Video Haber: İştah açıcı özelliğe sahip sumak hasadı yapılmaya başladı
Batman'ın birçok köyünde, hazmı kolaylaştırıcı ve iştah açıcı gibi özellikleriyle bilinen sumak bitkisinin hasadı yapılıyor.
DİYARBAKIR YENİGÜN - Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesine bağlı köylerde sumak hasadı yapılmaya başladı. İlçenin birçok köyünde kendiliğinden yetişen sumak, hazmı kolaylaştırıcı ve iştah açıcı gibi özellikleriyle biliniyor.
Ulaş (Zêlîyê), Çiçekli (Şiferê), Seki (Xerabebena) ve civar köylerde daha çok üzüm bağları ve tarlalarda kendiliğinden yetişen sumağın bakımı ve budaması köylüler tarafından yapılıyor.
Yemeklere baharat olarak katılan ve soğutularak şerbet halinde tüketilen sumağın hasadına, genellikle olgunlaştığı dönem olan ağustos ayının başlarında başlanıyor.
Ulaş köyü sakinlerinden Muhammed Ata Çelik, üretimini oldukça fazla yaptıkları sumağın, köyleri için gelir kaynağı olduğunu söyledi.
Kırmızı ve beyaz sumak adında iki çeşit sumağın olduğunu belirten Çelik, "Biz Batman'da oturuyoruz. Hasat nedeniyle köye gidip sumak hasadını yaptık. Sumak hasadına başlanmış ve hasadı bitmek üzeredir. Sumağın hiçbir ilaçlaması yok, saf ve doğaldır. O kadar güzeldir ki bir sene ürün alan sonraki sene de alıyor. Limon ve diğer ürünler gibi değil, yemesi çok lezzetlidir. Geçen sene sumağın fiyatı 10 ila 13 lira arası satılıyordu. Bu yıl fiyatlar hemen hemen aynıdır. Ekşiliği ve yemesi çok lezzetlidir. En güzel yanı da doğal yetişiyor olmasıdır." şeklinde konuştu.
Her sene hasat zamanında köyleri dolaşıp sumak satın aldığını belirten Mehmet Sait Maviş adlı tüccar ise, "Fiyat istediğimiz gibi olmadığından bu sene daha sumak almadık. Sumak fiyatını köylü çok söylüyor. Piyasa parlak olmadığı için biz de en az geçen sene fiyatlarına almak istiyoruz. Köylüler sumak kilosuna 15 TL istiyor. Biz toptancılar ise 12 TL, en çok da 13 TL'ye almak istiyoruz. Aramızda fiyat farkı olduğundan şimdilik satın almadık. Geçen sene 12 ila 15 arasında fiyat veriyorduk. Bu yıl toptan ve perakende satıcıların ellerinde, geçen senenin sumağı olduğundan bu yıl köylünün istediği fiyat pahalı oluyor. Piyasada mal çok olunca fiyatın az olması lazım ancak geçen seneye göre köylüler fiyatın katlanmasını istiyorlar." değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.