Çevre cezalarına zam

Çevre cezalarına zam
​Çevre Kanununun 20'nci maddesinde, kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları yeniden belirlendi. Buna göre gürültü ve titreşime neden...

​Çevre Kanununun 20'nci maddesinde, kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları yeniden belirlendi. Buna göre gürültü ve titreşime neden olanlara konutlar için 400 TL olan ceza, bin 192 TL'ye yükseltildi

DİYARBAKIR - Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca verilecek idari para cezalarına ilişkin tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu duruma binaen, 2872 sayılı Kanunun 20'nci maddesinde yer alan para cezaları 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren belirtilen miktarlarda uygulanacak. Buna göre, egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine  bin 250 TL olan para cezası, bin 546; hava kirliliği yönünden kurulması ve işletilmesi izne tâbi olmayan tesislerin işletilmesi sırasında yönetmelikle belirlenen standartlara aykırı emisyona neden olanlara 6 bin TL olan idarî para cezası 18 bin 37 TL oldu.

Gürültüye neden olana konuta bin 192 TL ceza

Ayrıca gürültü ve titreşime neden olanlara konutlar için bin 192, ulaşım araçları için 3 bin 600, işyerleri ve atölyeler için 12 bin 25 Türk Lirası, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için 36 bin 95 TL idari para cezası kesilecek. Kanunda ve yönetmelikte öngörülen yasaklara veya standartlara aykırı olarak veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere verilecek idare para cezası 72 bin 197 oldu. Kanuna aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 20 TL olan idarî para cezası 60 TL olarak belirlendi. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara  bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılacak. Kanunda tespit edilen esaslara aykırı olarak Türkiye'nin egemenlik alanlarındaki denizlerden ve kazasına tâbi olan deniz yetki alanlarından, akarsular ve göller ile tarım alanlarından belirlenen esaslara aykırı olarak kum, çakıl ve benzeri maddeleri alanlara metreküp başına 360 TL idarî para cezası verilecek.

Çevreyi kirletenlere 287 TL idarî para cezası

Umuma açık yerlerde her ne şekilde olursa olsun çevreyi kirletenlere 287 TL idarî para cezası verilecek. Tehlikeli atıkları ilgili mercilere ön bildirimde bulunmadan ihraç eden veya transit geçişini yapanlara ve tehlikeli atıkların her ne şekilde olursa olsun ülkeye girişini sağlayanlara ayrı ayrı 6 milyon 17 bin 320 TL idarî para cezası verilecek. Plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 TL idari para cezası verilecek. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.