Yılda 50 milyon ton elektronik atık çöpe gidiyor
"Elektronikte Yeni Bir Dairesel Vizyon" raporuna göre dünya çapında her yıl 50 milyon ton ağırlığında elektronik eşyanın çöpe atıldığı belirtildi.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ve Birleşmiş Milletler (BM) E-Atık Koalisyonu tarafından hazırlanan "Elektronikte Yeni Bir Dairesel Vizyon" raporuna göre, her yıl 50 milyon ton ağırlığında elektronik eşya çöpe atılıyor. İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen WEF ve BM tarafından yapılan uyarıda, dünyada her yıl üretilen elektronik atık miktarının 50 milyon ton olduğu, bu rakamın 2050'de 120 milyon tona yükselmesinin beklendiği açıklandı.
Küresel elektronik atık üretiminin yıllık değerinin 62 milyar dolar olduğu aktarılan raporda, bunun üretilen toplam gümüş madeninin yıllık değerinin 3 katından fazla olduğu belirtildi. Yapılan açıklamaya göre şu anda çöpe atılan elektronik eşyaların yalnızca beşte biri geri dönüşümle yeniden değerlendirilebiliyor. Dünya üzerinde milyonlarca insan ise çevreye ve insan sağlığına son derece zararlı koşullar altında elektronik atıkların biriktirildiği alanlarda bu atıkları işleyerek hayatını idame ettirmeye çalışıyor. Hazırlanan raporda, sistemin yeniden düzenlenmesi ve kaynakların heba edilmemesi için elektronik eşya üreticisi büyük markalarla, küçük ve orta ölçekli işletmeler, bilim insanları, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve dernekler arasındaki sistematik iş birliğinin arttırılması da talep ediliyor. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.