Wuhan araştırması: Havada asılı kalıyor
Korona virüsü havadan bulaşıyor mu? Salgının başlangıç noktası Wuhan'da bu soruyu yanıtlamaya çalışan araştırmacılar, 30 noktada alınan örnekleri inceledi.
DİYARBAKIR YENİGÜN - Bilim insanları, küresel salgına yol açan korona virüsünün havadan bulaşıp bulaşmadığı sorusunun yanıtını aramaya devam ediyor. Son olarak, salgının çıkış noktası Wuhan’da yapılan bir araştırmada, virüsün iyi havalandırılmayan yerlerde havada asılı kalabildiği ortaya çıktı. Araştırmacılar, bu bulgunun ‘virüsün havadan bulaştığı’ anlamına gelmediğini vurguladı. Araştırmada, kapalı ortamlarda uzun süre kalınmaması gerekliliğine ve havalandırma sistemlerinin önemine dikkat çekildi.
Wuhan’da 30 noktadan örnek alındı
Wuhan Üniversitesi’nin kentte iki hastanenin içindeki ve çevresindeki 30 noktadan şubat ve mart aylarında alınan örnekler üzerindeki araştırması, iyi havalandırılan kamusal alanların büyük çoğunluğunda havada virüs partikülü bulunmadığını tespit etti. Ancak kalabalık ve iyi havalandırılmayan yerlerde havada virüs bulunabildiği sonucuna varıldı.
Scientists have identified genetic markers of the coronavirus in airborne droplets in 2 hospitals in Wuhan, China, where the outbreak started. The findings add to growing evidence that the virus can spread through air. https://t.co/t7GRMgpheA
— The New York Times (@nytimes) April 29, 2020
Hangi ortamlarda havada virüs bulundu?
Saygın tıp dergisi Nature’da yayımlanan araştırmaya göre, Wuhan’daki sağlık çalışanlarının koruyucu giysilerini çıkardığı kapalı bir alandan, iki hastanenin tuvaletinden ve büyük bir mağazanın girişinden alınan hava örneklerinde dikkate değer miktarda virüs partikülüne rastlandı.
Araştırmada, Wuhan’da sağlık çalışanlarının giysilerini çıkardığı iyi havalandırılmayan odalarda özellikle yüksek oranda virüs partikülü tespit edildiği ve bu durumun, giysiler üzerindeki partiküllerin soyunma esnasında havaya tekrar sıçrayabildiği belirtiliyor. Bununla birlikte, hastanelerin bu alanlardaki dezenfeksiyon önlemlerini artırmasıyla partiküllerin de yok olduğu bilgisi veriliyor.
‘Havadan bulaşmanın kanıtı değil’
Araştımada, havada ölçülebilen virüs varlığının bu yolla bulaşma anlamına gelmediği vurgulanıyor. Araştırmacılar, örneklerde sadece virüsün RNA’sının tespit edildiğine dikkat çekerek, bunların bulaşıcı mı yoksa zararsız mı olduğunun henüz bilinmediğini belirtti. Araştırmayı New York Times gazetesine yorumlayan bulaşıcı hastalık uzmanı Harvey V. Fineberg, “Buradaki eksik parça, devam eden bir viral üreme. Bu virüsü, havadan çoğaltabilir misiniz?” dedi.
‘Küçük ve kapalı alanlardan uzak durun’
Virgina Tech Üniversitesi’nden Profesör Linsey Marr ise insanların öksürmesi, hapşurması veya konuşması ile saçılıp yere ve yüzeylere düşecek kadar ağır olmayan, havada asılı kalabilen küçük virüs parçacıkları hakkında “Bunlar, en az iki saat boyunca havada dolaşacaktır” yorumu yaptı. Marr, Wuhan’daki araştırmanın havadan bulaşma ihtimaline işaret ettiğini savunarak, “Ölçülebilir miktarlarda virüs bulunması ilginç… Araştırma, küçük ve kapalı alanlardan uzak durmanın önemini vurguluyor” diye konuştu.
DSÖ’nün kanaati ne yönde?
Dünya Sağlık Örgütü, virüsün hava yoluyla bulaşıp bulaşmadığına dair son uyarısında, bu riskin çok sınırlı olduğunu vurgulamıştı. Kurum, Çin’de 75 bin vaka üzerinde yapılan analizde tek bir havadan bulaşma bulgusuna rastlanmadığını açıklamıştı. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.