Kayapınar Belediyesi’nden ‘Kıyım İnceleme Komisyonu’
31 Mart yerel seçimlerinin ardından 5 gün önce göreve gelen HDP’li Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Keziban Yılmaz, gazetecilere çalışacakları belediye binasını gezdirdi. Yılmaz, “Toplantı yapacak bir alanımız bile yok” diyerek kayyımı eleştirdi.
Vecdi Erbay
DİYARBAKIR YENİGÜN – Diyarbakır Kayapınar Belediyesi henüz kayyım atanmadan önce, yeni bir bina projesi hazırladı. Binanın inşaatı bittiğinde belediyeye kayyım atandı. Yeni bina, kayyım görevde olduğu süre boyunca işlevsiz kaldı. 31 Mart yerel seçimlerinin yaklaştığı günlerde kayyım ve kaymakamlık görevini birlikte sürdüren Ünal Koç, Kayapınar Belediyesinin eski binasını Kayapınar Kaymakamlığı’na hibe etti.
Buraya kadar her şey normal. Aslında normal değil de kayyımların seçimden önce belediyelere ait birçok taşınmazı, aracı başka kurumlara, vakıflara hibe ettiği bilindiği için normal ve şaşırtıcı değil. Şaşırtıcı olan kayyımın eski ve yeni belediye binasına yaklaşımı oldu.
Biri eski, iki bina
Kayyım, Kayapınar Kaymakamlığı’na hibe dilen Kayapınar Belediyesi’nin eski binasının iç ve dış tadilatını yaptırdı. Binayı yeniden döşedi ve bütün bunları, nakliye ücretlerini de belediyenin kaynaklarını kullanarak gerçekleştirdi. Öte yandan bitmesi gereken yeni bina için hiçbir çalışma yapmadı.
İşte Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Keziban Yılmaz, başkanlığı süresince çalışacağı binayı gösterdi gazetecilere. Gazetecilerin ilk kez içeriden gördüğü belediye binasının sadece bir katı çalışanlara açılmış durumda. Bu odalarda bir çalışma masası ve bir iki koltuktan başka bir şey yok. Meclis toplantısı için planlanan mekan oldukça iyi düşünülmüş. Ancak akustik özelliği de olan mekan bomboş. Meclis toplantısına katılacakların kullanacağı lavabolar çöplük gibi. Bazı katlarda ve odalarda elektrik yok. Duvarlar yer yer şişmiş, sıvalar dökülmüş. Yer döşemeleri de öyle.
Keziban Yılmaz gazetecilere katları gösterdikten sonra genişçe bir odaya geçti. İlk Meclis toplantısı burada yapılacak. U şeklinde dizilmiş koltuklardan başka bir şey yok odada. Ne bir masa ne bir sehpa. Yılmaz, “Meclis toplantı salonu tamamlanmadığı için burada ilk toplantımızı yapacağız” diyor.
Yılmaz, binayla ilgili bilgileri de gazetecilerle burada paylaşıyor. Yılmaz’ın açıklamaları devam ederken odadaki koltuklarda oturan birkaç kişi sessizce ama rahatsız olduklarını belli ederek dışarı çıkıyorlar. Bunların AK Partili meclis üyeleri olduğunu sonradan öğreniyoruz.
HDP’li meclis üyeleri ise açıklama yapan Yılmaz’ın arkasında duruyorlar. Yılmaz “5 gündür hayretler içindeyiz. Toplantımızı yapacağımız bir alanımız bile yok. Belediye Meclisi toplantısı için bir mekan önemsenmemiş, tamamlanmamış” diyor.
İnşaat halindeki belediye binasına dikkat çeken Yılmaz “Bu, 5 günde bu hale getirilebilecek bir bina değil. Şu an bina tamamen inşaat halinde. Personel bu koşullarda halka hizmet etmek zorunda bırakılmış. Ben buradan kayyım olan kaymakama sormak istiyorum, eğer belediyenin bütçesi buna uygun değilse bile haksız ve hukuksuz bir şekilde kaymakamlığa devretmiş olduğunuz eski belediye hizmet binasının tadilatını, tadilat masrafını, dayayıp döşeme masraflarını neden belediyenin bütçesinden karşıladınız? Kaymakamlığın belediye binasına taşınmasının nakliye ücretini neden belediye bütçesinden harcadı da bugün halka hizmet eden belediye binasını bu koşularda bıraktı? Eğer burada yanlış bir bilgi varsa kaymakamlık binası oradadır, kaymakam kaymakamlık binasının kapılarını siz gazetecilere açsın ve kaymakamlığa devredilen belediye hizmet binamızı neye dönüştürdüğünü size göstersin. Ben bunu halka yapılmış olan bir zulüm, halka yapılmış bir hakaret olarak görüyorum” şeklinde konuştu.
