Şanlıurfa ve Adıyaman'da sel felaketinde can kaybı 13’e yükseldi

Şanlıurfa ve Adıyaman'da sel felaketinde can kaybı 13’e yükseldi
Şanlıurfa ve Adıyaman'da sağanak sele neden oldu. Kentlerdeki çok sayıda sokak ve cadde su altında kaldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı'nca,...

Şanlıurfa ve Adıyaman'da sağanak sele neden oldu. Kentlerdeki çok sayıda sokak ve cadde su altında kaldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı'nca, Adıyaman'ın Tut ilçesi ile Şanlıurfa'da aşırı yağışlar sonucu meydana gelen su baskınlarında 13 kişinin öldüğü açıklandı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma yol açtığı Adıyaman ve Şanlıurfa'yı sel vurdu. Şanlıurfa'da 11 kişi hayatını kaybetti, Adıyaman'da sele kapılan konteynerdeki 2 kişi hayatını kaybetti.

Adıyaman'da yağmur nedeniyle kentte depremzedelerin yaşadığı çadır kentlerde çadırları su bastı. Bu bölgelerdeki vatandaşlar, KYK yurtlarına yerleştirildi. Cadde ve sokaklar göle dönerken, araç sürücüleri yollarda ilerlemekte güçlük çekti. Bazı araçlar ise suda mahsur kaldı. Sincik ilçesinde bağlı Subaşı ile Taşkale köyü arasında bulunan ilçenin tek bağlantı köprüsü derenin taşmasıyla araç trafiğine kapandı. Derenin taşması sonucu köprüde göçükler oluştu. Şanlıurfa'da da sağanak yağış nedeniyle yüzlerce ev ve araç sel suları altında kaldı. Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni su basarken kentte eğitime 1 gün ara verildi. Kentte halen birçok semte ulaşım sağlanamıyor.

Bodrum katta 5 kişinin cansız bedenine ulaşıldı

Sel felaketinin yaşandığı Şanlıurfa'da, Tandoğan Mahallesi'nde bulunan Yavuzlar Apartmanı'nın bodrum katındaki dairede, 5 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı. İhbarla bölgeye giden ekiplerce bodrum katından çıkarılan ve Suriye uyruklu olduğu belirtilen 5 kişinin cansız bedenleri, otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü. Kentte sel felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı, 11'e çıktı. Adıyaman'da da 2 kişi hayatını kaybetmişti.

AFAD'dan açıklama

AFAD'dan yapılan açıklamada, Adıyaman'ın Tut ilçesi ile Şanlıurfa'da aşırı yağışlar sonucu su baskınları meydana geldiği belirtilerek, "Adıyaman ili Tut ilçesine son 24 saatte metrekareye 136 milimetre yağış düşmüştür. 1 konteynerdeki su baskını sonucunda 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Kayıp durumda olan 3 vatandaşımızın arama kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir. Arama ve kurtarma faaliyetlerini yürütmek amacıyla Adıyaman merkezden Tut ilçesinde 15 araç, 14 profesyonel dalgıç, 140 arama kurtarma personeli ile birlikte toplam 346 personel görevlendirilmiştir. Bölgedeki iş makinelerine ek olarak 10 vidanjör, 50 motopomp ve dalgıç pompa, 6 kurtarma botu görevlendirilmiştir" denildi.

Şanlıurfa'da da son 24 saatte metrekareye 111 milimetre yağış düştüğü kaydedilerek, "Meydana gelen su baskınları nedeniyle; 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiş olup, 2 vatandaşımızın kayıp olduğu ihbarı alınmıştır. Şanlıurfa, Adana, Bingöl, Mersin, Gaziantep İl AFAD Müdürlüklerinden olay bölgesine arama kurtarma personeli sevk edilmiştir. Çalışmalar devam etmektedir. Şanlıurfa'da halihazırda bulunan iş makinelerine ilaveten 270 adet iş makinesi sevk edilmiş olup, bölgede şu anda 5 vidanjör, 100 adet dalgıç pompa ve motopomp, 25 adet su botu, 23 arama kurtarma aracı, 17 profesyonel dalgıç, 162 arama kurtarma personeli görev yapmaktadır. Diğer illerden takviyeler devam etmektedir. Bölgede aşırı yağışlardan kaynaklı 562 ihbar alınmıştır. Gelişmeler takip edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

Hastanenin yoğun bakım ünitesi boşaltıldı

Şanlıurfa'da sel felaketinden etkilenen Şanlıurfa 800 Yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesini su basınca çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi hastaneye yönlendirildi. Hastanenin Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi gören hastalar hızlı bir şekilde çevre hastanelere sevk edilirken, hastane içerisindeki suyun tahliye edilmesine başlandı. İtfaiye ekipleri su tahliye çalışmalarını sürdürüyor.

