Piyasalardaki ekonomik belirsizlik altın alımlarını düşürdü; Yastık altındaki altınlar piyasaya çıkıyor

Piyasalardaki ekonomik belirsizlik altın alımlarını düşürdü; Yastık altındaki altınlar piyasaya çıkıyor
  Altın ve dövizdeki dalgalanma piyasalardaki hareketlenmeyi artırıyor. Gram altının fiyatı 633 lirayı geçerken Dolarda 10,70 seviyesini gördü. Piyasalardaki...
  Altın ve dövizdeki dalgalanma piyasalardaki hareketlenmeyi artırıyor. Gram altının fiyatı 633 lirayı geçerken Dolarda 10,70 seviyesini gördü. Piyasalardaki belirsizlikten şikâyetçi olan Diyarbakır tarihi kuyumcular çarşı esnafı ve vatandaşlar, alım gücünün düşüklüğüne vurgu yaparak, ekonomik sıkıntıların etkilerini derinden hissettiklerini söyledi.  Yastık altında altını olan vatandaşların bu süreçte satış yapmaya başladığının altını çizen kuyumcu esnafları,  piyasaların biran önce dengelenmesi gerektiğini vurguladı

Yılmaz Yiğitler/YENİGÜN ÖZEL - Altın ve döviz yatırımcısına son günlerde büyük kazanç sağlasa da kurdaki artış vatandaşın cebini boşaltmaya devam ediyor. Yenigün Haber olarak; altın ve kurdaki fiyatların yükselişinin etkilerini, Diyarbakır Kuyumcular esnafı ve vatandaşa sorduk.  Kuyumcu esnaf, piyasalardaki istikrarsızlığın biran önce giderilmesi gerektiğini ifade ederek, ekonomik sıkıntıların vatandaşın alım gücü düşürdüğünden kaynaklı altın alımlarında düşüşün satımlarda ise yükselişin olduğunu söylediler.

“Ekonomi iyi yönetilmiyor”

Ekonomik sıkıntılarla birlikte insanların alım gücünün düştüğünü belirten Metin Aslan kumcu esnafı, altın alımlarında düşüş olduğunu ifade ederek, “ Dövizdeki artış altın fiyatlarının da artmasına neden oluyor. Altında bir yükseliş var. Alımları müşteri bazında düşündüğümüzde alınan ürün iki ay sonra daha düşük bir ücretle satılacak. Müşterinin çokta altın alımı yapacağını düşünmüyorum. Satışlar daha çok yapılıyor. Ev alan oluyor, araba alan oluyor. Yastık altında altını olanlar bu süreçte satış yapabilirler. Piyasa bir belirsizlik var. Sadece bizim sektörde değil. Bütün sektörler birbiriyle bağlantılı. Tabi bu belirsizlik hala devam edecek çünkü Türkiye’de ekonomi iyi bir durumda değil. Birde Global bir ekonomik kriz var. Tabi bunun yansımaları Türkiye’ye daha çok yansıyor. Ekonomik krizin sonuçlarına halk olarak katlanacağız çünkü hepimiz aynı gemideyiz. Şuan ekonomi kesinlikle kötü, iyi yönetilmiyor” diye konuştu.

“Ekonomi bitmiş”

Ahmet Bedevi ise kurdaki artışın biran önce durdurulması gerektiğini söyleyerek, “20 yıldır kuyumculuk yapıyorum. İlk işe başladığım zaman çeyrek altın 40 TL’ydi şimdi ise bin TL’ye alıyoruz, bin 60 TL’ye satıyoruz, bu durum Türkiye ekonomisinin bitiği anlamına geliyor. Kurdaki dengesizliğin biran önce düzeltilmesini istiyoruz. Bizim yetkililerden talebimiz Merkez Bankası ile diğer bankalar arasındaki dengesizliğin biran önce bitirilmesi. İnsanların talep gücünün artığını ve alım gücünün düştüğünü görüyoruz. İnsanlarımız ekonomik olarak çok zor durumdalar. Artık neye şaşıracağımızı bilmiyoruz” dedi.

“Kimsenin alım gücü yok”

Piyasalardaki belirsizlikten kaynaklı altın satışlarının düştüğünü ifade eden kuyumcu esnafı Hasan Tokuş da şöyle konuştu; “Piyasa çok durgun. Altın ve dövüzün aşırı derecede yükselmesinden kaynaklı insanlarının artık alım gücünü olmadığını, bu şartlarda hiç kimsenin altın alacağını tahmin etmiyorum. Eğer faiz kararları sürekli değişmezse piyasa biraz rahatlar ve altın fiyatlarında düşüş meydana gelir. Döviz kurunda tekrardan yükselmeler olursa altın gramı 670’i, bulur. Bu şartlarda altın almak hayal. Kimsenin alım gücü yok altın alsın. Altın satışlarında bir yükselme var. Elinde altını olan satış yapıyor. Bire çeyrek bin 60 lirayı buldu elinde piyasalardaki belirsizlik biran önce giderilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Fiyatlar sürekli artıyor”

Ekonomik sıkıntıların sadece Türkiye’ye özgü olmadığını söyleyen Mahmut Davanoğlu adlı vatandaş ise şöyle konuştu: “Sadece Türkiye’de değil dünyanın her tarafında artış var. Dünyanın genelinde bir ekonomik kriz var. Ayağımı yorganıma göre uzattığım için emekli maaşımla geçiniyorum. Gereksiz harcamalar yapmıyorum. Fakirlik gören biriyim, eskiden yokluk daha çoktu. Daha öncede dolar ve altında artışlar meydana geldi. Sürekli oluyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.