VİDEO HABER - ‘İkinci doz aşı maalesef istediğimiz düzeyde değil’

VİDEO HABER - ‘İkinci doz aşı maalesef istediğimiz düzeyde değil’
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Muhammed Asena, aşı olmayan gebelerde ölümlerin artığına dikkat çekerek,...
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Muhammed Asena, aşı olmayan gebelerde ölümlerin artığına dikkat çekerek, “ İlettiğimiz bilgilerin kesinlikle bir dayanak noktası vardır.  Hem anneye hem de karnındaki çocuğa aşının hiçbir zararı ve yan etkisi yoktur. Mutlaka gebeler aşı yaptırmalı” dedi
{{unknown}}

Yılmaz Yiğitler / YENİGÜN ÖZEL - Türkiye’de aşılama oranının en düşük olduğu 10 ilden 8’i bölgede. Diyarbakır’da bu iller arasında. 18 yaş üstü aşılama oranı ülke geneline yüzde 80. 61’iken bu oran Diyarbakır’da yüzde 59,4’de kaldı. Peki, Diyarbakır’da aşılama oranı neden düşük? Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Muhammed Asena’ya göre bölgedeki insanların rehavette kapılıp virüse karşı özgüvenli olduklarını düşünmeleri.

Diyarbakır’da aşılama oranın düşüklüğünü, kentteki vaka sayısını, virüsün gebeler üzerinde etkisini ve pandemiye dair birçok soruyu Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Muhammed Asena’ya sorduk.

“Kurallara uyalım”

Vaka sayılarında düşüş olduğunu söyleyen Asena; vatandaşların rehavette kapılmaması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Diyarbakır’da pandeminin başından beri 4 defa vaka sayılarında ciddi bir artış oldu. Daha önce Covid-19 vakaları için 11 katta hizmet veriyorduk. Şu an tek katta hizmet veriyoruz. Yatan hasta sayımız 35, yoğun bakım hasta sayısı da 25’dir. Mevcut durum,  kesinlikle rehavete kapılmamıza neden olmasın. Çünkü son 1 aydır grip ve nezne vakalarında ciddi bir artı var. Daha önce yaşadığımız sıkıntılı süreci tekrar yaşamamak için maske ve mesafe kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor çünkü Sonbahar ve İlkbaharda bizim için virüs yükünün yoğun olduğu dönemlerdir. Grip ve nezne vakalarına ek olarak Covid-19 yükünün oluşmaması adına maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor.”

[caption id="attachment_98032" align="alignnone" width="866"] Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Muhammed Asena[/caption]

“Pratik olarak adım atmamız gerekiyor”

Sağlık Bakanlığının her türlü pandemi olayına karşı hazırlıklı olduğunu ifade eden Asena; “Hastanemizde ilk aşılamalar başladığı zaman 4 bin civarında bir aşı yapılıyordu ama şuan da günde aşılama sayısı yüzlerde. İkinci doz oranında halen yüzde 60’ın altındayız. Birinci dozda yakaladığımız oranı ikinci dozda da yakalamamız gerekiyor. Genel stabil izlenen bir süreç var. İnsanlarda bir rehavet oluşmuş durumda. İnsanlarımızda bir aşı karşıtlı yok sadece virüse karşı bir özgüven görüyoruz. Toplumsal bağışıklık henüz oluşmamış. Bölgemizde ve ilimizde ikinci doz aşı maalesef istediğimiz düzeyde değil. Bakanlığımız her gün virüs ve aşılamayla ilgili çalışma yapıyor. Ciddi bir çalışma var. Bakanımız Fahrettin Koca da bölge illerinde aşılamanın artması için talimat vererek daha fazla duyarlılık gösteriyor. Aşıyla ilgili çağrımızı yeniliyoruz sadece biz sağlık çalışanları olarak değil bütün Sivil Toplum Kuruluşları ve paydaşlarımızın bu çağrıyı yapması gerekiyor. Biz Sağlık Bakanlığı ekibi olarak her türlü pandemi olayına karşı hazırlıklıyız. Eski günlerimizi neden tekrar yaşayalım, neden eve tekrardan hapsolalım, neden düğünlerden uzak kalalım? Sorusunu lütfen herkes kendini sorsun.   Bu sorunun cevabı mutlaka “Evet yaşamayalım” olacaktır. Pratik olarak bir adım atmamız gerekiyor. Bu adımlardan biride aşılama çalışmalarıdır. Aşı başvurularını bekliyoruz. Elimizde yeterli doz aşı var, talep oluşmasını bekliyoruz. İnsanlarımızı aşı olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

“Genç hasta sayısı arttı”

Sağlık Bakanlığı tarafında yapılan davetlerin bilgiye dayalı olduğu için vatandaşlar tarafından güvenilmesi gerektiğini vurgulayan Asena;  “Bir önceki yıla göre gebe ölümlerinde 2-3 kat artış var. Delta varyantı maalesef gebelerde ve genç hastalarımızda daha kötü işliyor. İlk, 65 yaş üstü vatandaşlarda aşılama oldu, aşılama sayesinde yaşlı hastalarımızda düşüş var ama gebe ve çocuklarımız halen virüsten etkilenmeye devam ediyor. Bunun nedeni ise aşı olunmaması, özgüvenden kaynaklı aşıdan kaçınma, gebe ve genç hasta sayımızı artırdı. “Aşı olunduğunda anne karnındaki çocuğa bir şey olur mu? Sorusuyla karşılaşıyoruz. Fakat sıkça da dile getiriyoruz, kesinlikle zararı yok hatta çocuğa faydası var. Vatandaşlarımız şunu net bilmeleri gerekir, Sağlık Bakanlığı tarafında ilan edilen ya da davet edilen bir durumda anormal bir şey yoktur. Çünkü hem bakanlığımız hem de bizler mutlaka bir bilgiye dayanarak konuşuruz. “Aşı zararlıdır” söylemi gibi garip ifadeler görüyoruz bu tarz söylemler hiçbir bilgiye ve belge dayanmıyor. Bizim ilettiğimiz bilgilerin kesinlikle bir dayanak noktası vardır.  Hem anneye hem de karnındaki çocuğa aşının hiçbir zararı ve yan etkisi yoktur. Mutlaka gebeler aşı yaptırmalıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.