Tarihe yolculuğun adresi: Adıyaman
Komagene Krallığı'nın başkenti Adıyaman'da Arsemia Antik Kent, Şeytan Köprüsü, Cendere Köprüsü ve Karakuş Tümülüsü ziyaretçilerini tarih yolculuğuna çıkartıyor.
DİYARBAKIR YENİGÜN - - Komagene Krallığı'na başkentlik yapmış Adıyaman tarihi mekanlarıyla ziyaretçilerine tarihe yolculuk yaptırıyor. Nemrut Dağı, Cendere Köprüsü, Karakuş Tümülüs’ü, Arsemia Antik Kenti, Eski Kahta Kalesi, Şeytan Köprüsü ziyaret edilebilecek mekanlar arasında yer alıyor. Her biri ayrı bir yolculuğa kapı aralayan bu tarihi yerleri gezmek için ise hiçbir ücret ödenmiyor.
Arsemia Antik Kent
MA’dan Sadiye Eser’in haberine göre, Tarihi mekanlar arasında olan Arsemia Antik Kenti, Adıyaman'ın Kahta ilçesi sınırları içerisinde. Nemrut güzergahı üzerinde bulunan bir müze ören yeri. Bir dönem Kommagene Uygarlığı'nın başkenti olan ve "Kale" olarak da isimlendirilen Arsemia Antik Kenti, savunma ve dini amaçlı tüneller kazmak için de kullanılmış antik bir kent özelliği taşıyor. Dar bir patika yoldan çıkılan Arsemia Antik Kenti’ne ulaşmak ise hiç de sanıldığı kadar kolay değil. Herhangi bir giriş kapısının bulunmadığı Arsemia Antik Kenti'ne giriş ücreti ödenmiyor ve kent istenilen saatte ziyaret edilebiliyor. Kommagene Kralı 1’inci Antiochos'un (MÖ. 62-32) atalarından Arsames tarafından Milattan Önce 3’üncü yüzyılda kurulan kent, krallığın yazlık yönetim merkezi olarak işlev görmüş. Biri içecek ve gıdaların depolandığı, diğeri ise dinsel işlevli olan basamaklı kaya dehlizi üzerinde Anadolu'nun en büyük dini ve sosyal içerikli Grekçe yazıtı bulunan iki mağara bulunmaktadır. İki mağaraya da dar bir boğazdan merdivenleri inerek giriliyor. Mağaraların sonunun nereye vardığı ise şuana kadar gizemliliğini koruyor. Mağaraların üst kısmında ise 1’inci Antiochos'un babası Mithridates'e ait mezar yerine ait saray kalıntısı bulunuyor.
Şeytan Köprüsü
Adıyaman’ın Kahta İlçesinde Romalılar zamanında yapıldığı öne sürülen Şeytan Köprüsü, daha sonra Memlükler zamanında restore edildiği için de “Memlük köprüsü” ismini aldığı tarihi bilgiler arasında. Köprü altından akan Kahta Çayı ve başınızı kaldırdığınızda gördüğünüz Eski Kahta Kalesi mekanın tarihi güzelliklerinden birine tanıklık etme fırsatı veriyor.
Cendere Köprüsü
Cendere (Cabinas) çayı üzerinde inşa edilen köprü de Roma İmparatoru Septimius Severus (MS. 193-211) döneminde 16'ncı Lejyon tarafından yaptırılan tarihi bir köprü. Yüksekliği 30 ve genişliği 7 metre olan köprü, 92 büyük blok taştan oluşan kemeri ile Antik Roma mimarisinin anıtsal bir örneği. Ayrıca turistlerin uğrak yeri olan Cendere'nin etrafında bulunan geniş ağızlı mağaralar ise, yurttaşlar için vazgeçilmez piknik alanı.
Karakuş Tümülüsü
Adıyaman’ın tarihi mimarisindeki bir diğer mekan ise, üzeri taşlardan oluşan tümülüs ve etrafında sütunların yer aldığı Karakuş Tümüsü. Kommagene Krallık Ailesi'ne ait bir anıt mezar olarak bilinen Tümülüsün güneyinde sütun üzerinde kartal, doğusunda sütunlar üzerinde aslan ve boğa, batısındaki sütun üzerinde ise kral 2’nci Mithridates'in kız kardeşi Laodike ile tokalaşma kabartması yer alır. Doğudaki sütun üzerinde yer alan yazıta göre bu mezar 2’nci Mithidates'in (MÖ. 36-20 ) annesi İsias, kız kardeşi Antiochis ve yeğeni Aka'ya ait. Muazzam bir görüntüsü olan tümlüdeki heykeller fazlasıyla tahrip olmuş durumda. Tümlüde ilk göze çarpan kartal heykeli. Daha sonra görülen aslan heykelinin kafasının düşmüş olduğu, yanındaki boğa heykelinin ise yok olmak üzere olduğu görülüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.