Said-i Kurdi’nin kayıp naaşı için açılan dava görüldü; Mezar yeri araştırılsın

Said-i Kurdi’nin kayıp naaşı için açılan dava görüldü; Mezar yeri araştırılsın
Şanlıurfa Barosu tarafından Kürt alimi Said-i Kurdi’nin kayıp naaşının yerinin açığa çıkarılması için başlatılan yargı sürecinde önemli bir...
Şanlıurfa Barosu tarafından Kürt alimi Said-i Kurdi’nin kayıp naaşının yerinin açığa çıkarılması için başlatılan yargı sürecinde önemli bir gelişme yaşandı

YENİGÜN HABER – Büyük Kürt alimi Said-i Kurdi’nin kayıp naaşının yerinin açığa çıkarılması için Şanlıurfa Barosu tarafından başlatılan yargı süreci devam ediyor. Baro yetkilileri dün Saidi Kurdi’nin mezarının açılıp naaşının bilinmeyen bir yere götürülmesiyle ilgili açılan davanın duruşmasına katıldı.

Avukatlar duruşmada sözlü savunmalarını sundu. Baro, Said-i Kurdi’nin mezar yerini araştırmanın valiliğin görevi olduğunu belirtiyor.

Mahkemenin önümüzdeki günlerde kararını açıklaması bekleniyor.

Konuyla ilgili Urfa Barosu'nun Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Baromuzca Bediuzzaman Saidi Kurdi/Nursi’nin mezarının kaçırılması ile ilgili Şanlıurfa Valiliği’ne açılan işlemin iptali davasının duruşmasına katılarak sözlü savunmalarımızı sunduk. Mahkemeden işlemin iptali yönünde adil bir karar bekliyoruz. Destek olan herkese teşekkürler" denildi.

1960’ta otelde vefat etti

Said-i Kurdi 23 Mart 1960 tarihinde Urfa'da bulunan İpek Palas Otel'in 27 numaralı odasında vefat etti. Daha sonra naaşı mezarından çıkarılarak açıklanmayan bir yere götürüldü.

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü Eylül ayında, Said-i Kurdi’nin Urfa’da kaldığı odanın müzeye çevrilmesi ve naaşının nerede olduğunun araştırılması için Meclis’e soru önergesi vermişti. Sürücü, önergesinde kayıp naaş ile ilgili şu bilgileri vermişti:

“Said-i Nursi’nin vefatından 111 gün sonra devlet eliyle naaşı Dergah Camii’nin kıble tarafında bulunan kabri kırılarak çıkarılmış ve şu an nerede olduğu bilinmemektedir. Said-i Nursi’nin vefat ettiği Şanlıurfa merkezde bulunan İpek Palas Otel’deki odası da şu an otelin mescidi olarak kullanılmaktadır. Farklı dinleri kendi medeniyetinde yaşatmış olan Şanlıurfa’da Said-i Nursi’nin mezar yerinin araştırılması ve vefat ettiği odanın müzeye çevrilmesi, toplumsal açıdan vicdanları rahatlatacaktır. Bu konuda 21. yy’a yakışacak düzeyde, gerekli araştırmalar yapılıp, adımladın atılması elzemdir.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.