İçişleri bakanı Soylu'dan açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sağanak yağmurun sele döndüğü Adıyaman'ın Tut ilçesinde incelemelerde bulundu. Bölgede kayıp 3 kişinin bulunmasına yönelik yürütülen çalışmaları takip eden Bakan Soylu, son duruma ilişkin yetkililerden bilgi aldı. Bakan Soylu, gece başlayan yağışların sele döndüğünü ve aralarında biri 1,5 yaşında bebek 4 kişinin sel sularına kapıldığını ve bu kişilerden birisinin cansız bedenine ulaşıldığını söyledi. Bölgede kayıp kişilerin bulunmasına yönelik yoğun çalışma yürütüldüğünü anlatan Bakan Soylu, "25 kilometrelik bir alanda aralarında dalgıçların da bulunduğu 163 kişiden oluşan 10 ekip arama kurtarma çalışması yürütüyor" dedi.

Diyarbakır ve Mardin'de sağanak etkili oldu

Diyarbakır ve Mardin'de sağanak yaşamı olumsuz etkiledi. Diyarbakır'da dün başlayan sağanak aralıklarla devam ediyor. Sağanak nedeniyle merkez Yenişehir ilçesi Diyarbakır-Silvan kara yolu Dicle Nehri kıyısında 136 dönüm alan üzerine kurulan ve 3 bini aşkın depremzedenin barındığı çadır kentte su birikintileri oluştu.  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekiplerince çadır kentte biriken yağmur suyunun tahliye edilmesi için çalışma yürütüldü.  Ergani ilçesinde de sağanak etkili oldu. Sağanak nedeniyle vatandaşlar yollarda mahsur kaldı, sürücüler araçlarıyla trafikte ilerlemekte güçlük çekti. Diyarbakır'da bugün metrekareye 35-40 kilogram yağış düştü.

Mardin

Mardin'de de 2 gündür aralıklarla etkili olan sağanak nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Su baskınları sonucu 8 kırsal mahalle ile yerleşim biriminin yolu zarar gördü. Mardin Büyükşehir Belediyesi, Artuklu ve Kızıltepe belediyeleri ekipleri, su birikintilerinin olduğu yerlerde rögar temizliği için çalışma yaptı. Çalışmaları yerinde inceleyen Artuklu Belediye Başkanı Mehmet Tatlıdede, ekiplerin kısa zamanda ihbarları değerlendirerek yolları tekrar trafik akışına açtıklarını kaydetti. Meteoroloji yetkililerine göre, Mardin'de kuvvetli yağış beklendiğini, sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksamalara karşı tedbirli olunması gerektiğini aktaran Tatlıdede, yağış sona erene kadar ekiplerin mesaisinin devam edeceğini söyledi. Kızıltepe ilçesinde Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Fatih Cıdıroğlu da su baskınların yaşandığı alanlarda incelemelerde bulunarak, ilgili personelin alana yönlendirilmesini sağladı.

DİSKİ'den selden zarar gören Şanlıurfa'ya araç ve personel desteği

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, etkili olan sağanağın ardından meydana gelen sel nedeniyle Şanlıurfa'ya acil olarak takviye ekip gönderdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Şanlıurfa'da etkili olan sağanak sonrası meydana gelen sel felaketi nedeniyle DİSKİ Genel Müdürlüğünün görevlendirdiği 15 personel, lastik tekerlekli ekskavatör araç, kombine vidanjör, kazıcı yükleyici, 2 pikap ve motopomplar ile Şanlıurfa'ya gitmek üzere yola çıktı.

Ekiplerin uğurlanmasında konuşan DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, kurumlarının her türlü görevi yerine getirmek için hazır olduğunu kaydetti. Selden etkilenen vatandaşlara "geçmiş olsun" dileğinde bulunan Tutşi, Diyarbakır'dan her türlü destek ve katkıya hazır olduklarını bildirdi. (Haber merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.