Kürt partileri: Kürt kimliği kazandı

Kürt partileri: Kürt kimliği kazandı
HDP’nin yerel seçimler kapsamında ittifak sağladığı Kürt partileri, seçim sonuçlarının ittifakın olumlu karşılandığının göstergesi olduğunu...

HDP’nin yerel seçimler kapsamında ittifak sağladığı Kürt partileri, seçim sonuçlarının ittifakın olumlu karşılandığının göstergesi olduğunu ve Kürt kimliğinin kazandığını belirterek, ittifakın sürdürüleceği mesajı verdi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Halkların Demokratik Partisi (HDP), resmi olmayan  sonuçlara göre; 3'ü büyükşehir olmak üzere 8 il ve 46 ilçede seçimleri kazandı. Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre HDP’nin yerel seçimler kapsamında ittifak kurduğu Kürt partiler, seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, ittifakın sürdürüleceği mesajını verdi.

Çiftyürek: Aynayı kendimize tutmamız gerekiyor

Kürdistan Komünist Başkanı (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, “Diyarbakır, Van, Mardin, Batman, olmak üzere halkımız özel savaş koşullarında sürdürülen seçimde sergilediği duruştan dolayı teşekkür etmek gerekiyor. Özel savaş koşullarında alınan yerler, kaybedilmiş yerler değildir. Savaş stratejisi küçük yerler üzerinde etkileri oldu. Bunu kayıp olarak değerlendirsek gerçekliği olmaz. Burada bir sindirilmişlik var. Normal koşullara dönüldüğü zaman sınır ilçeleri başta olmak üzere diğer kent ve ilçeler tekrar alınacaktır” diye belirtti. Çiftyürek, son olarak Kürt partileri ve HDP arasında kurulan ittifakın yerel seçimlerle sınırlı kalmaması, ittifakın ulusal birlik yolunda kalıcılaştırılmasının önünü açması gerektiğini söyledi.

Kamaç: İttifak halkta olumlu karşılık buldu

İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, seçim çalışmaları boyunca HDP ve Kürt halkına yönelik baskıların olduğunu ileri sürerek, seçimlerin bölgede olağanüstü şartlarda gerçekleştirildiğini savundu. Kürt partilerinin sağladığı ittifakın sandıklara yansımasını değerlendiren Kamaç, “Bu ittifak halkta olumlu karşılık buldu. Seçimlerde elde ettiğimiz başarı, bunun en iyi göstergesidir. Kayyum politikaları boşa çıkarıldı” dedi.

“Ulusal Birliği’nin temelini attık”

Kürt partilerinin yerel seçimlerde sağladığı ittifakla birlikte siyasetin yapılabileceğine tanıklık ettiğini dile getiren Kamaç, “Birlikte siyaset yürütebiliriz. Bu durum, yerel seçim sonuçlarından daha önemli bir başarıdır” diye konuştu. İttifakın yerel seçimlerle sınırlı kalmayacağının altını çizen Kamaç, “Seçim sonuçları ne olursa olsun Kürt kimliği kazandı. Yerel seçimler kapsamında ittifak sağladık ama bu seçimlerle sınırlı değil. Amacımız Kürt Ulusal Birliği’nin temelini atmak. Yarınlar için tekrar bir araya geleceğiz. Bu ittifak kalıcı bir ittifaktır” diye konuştu.

Askar: HDP bölgede önemli başarı sağladı

Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Veysi Askar da, HDP’nin bölgede önemli bir başarı sağladığının altını çizerek, “Başta Diyarbakır, Mardin, Van, Siirt gibi yerlerin yeniden HDP’nin eline geçmesi, kayyumları yollaması önemli bir kazanımdır. Bir gerileme yaşadık ama bu devletin uyguladığı baskı politikalarının sonucudur” dedi.

“Batıda faşizimi geriletti”

İttifakların asıl amacının Kürt Ulusal Birliği’nin sağlanması olduğunu vurgulayan Askar, bunun kısmen sağlandığını ve önümüzdeki dönemde temel hedeflerinin Kürt Ulusal Birliği’nin genişletilmesi olacağını belirtti. Kürt Ulusal Birliği’nin elzem olduğunu ve bu konuda Kürt partilerin bu konuda sorumluluk alması gerektiğine işaret eden Askar, şöyle devam etti:

“Kimse Kürt halkını hiçe sayarak başarı kazanmaz. Türkiye’nin batısından CHP’nin İstanbul, Ankara, Ankara, Antalya, Adana gibi büyük illerde kazanması tesadüf değildir. Bunda HDP’nin azımsanmayacak katkısı ve desteği vardır. Bunu görmemek kör olmak anlamına gelir. Biz bu ittifakın daha genişletilip büyütülmesinden yanayız, çalışmaları ortak yürütmekten yanayız. HDP’nin yaptığı çalışmaların batıda da görüleceğini, Türkiye demokrasisine büyük katkıları olduğunu gösterdi.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.