Video Haber: 'Doktor yetersizliği ülke genelinde bir sorun'

Video Haber: 'Doktor yetersizliği ülke genelinde bir sorun'
Mardin’deki devlet hastanelerinde yaşanan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktoru eksikliğini değerlendiren Sağlık Derneği Mardin Temsilcisi Şeyhmus...

Mardin’deki devlet hastanelerinde yaşanan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktoru eksikliğini değerlendiren Sağlık Derneği Mardin Temsilcisi Şeyhmus Altınterin, bu sorunun ülke genelinde yaşandığını söyledi.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Mardin Devlet Hastanesi ile Kızıltepe Devlet Hastanesine muayene olmak için giden hastaların, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktoru eksiği sebebiyle aylardır poliklinik hizmeti alamadıklarını ifade ederek, duruma tepki göstermişlerdi. Merkezi Ankara’da bulunan Sağlık Çalışanları Dayanışma Toplum Sağlığı ve Çevreyi Koruma Derneği (Sağlık Derneği) Mardin Temsilcisi Şeyhmus Altınterin, konuyu İLKHA’ya değerlendirdi.

"Kadın doğum doktoru eksikliği Türkiye geneli bir sorun"

Kadın doğum doktoru eksikliğinin sadece Mardin ile sınırlı olmadığını, Türkiye genelinde yaşanan bir sorun olduğunu belirten Altınterin, bunun en önemli nedenlerinden birisinin, özel hastanelerin kadın doğum doktorlarına sunduğu iyi şartlar olduğunu ifade etti.

Altınterin, "Kendilerine daha iyi şartlar ve imkânlar sağlandığı için doktorlar da tercihlerini özel hastanelerden yana kullanıyor. Bu Türkiye’nin genel bir sorunu. Dernek olarak Bakanlığa yaptığımız başvuru ve görüşmede, Türkiye geneli bir sorun olduğunu ve sorunun çözümü için çalışmaların devam ettiği belirtildi. Bizler de bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz." dedi.

"Sağlık sorunları derin bir yara"

Mardin'deki sağlık sorunlarının derin bir yara olduğunu belirten Altınterin, şunları söyledi:

"Sağlık Bakanlığının, Personel Dağıtım Cetveli (PDC) sisteminde Mardin'in hak ettiği sağlık şartlarını pek oluşturmuyor. Mardin'in 800 bine yakın nüfusu var ama biz sadece 800 bin nüfusa hizmet vermiyoruz. Bizim sınır illerimizden özellikle Cizre'den, Silopi'den, Ceylanpınar ve Viranşehir'den gelen hastalar var. Suriyeli mülteciler de göz önünde bulundurulduğunda bu rakam yaklaşık olarak bir milyon 200-bir milyon 300 bin hastaya tekabül ediyor. Bununla ilgili sadece söylediklerimi destekleyecek bir şey söyleyeyim: Mardin Devlet Hastanesi'nde günlük hasta girişi 7-8 bin civarı, buna refakatçısı, yatan hastası ve personeli de eklediğimizde aslında bu, Türkiye ortalamasında bir ilçenin nüfusuna tekabül ediyor. Bu da bayağı bir sıkıntı getiriyor ve özellikle sağlık personeline ekstra yükler bindiriyor. Oysa gerek hemşire, gerek sağlık personeli ve gerek doktor noktasında bayağı bir eksiğimiz var zaten."

"Üniversitemiz Sosyal Bilimler üzerine endekslenmiş"

Mardin’deki sağlık sorunlarının giderilmesi konusunda tespitlerde bulunan Altınterin, "Maalesef Mardin'imizin üniversite anlamında yaşadığı bir sıkıntı var. Özellikle üniversitemizin sosyal bilimler üzerine endekslenmesinden dolayı, eğitim araştırma ile başlayacak ve tıp fakültesine uzanacak bir yoldan uzağız. Nüfusumuzun üçte-dörtte biri oranında bir nüfusa sahip olan Siirt'te tıp fakültesi var ve bizde yok. Bu gerçekten Mardin'imiz için acı verici bir durumdur." dedi.

"Mardin Devlet Hastanesinin ek binası bir an önce bitirilmeli"

Yatırım programına alınan Mardin Devlet Hastanesinin ek 400 yataklı binasının bir an önce bitirilmesi gerektiğini ifade eden Altınterin, "Bina bitirildikten sonra PDC sistemi yani personel dağılım cetveli oluşturulurken bunların göz önüne alınması gerekir." diye konuştu.

"Yatırım programına alınan 32 ünitelik diş hastanesi yetersizdir"

Yatırım programına alınan ve henüz inşaatına başlanmayan 32 ünitelik diş hastanesinin yetersiz olduğuna dikkat çeken Altınterin, "Yetkililere özellikle belirtmek isterim ki; 32 ünitelik bir diş hastanesi yetersizdir. Çünkü Mardin’imizin 50 ünitelik bir diş hastanesine ihtiyacı var. Sadece Mardin'de değil, Kızıltepe'deki ağız diş sağlığı merkezimiz de yetersiz. Midyat'ta bulunan hastane de hakeza böyle. Bunların bir an önce bitirilmesi gerekir. Halkımızın sağlık ihtiyacının rahat bir şekilde giderilmesi açısından bunlar önem taşıyor."

"Derik ve Dargeçit devlet hastaneleri binaları ömrünü tamamlamıştır"

Altınterin, sözlerine şöyle devam etti:

"Mardin Devlet Hastanemizde yaşanan yığılmaların sebeplerinden bir tanesi de, ilçelerimizdeki uzman doktor sayısı ve binalarımızın yetersizliğidir. Örnek vermek gerekirse; Derik Devlet Hastanesi ve Dargeçit Devlet Hastanesi binaları kesinlikle ömrünü tamamlanmış, yeniden inşa olmaları gerekir. Derik Devlet Hastanesi'nde diyaliz hizmeti veriliyor ama çok üzülerek söyleyeyim prefabrik bir ortamda veriliyor. Hastane idaresi ile müdürlüğümüz bu konuda imkânlarını zorluyorlar ama yapacak bir şey yok. Bunun yatırım programına alınıp alınmaması bizleri aşan bir durumdur. Daha çok Bakanlık ayağında takip edilmesi gerekiyor.

"Çok acilen bir tıp fakültesi yapılması lazım"

Alınterin son olarak; "Antibiyotik kullanımı üzerinde de ilimizin yeterince bir farkındalık ve bilgilendirme oluşturduğunu düşünmüyorum. Bu konuda biraz daha gayret sarf edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tüm bunları üst üste koyduğumuzda aslında hepsinin yolu bir yere çıkıyor: 'Çok acilen bir tıp fakültesinin yapılması lazımdır.' İnşallah yeni gelecek üniversite yönetiminin sosyal bilimler ağırlıklı olarak değil de biraz daha bu konuya eğilmelerini istiyorum. Mardin Devlet Hastanesi için yapılacak ek binanın aslında bu iş için, eğitim araştırma hastanesi şeklinde bir hüviyet kazanabileceğini düşünüyorum. Tüm bunları hallettiğimizde inşallah Mardin'de sağlık sorunları büyük oranda çözülmüş olacak." İfadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.