Video Haber: Kentin ilk kadın ciğercisi
Aldığı mikro krediyle seyyar ciğercilik yapan 2 çocuk annesi Yasemin Ayverdi, ailesinin ekonomisine katkı sağlıyor. Ciğeri sevdiği için bu işe giriştiğini kaydeden Ayverdi, insanların kendilerini çok sevdiğini belirterek, “İlk defa kadın ciğerci görüyorlar takdir ediyorlar, hiç yadırganmadık, herhangi bir olumsuz tepkilerde karşılaşmadık” dedi
VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Şirvan Oktay GÖRER/Yenigün Özel
Diyarbakırlı 34 yaşındaki Yasemin Ayverdi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’ndan (KOSGEB) almış olduğu Mikro Kredi hayatını değiştirdi. Daha önce birçok işte çalışan ancak aradığını bulamayan Ayverdi, çareyi Ciğer Kebapçılığında buldu. Aldığı kredi ile kendine üç tekerlekli ikinci el bir araba alan kentin ilk kadın Çiğer Ustası Yasemin Ayverdi, seyyar ciğercilik yapmaya karar verdi. Gündüzleri evi ve çocukları ile ilgilenen Ayverdi, geceleri ise mangalın başına geçerek Ciğer pişirmeye başladı. Bu şekilde aile ekonomisine büyük bir katkı sunan Yasemin Ayverdi’ye en büyük desteği ise hem cinsleri verdi. Özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiği Yasemin Ayverdi’nin Ciğer Kebapları her kes tarafında da takdir topluyor.
“Sevdiğimiz şeyi yapmaya karar verdik”
Yasemin Ayverdi, Diyarbakır’ın ilk kadın Ciğer Ustası olma fikrinin nasıl ortaya çıktığını ise Yenigün’e anlattı. 12 yıllık evli ve iki çocuğu olan lise mezunu Yasemin Ayverdi, “İlk etapta bu aklımızda yoktu arkadaşım mikro krediden söz etti. 2 bin 700 lira gibi bi para çekti. Başta başka bir işe girdik. Olmadı yapamadık. Bin 700 lirayı orada harcayınca patladı. Bütün malzemeler elimizde kaldı. Sonrasında birkaç defa buralarda gezerken gözümüze çarptı. Seviyoruz ciğer yemeyi Diyarbakır olarak zaten ciğer yemeyi seviyoruz. Sevdiğimiz şeyi yapmaya karar verdik denedik” dedi.
“Çalışmak zorundayız çünkü sorumluluklarımız var”
İşe üç tekerlekli ikinci bir araba alarak başladıklarını vurgulayan Ayverdi, “Aslında birkaç defa geldik buralara köfteci falan vardı işini yapanlar vardı bin liramız vardı fazla da bir paramız yoktu. Ziyan edecek paramız da yoktu. İkinci el pazarında 500 liraya arabamızı aldık. 300 lirasıyla sermayesiyle baharat kap kacaklarımızda kullandık. 200 lirasıyla mangal aldık. İlk gün burada açınca eşlerimiz zaten yanımızdaydı. İlk defa kadın ciğerci görüyorlar takdir ediyorlar, hiç yadırganmadık, herhangi bir olumsuz tepkilerde karşılaşmadık. Gelip yapınca güzel yaptığımızı fark ettik. Yapıyormuşuz bu işi deyip girdik içine. İyi ve güzel oldu. Gece çalışmak zorundayız çünkü çocuklarımız ve sorumluluklarımız var” diye konuştu.
“Gündüzleri çocuklarımla ilgileniyorum”
Daha öncesinde dönemsel işlerde de çalıştığını ifade eden Ciğer Ustası Ayverdi, “Her yere çocuklarımla birlikte gitmek zorundaydım çalıştığım her yerde. Şuan Betül’ün de yaptığı gibi sonrasında çocuklarım büyüyor. Çocuklarımın günlerini çaldığım aklıma geldi. Onların çocukluklarını çaldığım ve vicdanen rahat hissetmedim. Gündüz onlarla ilgileniyorum. Okula götürüp getiriyorum. Günlük bakımlarıyla da ilgilendikten sonra akşam eve bırakıyorum kız kardeşimle yaşıyorum. Onlar evde kalıyor Betül’de geliyor buluşuyoruz. İki sokak öteden arabamızı alıyoruz yapıyoruz işimizi” diye belirtti.
“Gençler bize çok yardımcı oluyor “
İnsanların kendilerini çok sevdiğini kaydeden Ayverdi, “Bayan olunca yardıma ihtiyaç olduğun göze çarpıyor aman biz kahramanız bak neler yapıyoruz demiyoruz. Yapamadığımız zamanlar oluyor. Arabayı süremediğimiz zamanlar oluyor. Gençler burada çok yardımcı oluyor. Özellikle gece olunca biraz daha koruyucu yaklaşıyorlar. Dışarıya karşı herhangi bir sıkıntı yaşamadık. İnşallah böyle gider” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.