Koronadan ölenlerin sayısı 725'e yükseldi
DİYARBAKIR YENİGÜN - Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri, virüsle mücadelede son durumu görüşmek için ikinci kez video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Fahrettin Koca, “Bugün 76 vatandaşımızı daha kaybettik. 256 vatandaşımız ise şifa buldu” dedi. Koca paylaşımında, “Şifa bulan hastalarımızın sayısı artıyor. Test sayısı ve pozitif vakalara bağlı taramalar arttıkça tanı sayısında da artış oluyor. Virüs, gücünü temas ortamından alıyor. Virüse bu fırsatı tanımayalım. Evde kalalım” diye konuştu. Sağlık Bakanı’nın açıkladığı son 24 saatteki vefat sayısının ardından salgın nedeniyle ülke çapında ölenlerin sayısı 725’e yükseldi. Vaka sayısı ise 34.109 oldu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:
-Yurt dışı gidiş gelişlerin ve sosyal temasın yüksek olduğu şehirlerdir. 31 büyükşehrimizin bazı zorunlu haller dışında sınırlandırıldı. 20 yaş altı ile 60 yaş üstünün evde kalması konusunda kesin talebimiz var. Tedbirleri noktasal olarak uyguluyoruz. İzolasyon kuralını hayat tarzı haline getirmeliyiz. Kısıtlamalara uyulması gelecek günlerin kaderini etkileyecektir.
-Dünyada ilk ciddi tedbirlerin alınmadığı dönemde örneği olmayan yapılanmaya gittik bunu ilk sonucu Bilim Kurulu’nun oluşturulmasıdır. Mücadelenin kapsamı genişlemiş durumda toplum olarak hastalığa karşı daha iyi organize olmak için ihtiyaçlar ortaya çıktı. Toplum Bilimleri Kurulu adını verdiğimiz yeni bir kurum oluşturduk. Bu uygulama salgınla mücadelede bir ilktir. İlk toplantısını önümüzdeki günlerde yapacak olan Toplum Bilim Kurulu’nun hayırlı olmasını diliyorum.
-Bilgiler süreç içerisinde değişime uğramaktadır. Bugün risk grubu tanımının kapsamı genişlemiştir 60 yaş üstü ile kronik rahatsızlığı olan herkes dahil edilmiştir. Yaş bir güvence olarak algılanmamalıdır. Asla belirti göstermeyen taşıyıcıların varlığı unutulmamalıdır. İzolasyon bugün için geçerli hayat tarzıdır. Test kapasitemiz artırdık. Günlük test sayısının 30 bine ulaşmasını planlıyoruz. Tespit ettiğimiz her vakanın temas zincirini tarıyoruz. Hastalığı seyrinde akciğer tutulumu solunum yetmezliği en dikkat çeken tablolardandır. Bu hastalarımıza olabildiğince erken tedavi uyguluyoruz. Son günlerde hastalarımızda akciğer enfeksiyonuna geçiş oranında azalma sağladık. İlaç tedavisine erken başlamamızın bunda etkili olduğunu düşünüyoruz. İlacı erkenden temin ettik ve hastalarımıza ücretsiz olarak ulaştırmayı başardık.
-Bakanlık olarak plazma çalışmalarına öncülük ediyoruz. Araştırma aşamasındaki bu sürecin kesin sonuç olarak sunulması yanıltıcı olabilir.
-Hastalığa karşı elimizde mevcut olan güç izolasyon kuralıdır. Hastalarımızın kendini izole etme koşulundan taviz vermemiz mümkün değildir. Dijital yöntem ile hastalarımızı tedavi edeceğiz.
-Bütün tedbirlerimize rağmen virüs bulaşmaya devam ediyor, bunu kontrol altına almak zorundayız.
– İş yerlerinde toplu alanlarda ve iş yeri ortamında maske zorunlu. Bununla ilgili yer yer denetimler yapılacak
– İstanbul, Ankara İzmir, Sakarya, Zonguldak ve Kocaeli’ndeki dağılımları gösteren tablo Özellikle illerimizde bu verilerle bölgesel karantina uygulamaları daha kolay oluyor.
-Cinsiyet dağılımını gösteren tabloda da tüm dünyada olduğu gibi bizde de erkeklerde virüs daha çok görülüyor.
-Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ile Ankara Üniversitesi’nden Aykut Özkul virüsü izole etmeyi başardılar.
-Vakaların izole olduklarını görmek üzere bir çalışma yapıldı. Önümüzdeki bir iki gün içerisinde devreye girmiş olacak. Bir uygulama geliştirildi hatalar bunu indirmek zorunda.
-Süreci takip ederken olumlu gözlemlerimiz var. Bunların istikrar ve trend kazanmasını bekliyoruz.
-Açılacak olan iki hastaneyi Cumhurbaşkanımız açıkladı. İki tane bin yataklı hastane şeklinde planlandı. Bu hastaneler biri Atatürk Havalimanı diğeri Sancaktepe’de. Şehir hastanesini planladığımız bir bölgemiz Sancaktepe. Bu iki hastaneyi prefabrik pandemi sonrası devre dışı kalacak olarak şekilde düşünmedik. Tek katlı içinde ameliyathaneleri de olan hastane olarak planladık. Kalıcı daha sonraki dönemde de benzer veyahut farklı amaçlarda kullanılacak hastaneler olacak. Burada sonuçlar gidişat tahmin edilenin ötesinde olduğu için şu dönemde erken bir yaklaşım içinde değiliz. Şu an bütün Türkiye’de yoğun bakımlardaki doluluk oranımız yüzde 62-63’ü geçmedi.
– Bu dönemde biz yeni bir atama sürecini başlattık. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde sonuçlanmış olacak.
– Şu an bütün Türkiye’de yoğun bakımlardaki doluluk oranımız yüzde 62-63’ü geçmedi.
-Yoğun bakımla ilgili hiçbir hastane ücret alamazlar. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa yapılması gerekeni yapmış oluruz.
-Ben rakamları şeffaf bir şekilde veriyorum. Yani Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine ve ABD başta olmak üzere nasıl yükselişte olduğunu görüyorsunuz. Bizdeki ölüm oranlarında düşme yaşandığını görüyoruz. Bunların ötesinde bahsettiğimiz şekilde hastaneye sadece pozitif değil şüpheli vakalar olduğunu söylüyorum ve artış hızı çok düştü.
-Türkiye’nin Avrupa ve ABD olmak üzere vatandaşına sağlık sistemiyle bu kadar destek verenin çok olmadığını söylemek istiyorum. Biz bu ilacı daha bizde vaka görülmeden 10 gün önce 1 milyon kutuyu depoladık. Birçok ülke şu an bu ilacı kullanmak için çaba içerisinde.
-Maskeyi takarak güvende olduğumuzu hissedip lütfen dışarı çıkmayalım. Maske zorunlu dışarı çıkma söz konusuysa olmalı. Sosyal mesafeye uymalıyız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.