‘Kıyım inceleme komisyonu’
Yaptıkları incelemelerde çok ciddi işlemler ile karşılaştıklarını söyleyen Yılmaz şöyle devam etti: “5 gündür hâlâ içinden çıkamadık. İleriki meclis toplantılarımızda tüm meclis üyesi arkadaşlarımızla birlikte bir Kıyım İnceleme Komisyonu oluşturacağız. Belediye bütçesinin yüzde 80’ne yakını halka hizmet yerine diğer kamu kurumlarının birtakım özel harcamalarına, birtakım çalışmalarına veya kendi binalarına harcanmış. Kayapınar Belediyesi’nin kendisine ait kamu araçları olmasına rağmen 100’e yakın araç kiralanmıştır. İki ihaleyle ve bu ihaleler 2 ay önce yapılmış. Belediyenin halka hizmet götürmek için araca ihtiyacı olmamasına rağmen 100 tane araç kiralanmıştır. Geldiğimiz gün bu araçları sorduk ve bu araçların büyük bir çoğunluğunun belediye personelinin şahsi işlerinde kullandıklarını gördük. Biz bu araçların anahtarlarını toplattık ve doğru hizmette kullanılmak üzere ilgili arkadaşlarımıza zimmetledik.”
Belediye personeli nerede çalışıyor?
“Birtakım araçlarımızın hâlâ bize ulaşmadığını görüyoruz” diyen Yılmaz “Araçlarımızın nerede olduğunu bilmiyoruz. Belediyenin kendi araç listesini çıkardık, bu listede bazı araçların şu an olmadığını biliyoruz. Bu araçların değişik kurumlarda herhangi bir görevlendirmesi, herhangi bir tahsisi, işlemi yapılmadan fiili bir şekilde kullanıldığını gördük. Personelimizin, taşınmazlarımızın devredilmiş olmasına rağmen ücretlerinin, maaşlarının, tüm özlük haklarının belediye bütçesinden giderilerek, orada fiili olarak çalıştırıldığını gördük. Bir belediye personelinin başka bir kamu kurumunda fiili bir şekilde çalıştırılması tamamen hukuksuzluktur. Çalıştırdığımız her bir birey bizim sorumluluğumuz altındadır. Ben resmi olarak personelimin kurumuma gönderilmesi için ilgili yerlere yazılarımı yazdım gönderdim, benim personelim hâlâ gelmedi” dedi.
Müftülüğe hibe edilen zarokistan binası
Kayapınar Belediyesine atanan kayyımın müdahale ettiği ilk kurumlardan biri çocuk kreşleri oldu. Bu kreşlerde çalışan personel işten çıkarıldı, müfredattan Kürtçe eğitim çıkarıldı ve çocuklara dini eğitim verilmeye başlandı. Bu nedenle birçok aile çocuklarını kreşlerden aldı.
Bu kreşlerden biri de Zarokistan’dı. Zarokistan binasının seçimden kısa bir süre önce İl Müftülüğüne hibe edildiği öğrenildi. Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Keziban Yılmaz, Zarokistan ile ilgili bilgiler de verdi.
Ailelerin rahat olmasını ve çocuklara yönelik çalışmalara ağırlık vereceklerini vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi: “Zarokistan adlı kreşimizde, çocuklar belediye bünyesinde hizmet veren bir kurum. Seçimlere 2-3 hafta kala yangından mal kaçırır gibi usulsüz ve hukuka aykırı bir şekilde belediyeye ait olan Zarokistan binası müftülüğe devredilmiş. Şu an müftülüğe devredilmiş bir binada belediyenin personeli, belediyenin kendi çalışanı görev alıyor. Ama faaliyet müftülüğe devredilmiş. Müftülüğün görev ve sorumluluk alanına baktığımızda çocuk kreşi açmak gibi bir şey yoktur. Çocuk kreşi belediyelerin hizmet alanına girmektedir. Biz bina için hukuksal mücadelemizi vereceğiz.”
Hızır gibi ama nasıl?
Yılmaz, belediyenin fiziki koşullarını anlatırken, “Bizim iyi hizmet verebilmemiz için iyi çalışma koşullarına sahip olmamız gerekiyor. Kayyım bunu istemedi ve bu halka düşmanlıktır. Bunu kabul etmeyeceğiz. Halkımıza hizmeti en doğru, en hızlı şekilde yapmaya gayret edeceğiz” şeklinde konuştu.
Açıklamanın ardından belediye eş başkanı Yılmaz ile meclis üyelerini toplantı yapacakları boş odada bıraktık. Binanın girişinde Kayapınar Belediyesi yazıyordu büyük harflerle ve hemen yanındaki “Hızır Gibi” yazısı dikkat çekiyordu. Bize de şu soruları sormak kaldı: İnşaat halindeki bir binada Kayapınar Belediyesi verimli bir şekilde nasıl çalışacak? İnsanların yardımına Hızır gibi nasıl yetişecek? Binayı seçilmiş belediye eş başkanlarına bu şekilde devretme hakkı hangi ahlakla, vicdanla, ruh haliyle açıklanabilir?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.