Türkiye, kaçak göçte zirvede: Türkler hangi ülkeleri tercih ediyor?

Türkiye, kaçak göçte zirvede: Türkler hangi ülkeleri tercih ediyor?
Son yıllarda Türkiye'den çok sayıda göç alan Avrupa'da veriler paylaşıldı.

Umuda yolculuğa çıkan ve kaçak olarak gidip Almanya’dan iltica isteyen Türk vatandaşlarının sayısı 62 bin 624 olurken, bunlardan 6 bin 427’sine "iltica hakkı" tanındı. 14 bin 555’inin talebi reddedildi. Diğerlerinin incelemesi ise sürüyor.

Almanya ile birlikte diğer Avrupa ülkelerine kaçak Türk akını da devam ediyor. Gelip iltica talep edenler kayda giriyor ama ülkeye, dağlardan, tarlalardan, demiryollarından ya da başka yollardan kaçak girenlerin sayısına dair bir açıklama yapılmadı. Onların da en az, iltica talep edenler kadar olduğu tahmin ediliyor.

TÜRK SAYISI YÜZDE 155 ARTTI

Alman Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF), son bir yılda 329 bin 120 kişinin Almanya’dan iltica talep ettiğini, bunların içinde en büyük artışın Türkler’de olduğunu açıkladı.

2022’ye oranla Almanya’ya kaçak gelen Türk sayısı yüzde 155.6 oranında arttı. Gelenlerin yüzde 80’i, 6 ile 50 yaş arasında. En kalabalık grubu 25- 30 yaş aralığı oluşturuyor. Bu yaş grubunu 30-35 yaş aralığı izliyor.

65 yaş üzerindeki kaçakların oranı ise yüzde 0.5 olarak kayıtlara geçti.

TÜRK KAÇAKLARIN TOP 10‘U

Tüm AB’ye ve İngiltere’ye son bir yılda gelen Türk sayısının 150 bine yaklaştığı tahmin edilirken, kaçak Türkler’in ilk tercihi ise Almanya oluyor.

Avrupa’ya gelen Türkler’in tercih ettiği ilk 10 ülke şöyle:

  1. Almanya
  2. Fransa
  3. İspanya
  4. İtalya
  5. İngiltere
  6. Avusturya
  7. Yunanistan
  8. Hollanda
  9. İsviçre
  10. İsveç.

Tüm bu ülkelerde Türkler’in ilticalarının kabul oranı çok düşük.

RUANDA PLANI 2026‘DA

Bütün Avrupa ülkeleri, ilticaları kabul edilmeyen Türkler’i ne yapacağını tartışırken, AB’nin dış sınırlarında kamplar oluşturulması veya bir çoğunun Afrika’ya (Ruanda ya da Gana) gönderilmesi konusundaki anlaşmanın ancak 2026’da uygulanabileceği belirtiliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.