“Zırhlı araçlar yaşam alanlarından çıkarılsın”

“Zırhlı araçlar yaşam alanlarından çıkarılsın”
İHD Diyarbakır Şubesi, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde görevli uzman çavuşun kullandığı aracın çarptığı 5 yaşındaki çocuğun yaşamını yitirmesine tepki gösterdi. İHD son 15 yılda 21’i çocuk 44 yurttaşın bu tür olaylarda yaşamını yitirdiğini belirterek, zırhlı araçların yaşam alanlarından çıkarılmasını istedi.

Tarık OTHAN/YENİGÜN HABER – Hakkari’nin Yüksekova ilçesinden Van güzergahına ilerleyen Yüksekova İlçe jandarma Komutanlığı’nda görevli uzman çavuşa ait araç, 5 yaşındaki Erdem Aşkan isimli çocuğa çarptı. Olay yerinde yaşamını yitiren Erdem'in cenzesi Yüksekova Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Olaya tepki gösteren İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, bölge kentlerinde son 15 yılda meydana gelen zırhlı araç ve kolluk hâkimiyetindeki araçların karıştığı kazalarda ölüm ve yaralanmalar olduğunu açıkladı.

İHD Diyarbakır Şubesi, ilk olarak 2019 yılının Temmuz ayında yayınlamış olan “Zırhlı Araç Çarpması Sonucu Meydana Gelen Yaşam Hakkı İhlalleri Araştırma Raporu” ne yazık ki yaşanan ölüm ve yaralanmalar sebebi ile çeşitli tarihlerde güncellendiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Son olarak Erdem’in yaşamını yitirmesi ile birlikte; 7 Haziran 2023 tarihi itibari ile Kürt kentlerinin son 15 yılında meydana gelen zırhlı araç ve kolluk hâkimiyetindeki araçların karıştığı 82 çarpma olayında 21’i çocuk 44 yurttaş yaşamını yitirirken, 23’ü çocuk 94 yurttaş da yaralanmıştır.

Raporumuz verilerinden de anlaşılacağı üzere; Kürt kentlerinde, Kürt meselesi ile bağlantılı şiddet ve çatışmaların yoğun gerçekleştiği yaşam alanlarında sınırsız sayıda bulundurulan, sürekli devriye halindeki zırhlı askeri araçların kuralsız kullanımı nedeni ile çarpmalar yaygın bir hal almıştır ve yaşam hakkı ihlaline sebep olmaya devam etmektedir.”

YAŞAM ALANLARINDAN ÇIKARILMALI

İHD Diyarbakır Şubesi açıklamanın sonunda şu taleplerde bulundu:

“1. Bilimsel raporlarla sosyal yaşam alanlarında kullanılmasının uygun olmadığı tespit edilmiş olan zırhlı araçların yaşam alanlarından çıkarılmasını,

2. Bölgede görev yapan kolluk görevlilerinin yurttaşların yaşam hakkını tehlikeye sokacak şekilde özensizce araç kullanımı sonucunda yaşanan ihlallere karşı caydırıcı tedbirlerin alınmasını,

3. Cezasızlık politikası nedeni ile ölüme ve yaralanmalara yol açan eylemlerin failleri olan kolluk görevlileri hakkında etkin bir biçimde adli ve idari soruşturmaların yürütülmesini talep ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.