VİDEO HABER - ‘Maske fırsatçılığı yapılıyor’
Corono virüs salgınının yayılması, beraberinde birtakım tedbirler alınmasına neden oluyor. Tedbirler içerisinde en yaygın olanı dış etkenlerden korunmak amacıyla maske kullanımı. Talebin artmasıyla birlikte ortaya çıkan fırsatçılar, maskeleri ucuza alıp sonrasında pahalı bir şekilde piyasaya sürmeye başladı. Vatandaşların mağdur olmaması için bu durumdan şikayetçi olan eczacılar, yetkililerin konuya biran önce el atmasını istedi
DİYARBAKIR YENİGÜN - Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı tarafından Corona virüs vakalarının görüldüğün açıklanmasından sonra vatandaşlar maske temin etmeye çalışıyor. Vatandaşlar, maske fiyatlarının yüksek olduğunu belirterek bu durumu fırsata ve dolandırıcılığa çevirenler olduğunu söylüyor. Eczacılar, vatandaşların yaşadığı bu mağduriyetin temel nedenini Corona virüs baş göstermeye başladığı esnada, birilerinin piyasadaki maskeleri ucuza alıp sonrasında pahalı bir şekilde piyasaya sürmesinden kaynaklandığını belirtiyor.
‘Maske talebi inanılmaz derecede arttı’
Maske talebinin Corona virüsün hızlı bir şekilde yayılmasından kaynaklandığını belirten Eczacı Mansur Yorulmaz, “Corona virüs Çin’de ortaya çıktıktan sonra maske fiyatlarında ciddi bir artış oldu. Ayrıca bazı işletmeciler piyasada bulunan maskeleri alıp yurt dışına ihraç etmeye başladı. Bu durumda normalde bize yetecek kadar maske olmasına rağmen artık sayı olarak yetmez oldu. Sağlık Bakanlığımızın yaptığı son açıklama ile birlikte ilimizde de maske talebi inanılmaz derecede arttı” ifadelerini kullandı. Maske fiyatlarının artmasını, piyasada önceden maskeleri stoklayan insanlara bağlayan Yorulmaz, “Çin’de Corona virüsün baş göstermesi ile birlikte piyasada bazı insanlar, biz eczaneler başta olmak üzere maske alan iş yerlerine toptan satış yapan yerlerden, bütün malları çekmeye başladılar. Bir nevi maske piyasasına sahip oldular. Daha sonra bu insanlar, sadece eczacıların alışveriş yaptığı bir panel var, orada fiyatları istedikleri gibi belirleyip bize satıyorlar. Biz eczacıların alışveriş yaptığı bu panel dışında maske piyasasına sahip olan bu insanlar, internet alışverişi ve online satış sitelerinde de bu maskeleri istedikleri fiyattan satıyorlar. Bu durumdan dolayı maske fiyatlarının belirlenmesi kontrol altına çıkmış durumda. Yetkililerin bu duruma derhal müdahale etmesi gerekiyor. Sonuçta bu duruma sebep olan insanların kim olduğunu çok kolay tespit edilebilir.” dedi.
‘Tokalaşma faslı pek fazla yapılmamalı’
Vatandaşların Corona virüsten korunmak için uzmanların tavsiyelerine uyulması gerektiğini belirten Yorulmaz, “Vatandaşlarımız, Corona virüs için neler yapacağına yönelik sosyal medya veya TV programlarında başta Sağlık Bakanımız olmak üzere Türk Eczacılar Birliği, uzmanlarımız ve doktorlarımız gibi bilir kişilerin önerilerini dikkate almaları gerekir. Örneğin; el yüz hijyenine çok dikkat etsinler. Rahat nefes alabilecekleri yerleri tercih etsinler. Toplu taşıma araçlarını zorunlu olmadıkça kullanmasınlar. Millet olarak tokalaşmayı çok sevdiğimiz bilindiği için bu aralar tokalaşma faslını pek fazla yapmasınlar.” şeklinde konuştu.
‘Fırsatçılık yapılıyor’
Maskelerin önceden piyasadan toplatılıp fırsatçılık yapıldığına değinen Eczacı Abdullah Deniz, “2019 Aralık ayında Corona virüs görülmeye başlandığında bu durumu fırsat bilip maskeleri piyasadan toplayan bir kesim oldu. Biz eczanelerde de stok şeklinde çok fazla maske bulunmadığı için piyasadan ve toptancılardan maskeleri toplayan bu kesimden bizler de yüksek fiyata almak zorunda kaldık. Düşünün bizden çok ucuza alınan maskeler, vatandaşların yoğun ilgisinden dolayı piyasaya yüksek fiyattan sürülerek böyle bir fırsatçılık yapılıyor. Fırsatçılar, Sağlık Bakanlığının böyle büyük bir salgın ile uğraşmasının yanında işini daha da zorlaştırmaktadır. Bu tür sıkıntılar ile karşılaşan vatandaşlarımız olursa ihbar için İl Sağlık Müdürlüklerine veya Sağlık Bakanlıklarına şikâyette bulunabilirler.” dedi. Corona virüs için Sağlık Bakanlığının yayınladığı 14 kuralı eczaneye gelen herkese anlatmaya çalıştıklarını belirten Deniz, “Corona virüsü bilim alanlarından çıkıp artık sokaktaki sıradan bir insanı bile ilgilendirir oldu. Bundan dolayı bu hastalığın çıktığı ilk günden buyana Sağlık Bakanlığımızın yayınladığı 14 kuralı, broşür haline getirip eczanemize gelen vatandaşlarımıza veriyoruz. Vatandaşlarımız, Sağlık Bakanlığımızın tavsiyelerini göz önüne alarak genel anlamda panik yapmamaları gerekiyor. Temizliğe ve hijyene önem vermeleri gerekiyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.