bilgisine rahat ulaşımını sağlamak için Diyarbakır Eczacı Odası Mobil uygulamasını hayata geçirdik. Herkes IOS ve Android telefonlarına Diyarbakır Eczacı Odası yazarak uygulamayı indirebilir ve nöbetçi eczane bilgisine iletişim ve navigasyon yönlendirmesi ile ulaşabilir. Ayrıca kamu hastanelerinin acil servislerine nöbetçi eczaneye ulaşımı kolaylaştıran dijital Akıllı Nöbetçi Eczane Ekranları kurduk. Hem bu ekranlarda hem aplikasyon uygulamamızda nöbetçi eczane bilgisi anlık ve doğru olarak odamız tarafından sisteme girilmektedir.

‘Doğru bilgiler Diyarbakır Eczacı Odası’ndan alınmalıdır’

Bir gazetede çıkan, ‘Sur ilçesinde nöbetçi eczane bulunmadığı’ gibi yanlış ve teyit edilmemiş bir bilgiye dayanarak sağlık çalışanlarının önemli bir bileşeni olan, pandemi döneminde fedakârca çalışan, kayıplar veren eczacılarımız ile vatandaşlarımızı karşı karşıya getiren açıklamalar son derece yanlıştır. Diyarbakır merkez ve ilçelerde odamıza kayıtlı 688 eczacımız, her zaman ve koşulda hastaların ilaca ulaşımı ve ilaç-hasta danışmanlığı gibi sağlık hizmetlerini en iyi şekilde yerine getirmektedir. Eczacılar, Eczacılık Yemini doğrultusunda hareket eden sağlık çalışanlarıdır, mahallenizdeki eczacı sizlerin ilk sağlık danışmanınızdır. Diyarbakır Eczacı Odası olarak bilgi paylaşımı ve akışına her zaman açık olduğumuz bilinmektedir. Değerli basın mensupları her zaman eczacılık ve sağlığa dair tüm konularda bizden rahatlıkla bilgi alabilir.

İlaç yokluğu konusunda sorunun tarafları acilen çözüm bulmalıdır

İlaç yokluğu sorunun her sene tekrarlanmaması adına ilgili tüm tarafları ortak zeminde çözüm bulmaya davet ediyoruz. Acilen tedbir alınmalı, bulunmayan ilaçlara hastaların erişimi sağlanmalıdır. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, ilaç endüstrisi ve dağıtım kanalları da görev ve sorumlulukları çerçevesinde sorunun krize dönüşmemesi için her türlü duyarlılık ve çabanın içinde olmalıdırlar. İlaç, ticari bir meta olarak değerlendirilmemeli, ihtiyaç duyulduğunda hastalar erişebilmeli, alabilmeli ve kullanabilmelidir. Biz eczacılar olarak; bulunmayan ilaçlarla ilgili bir an önce tedbir alınmasını ve bulunmayan ilaçlardaki sıkıntının giderilmesini istiyoruz.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.