VİDEO HABER - Asgari ücret piyasa fiyatlarına göre belirlenmeli

VİDEO HABER  - Asgari ücret piyasa fiyatlarına göre belirlenmeli
https://youtu.be/2MIU8ybRlgg Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret miktarının piyasadaki fiyatlara göre belirlenmesini isteyen vatandaşlar, TÜİK’in...

Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret miktarının piyasadaki fiyatlara göre belirlenmesini isteyen vatandaşlar, TÜİK’in hesapladığı asgari geçim tutarını az bulduklarını, bu miktarın en az 3 bin 500 olması gerektiğini belirttiler

YENİGÜN HABER - Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısı Türk-İş’in ev sahipliğinde çevrimiçi olarak yapıldı. Bu toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcisi, bekâr bir işçinin asgari geçim tutarının ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş olarak hesaplandığını açıkladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun önümüzdeki hafta; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında yapılacak dördüncü ve son toplantısının ardından belirlenecek olan asgari ücret miktarı ile ilgili görüş ve önerilerini İLKHA ile paylaşan Mardin’in Midyat ilçesinde vatandaşlar, TÜİK’in hesapladığı asgari geçim tutarını az bulduklarını, geçinebilmek için bu miktarın en az 3 bin 500 lira olması gerektiğini belirttiler.

Pazarda mısır satarak geçimini sağlayan Muhlis Akyüz, her şeyin kat kat pahalandığı bir durumda mevcut asgari ücretle geçimin mümkün olmadığını bunun en az 3 bin 100 lira olması gerektiğini söyledi.

Akyüz, “Geçim zor, asgari ücret en az 3 bin 100 lira olmalı. Ekmek olmuş 3 lira, her şey zamlandı.  Un çuvalı oldu 160 lira, yağ oldu 220 lira, şeker olmuş 250 lira. Hele kirada oturan nasıl geçinecek bilmiyorum. Hakikaten de hayat zor olmuş. TÜİK’in söylediği miktarı görmüyorum. İnsanlar bununla zor geçinirler. Tabi evli ve kirada olanlar var. Masraf çok. Bence bu ücretle kimse geçinemez. Seyyar satıcılık yapıyorum. Biz geçinemiyoruz. Psikolojimiz bozuldu. Allah yardımcımız olsun. Asgari ücretten vergi alınmaması lazım.  Miktarın da en az 3 bin 200 olması lazım.” dedi.

Esnaf Mehmet Sabih Arık, “Biz de ekranlardan takip ediyoruz. TÜİK’in belirlediği 2 bin 792 liralık ücret uygundur. Normalde aile geçindirebilmek için 5 bin bile yetmez. Herkes bir miktar söylüyor. Yüksek miktar olması gerektiğini söyleyenler oluyor. Tamam da kasa da yoksa nasıl vereceksin. Bence anlaşıp en yüksek bir miktar belirleyecekler. Temennim odur.” şeklinde konuştu.

Adnan Bilgiç, “Asgari ücret yeterli değil şu anda. Bunu yeterli görmüyorum. Yani bir aile için 2 buçuk 3 bin yetmiyor. En az 3 binden aşağı olmaması lazım. Şimdiki şartlarda geçinmek zordur. Pandemi dönemi olduğu için ekstra iş de yapılamıyor. Asgari ücretten vergi alınmaması lazım, alınsa bile çok az alınmalı. Aile geçindirmek zordur. Özellikle bölgemizde aile nüfusu fazla olduğu için ve kirada oldukları için asgari ücret 3 binden aşağı olmamalıdır." dedi.

Mehmet Maruf Aksoy, “Asgari ücretli çalışanımız var. Şimdi asgari ücretli olup kirada oturanlar çok zorlanıyor.  Ama iki nüfusu olanlar için normal görüyorum. Bölgemizde özelikle çok nüfuslu ailelerimiz olduğu için şu anki asgari ücret yeterli değildir. 2 bin 900 verilse normal olur. Her şeyden vergi alınıyor.” vurgusunu yaptı.

Mehmet Arık, “Geçinemiyoruz. Asgari ücret en az 3 bin 500 lira olmalı. Hayat şartları şu an çok zor. Kimse bu ücretle geçinemiyor. Zorlukla geçinebiliyoruz. Allah herkesin yardımcısı olsun.” diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.