TBMM mesaiye başlıyor

TBMM mesaiye başlıyor
İki haftalık aradan sonra mesaisine devam edecek olan Meclis’in gündeminde, maden kanunu ile ilaç ve medikal cihaz ücretleri SGK kapsamında olmadığı için...

İki haftalık aradan sonra mesaisine devam edecek olan Meclis’in gündeminde, maden kanunu ile ilaç ve medikal cihaz ücretleri SGK kapsamında olmadığı için ilaç sorunu yaşayan SMA ve ASL hastaları için komisyon kurulması yer alıyor

DİYARBAKIR YENİGÜN - 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi ile Genel Kurul’a getirilen torba yasalarla yoğun mesai geçiren Meclis, iki haftalık aranın ardından bugün çalışmalarına yeniden başlayacak.  İlk mesai günü olan 5 Şubat Salı günü, Genel Kurul’un gündemine 51 maddeden oluşan ve 6 kanunu değiştirmeyi öngören “Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” teklifi getirilecek. Teklife göre, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'ne yurt dışında kuracağı şirketlerle arama ve araştırmanın yanı sıra işletme faaliyeti yapması hakkı da tanınıyor. Ayrıca, ruhsat sahipleri, ilgili sahalarda madencilik ve madenlerin işlenmesine yönelik faaliyetlerin dışında başka işlem yapamayacak. Herhangi bir tesis kuramayacak. Bunun için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın izni istenecek.

Maden dışında petrol, nükleer, elektrik…

Tasarı kabaca madenle başlasa da bunun dışında elektrik, petrol, yenilebilir ve nükleer dahil olmak üzere bir dizi düzenlemeyi değiştiriyor. Teklifte, akaryakıt kaçakçılığı kapsamında giren fiillere yüksek cezalar getirilecek. Otogaz istasyonlarında LPG tüpü dolumu ve satışı yapılması durumunda sorumlulara 550 bin liradan az olmamak üzere ceza kesilecek. Nükleer silah ya da radyolojik patlayıcı cihaz imal eden, radyoaktif maddeleri bu amaçla bulunduran ve ticaretini yapanlara 25 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası verilecek.

SMA ve ALS hastaları için komisyon

Genel Kurul’da, diğer bir gündem olarak ise Türkiye’de halk dilinde “Gevşek Bebek Sendromu” olarak bilinen SMA (Spinal Müsküler Atrofi), MS (Multipl Skleroz) hastalığı ile ağır kas hastalığı  olan ALS (Amyotrofik lateral skleroz) hastaları için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması bekleniyor. Komisyonla hasta ve yakınlarının problemlerinin çözümü, yaşam kalitelerinin artırılması ve toplumda farkındalık oluşturulması hedefleniyor. SMA ve ASL hastaları, tedavileri için gerekli olan ilaç ve medikal cihaz ücretlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında olmaması nedeniyle ilaçlara erişim hakkının olmaması uzun süre kamuoyunun gündeminde yer aldı. Komisyonun bugün kurulması planlanıyor.  Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu’nda “İslam Gıda Güvenliği Tüzüğünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi” de görüşülecek. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.