Köylüler süt ürünlerini toplamaya başladı
Kulp'un dağlık bölgelerinde zor koşullar altında hayvancılıkla uğraşan köylüler, süt ürünlerini sonbaharda satmak amacıyla toplamaya başladı
DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır'ın Kulp ilçesinin dağlık mahallelerinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, doğadaki bitkilerin baharla birlikte yeşermesiyle süt ve süt ürünlerini toplamaya başladı. Sütten elde ettikleri tereyağı, kaymak ve çökelek gibi ürünleri, günlük ya da haftalık satış yerine sonbaharda çıkarılmak üzere sulak alanlarda toprağın altına gömülüyor. Topladıkları süt ürünlerini bir süre sonra toprağın altına gömecek olan köylüler, gömdükleri tereyağı, kaymak ve çökeleği, yer altından çıkardıktan sonra bir kısmını kendi ihtiyaçları doğrultusunda tüketiyor, bir kısmını da satıyor. İlçenin Yuvacık Mahallesi’nde hayvancılık yapan çoban Zahir Baran ve berivanlık yapan Taliet Baran, her şeyin zamlandığı bir dönemde dağlarda hayvancılık yapmanın zor olduğu ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.
Gelir girdiyi karşılamıyor
Hayvanları dağlık bölgede otlatan çoban Zahir Baran, zor koşullarda yürütmeye çalıştıkları hayvancılığın tek iyi yanının doğa ile iç içe olmaları olduğunu söyledi. Baran, masraflı geçen bir kışın ardından doğanın kendilerine sunduğu nimetlerden faydalandıklarını belirterek, "Kışın hem biz hem de hayvanlar içerde kalıyoruz. Bu süre zarfında hayvanlara yem ve saman vermekten cebimiz boşalıyor. Birikimimizin neredeyse tamamı yem ve samana gidiyor. 100 günün ardından gelen baharla yüzümüz bir nebze gülse de gelirler girdileri karşılamıyor" diye konuştu.
Herşeye zam geliyor
İlçenin dağlarında yetişen bitki türlerinin hayvanların sütüne tat kattığını dile Baran, elde ettikleri organik süt ürünlerinin ucuz fiyatta fiyata gitmesinden şikayetçi. Yoğun emek sonucu elde ettikleri süt ürünlerini kışın satmak için istiflediklerini kaydeden Baran, "200'e yakın küçük ve büyükbaş havyan ile bu dağlarda hayvancılık yapıyoruz. Hayvancılık dışında alternatifimiz de yok açıkçası. Ben 20 yıldır hayvancılık yapıyorum. Ancak gelinen aşamada bizim hayvancılığı sürdürmemiz zor. Çünkü sürekli bir zam hali mevcut. Bir tek hayvana zam yok. Hayvanın yediği her şeye zam geliyor" dedi.
Çocukluğundan beri berivan
Çocukluğundan bu yana berivanlık yapan Taliet Baran (40) ise sabah 06.00'da başladığı işinin akşam saatlerine kadar devam ettiğini belirterek, berivanlığın dışında ev işlerini de yaptıklarını ve çok yorulduklarını söyledi. Temmuz ayında yaylaya çıktıklarını kaydeden Baran, elde ettikleri süt ürünlerini kışın satmak için üzenle istiflediklerini dile getirdi. Pazarlama konusunda köylerde bir bilincin oluşması gerektiğini belirten Baran, bunun oluşması halinde emeklerinin karşılığını alabileceklerini vurguladı. (MA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.