VİDEO HABER - Yaz aylarında beslenmede nelere dikkat etmeliyiz?
Sıcak havalar nedeniyle yaz aylarında beslenme ve iştahsızlık problemlerinin oluşabileceğini belirten Diyetisyen Mahir Kalabay, yaz mevsiminde sıcakla birlikte dengesiz beslenmenin vücudun enerji dengesini bozabileceğini söyledi
DİYARBAKIR YENİGÜN - Sıcak yaz günlerinde beslenme ile ilgili açıklamalarda bulunan Diyetisyen Mahir Kalabay, yaz aylarında sıklıkla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında, sağlıklı beslenmenin önemli olduğuna dikkat çekti. Yaz aylarında yüksek sıcaklıklar nedeniyle iştah kesilmesine rağmen yine de insanların kilo aldığına dikkat çeken Diyetisyen Mahir Kalabay, "Yaz aylarında önceki mevsimlerde olduğu gibi yine sağlıklı beslenme alışkanlıklarına, sağlıklı beslenme ilkelerine aynı şekilde devam etmemiz gerekiyor. Lakin yaz mevsiminin biraz daha farklı şartları var. Bunlardan en önemlisi de yüksek sıcaklıktır. Yüksek sıcaklıkla birlikte, kimi insanların iştahı kesiliyor, yemek istemiyor. Bu durumun kilo kaybına sebebiyet vermesi beklenirken, maalesef trend yine de kilo alma yönündedir. Gerek tatiller gerekse diğer ekstrem durumlar, kişilerin kilo almasına sebep oluyor. Kişilerin en çok istediği şeylerden biri de giydikleri ince kıyafetlerle daha fit görünmek istemeleridir. Bundan dolayı da genel istekler kilo verme eğiliminde oluyor." dedi.
Yeterince sıvı alınmaması önemli!
Yaz aylarının sıcak günlerinde sıvı almanın nasıl olması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayan Kalabay, "Yazın birçok kişide halsizlik görülmektedir. Bunun sebebi de yüksek sıcaklık ve az sıvı tüketimidir. Çünkü yeterince su almadığımız zaman ilk kendi gösteren semptom halsizliktir. Halsizlik ile birlikte baş dönmesi ve bilinç kaybına kadar gidebilecek seviyelerde durumlar gerçekleşir. Kişilerin su alımına dikkat etmesi lazım. Günlük su alımının 10-15 bardak olması gerekir. En doğru hesaplama ise kalori başına bir mililitredir. Bunu aldıkları zaman problem olmayacaktır. Bu şekilde yeteri miktarda su tüketmelerini tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.
Su yerine çay ve kahve gibi içecekler tavsiye edilmiyor
Çay, kahve ve meşrubat gibi içeceklerin su içmenin yerine geçemeyeceğine dikkat çeken Kalabay, "Su her zaman sudur ve alternatifi yoktur. Yani su yerine çay, kahve içiyorum diye bir şey yoktur. Özellikle kafein içeren içecekler su alımını sağladığı kadar, su alımını gerektirici maddeler de içermektedir. Bundan dolayı bu tür içecekleri su yerine kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Bizim önceliğimiz su olmalıdır. Su içmeyi sevmeyen kişiler ise sularını tatlandırabilirler. Bunu yapmak için bir bardak suyun içerisine biraz salatalık, 1-2 damla limon suyu ve bir iki tane nane yaprağı atıp ferahlatıcı bir içecek elde etmiş olurlar." diye konuştu.
Soğuk su içerken dikkat!
Yaz aylarında soğuk su içmeyi tavsiye etmediğini belirten Kalabay, yaz aylarında oda sıcaklığında su tüketilmesi gerektiğini söyledi. Kalabay, "Su ister sıcak ister soğuk olsun vücudumuz o suyu vücut sıcaklığına indirgeyerek hücrelere geçişini sağlar. Yüksek miktarda soğuk olan suyu içtiğimiz zaman midemizde rahatsızlıklar olabilir ve sindirim problemi yaşayabiliriz. Bu sebeple mümkün olduğunca oda sıcaklığına yakın su tüketmemiz gerekiyor” dedi.
Bol su tüketin!
Kalp krizlerinin en çok, yüksek sıcaklıkların olduğu yaz aylarında gerçekleştiğini söyleyen Kalabay, şöyle konuştu:
“Yaz aylarında kronik rahatsızlığı olanların, özellikle kalp rahatsızlığı olan kişilerin çok dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü yüksek sıcaklıkla birlikte kişiler hem dehidrate oluyor hem de kan basınçları değişebiliyor. Bundan dolayı kalp krizlerinin en çok yaşandığı dönemler yaz mevsimleridir. Kalp rahatsızlığı olanlar başta olmak üzere herkes, gün içerisindeki işlerini serin havada gerçekleştirmeli ve suyu içme noktasında da çok dikkat etmelidir. Çocuklar da enerjilerini harcamak için günün serin saatlerinde dışarı çıkmalı ve bol bol su içmelidirler.” Coronavirus'ten dolayı yemeklerin nasıl yenilmesi gerektiği hakkında da bilgi veren Kalabay, "Covid-19 üzerine dışarıda beslenmeyle ilgili tam anlamıyla yapılmış bir çalışma yok. Ne söylesek biraz eksik kalacak. Lakin bugüne kadar Coronavirus'ün yiyeceklerden bulaştığına dair bir veri yoktur. Bu yüzden yiyecekleri yerken çok korkmamalıyız ama yine de ne olur ne olmaz diye yiyeceğimiz yemeği ya sıcağı sıcağına yemeli ya da iyice ısıtarak yemeliyiz. Özellikle dışarıdan servis yapanların ısıtarak yemesi daha sağlıklı olacaktır. Bunların dışında gittiğimiz mekanların sterilizasyonu yerindeyse, kaşık ve çatallara da dikkat edilirse pek problem yaşanmayacaktır." dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.