Video Haber: Çekirge istilası ekinlere zarar veriyor

Video Haber: Çekirge istilası ekinlere zarar veriyor
Havaların ısınmasıyla beraber ortaya çıkan çekirgelerin, ekin, bostan ve meyve bahçelerine zarar verdiğini söyleyen vatandaşlar, durumun kendilerini endişelendirdiğini...

Havaların ısınmasıyla beraber ortaya çıkan çekirgelerin, ekin, bostan ve meyve bahçelerine zarar verdiğini söyleyen vatandaşlar, durumun kendilerini endişelendirdiğini belittiler.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Diyarbakır, Şanlıurfa, Bingöl, Bitlis, Tunceli ve Muş illerinin bazı yerlerinde popülasyonu artan etçil ve otçul çekirgeler, ekili alanlara zarar verdiği için vatandaşlar durumdan endişelenmeye başladı. Sürü halinde gezen çekirgeler, söz konusu bölgelerdeki ekili arazilerde zarara neden olurken, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri tarafından, çekirgelerin olduğu alanlarda ilaçlama çalışması yapılıyor. Bingöl'de 35 köyde çekirgelerin etkili olduğu belirtildi.

Bingöl'de çekirgelerin yaygın görüldüğü bazı köylerde inceleme yaptığını dile getiren Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nde Dr. Öğretim Üyesi Mustafa İlçin, bölgede etkili olan çekirgelerin hem otçul hem de etçil bir tür olduğunu belirterek, bu tür ile kimyasal yerine biyolojik mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

"Çekirge popülasyonunda ciddi bir artış gözlemlemekteyiz"

ilçin, "Son dönemde çekirge popülasyonunda ciddi bir artış gözlemlemekteyiz. Özellikle başta kırsal kesimde bulunan tarım arazileri, bahçeler, bostanlar ve diğer kültür bitkileri üzerinde ciddi bir etkilerinin olduğunu söylemek mümkün. Özellikle köylülerin bize müracaatları da söz konusu. Bu durum açısından ciddi arazilerin ve bahçe bitkilerinin, ağaçların zarar gördükleri ile ilgili şikâyetler var." dedi.

Çekirge artışında önemli iki hususu dile getiren İlçin, "Birincisi, kimyasal mücadele çerçevesinde kullanılan pestisitlerin etkili olduğunu söylemek mümkün. Yani intesiptistler. Bunlar, özellikle böcek öldürücü ilaçlardır. Böcek öldürücü ilaçlar da böceklerin sayısında başta bir azalmaya neden olduğu söylenebilir." ifadelerini kullandı.

"Çekirgelerle kültürel ve biyolojik mücadele yapılması daha etkilidir"

Çekirgeyle mücadeleye de değinen İlçin, "Başta kültürel mücadelenin ve tabii ki biyolojik mücadelenin etkili olduğunu söylememiz lazım. Çalışmalarımızda özellikle bitki koruma açısından predatör avcı böceklerin daha etkili olacağını söyleyebiliriz. Çünkü daha etkili, ekolojik denge açısından da daha sağlıklı bir mücadele biçimi olduğunu dile getirebiliriz." diye konuştu.

"Çekirge artışları iklim değişimlerine bağlı olarak etkili olabiliyor"

Çekirge artışının nedenlerine değinen İlçin, şunları söyledi:

"Çekirge artışında, küresel ısınma, iklim değişimleri, yağış oranlarının artışı ve azalışı bunda etkili. Geçen sene meydana gelen kulaklıklar, özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin birçok ilinde çekirgelerin türlerinde artışa neden olduğunu söyleyebiliriz. Bölgemizde son dönemde ciddi anlamda yağışlar etkili olmuştur. Çekirge türleri açısından bölgemizde, başta Bingöl olmak üzere, Muş, Erzincan, Tunceli ve Bitlis; Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden de Diyarbakır ve Şanlıurfa'da ciddi bir popülasyon artışı söz konusudur."

Köylerde görülen çekirgelerin, özellikle sebze fidelerine büyük zarar verdiğini dile getiren vatandaşlar, köylerde bulunan bağ-bahçe ne varsa çekirgeler tarafından zarar verildiğini belirttiler.(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.