Kaftancıoğlu: Kürt sorunu kısa sürede çözülebilir

Kaftancıoğlu: Kürt sorunu kısa sürede çözülebilir
Yerel seçimlerdeki işbirliğini 'Demokrasi İttifakı' diye niteleyen CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu, "Bu yan yana durabilme hali, elbette Kürt sorunu...

Yerel seçimlerdeki işbirliğini 'Demokrasi İttifakı' diye niteleyen CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu, "Bu yan yana durabilme hali, elbette Kürt sorunu gibi birçok sorunun çözümüne de vesile olacaktır" dedi. Kaftancıoğlu şöyle devam etti: "Parlamentoda kurulacak heyet, komisyon, adına ne dersek diyelim, dışarıda vatandaşlarla, sivil toplum örgütleriyle, 'akil' ya da farklı yapılarla bir araya gelip, orada bir irade konulduğunda rahatlıkla çözülebilecek bir sorundur."

DİYARBAKIR YENİGÜN -  CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Kürt sorununun Meclis’te kurulacak bir heyet, sivil toplum örgütleri ve ‘akil’lerin olduğu yapıların yer aldığı bir süreçle rahatlıkla çözülebileceğini söyledi. Kaftancıoğlu yeni bir anayasanın da tesis edilmesi gerektiğini ifade etti.

Halk Tv’de yayınlanan ‘Medya Mahallesi’ programında Ayşenur Arslan’ın konuğu olan Kaftancıoğlu, “İstanbul İttifakı için bir araya gelen bileşenler, Demokrasi İttifakı adı altında bir yere birlikte gidebilir mi?” sorusu üzerine “Demokrasi İttifakı, İstanbul’da da Türkiye’nin bir çok yerinde de hukuk çatısı altında, adalet çatısı altında bir araya gelen ve ortak hak arayışında yan yana durabilen insanların ortaya çıkardığı bir sonuç. Bu yan yana durabilme hali, elbette gelecekte de Kürt sorunu gibi birçok sorunun çözümüne de vesile olacaktır” diye yanıt verdi. Kaftancıoğlu şöyle devam etti:

‘Demokrasi ittifakı bunun olabileceğini gösterdi’

“‘Çözüm Süreci’ başladığı dönem Genel Başkanımız (Kemal Kılıçdaroğlu) iki ana şey söylemişti. Birincisi; “Kürt sorununun çözümü için ben Genel Başkan olarak riski alıyorum ve siyasi hayatıma mal olsa bile her şeyi yapmaya hazırım” demişti. Cumhurbaşkanı çıkıp “Senin bir şeyine ihtiyacımız yok” demişti. İkinci ve daha önemli cümlesi şuydu: Kürt sorunu Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında çözülmeli. Bunun anlamı neydi: TBMM halkın iradesinin temsil edildiği yer. Parlamentoda kurulacak heyet, komisyon adına ne dersek diyelim, dışarıda vatandaşlarla, sivil toplum örgütleriyle, ‘akil’ ya da farklı yapılarla bir araya gelip, orada bir irade konulduğunda rahatlıkla çözülebilecek bir sorundur. Bu seçimlerde ortaya çıkan tablo, Demokrasi İttifakı diye tarif edilen tablo, tam da bunun olabileceğini göstermesi açısından çok kıymetlidir. Eğer siz yeni bir anayasayı tesis ederseniz, eğer Kürt sorunu başta olmak üzere sorunları ortaya koyar ve millet iradesiyle bunu çözmek için araçlar yaratırsanız emin olun çok kısa sürede çözülecektir.”

‘Birliktelik parlamentoya da yansıyacaktır’

CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu, “Millet İttifakı, sadece Millet İttifakı’yla kalmadı. Onun için Demokrasi İttifakı diyorum. HDP çok net destekledi. Sol kesimden destek aldı. Saadet Partisi bile aslında kadroları itibarıyla destekledi. Bunun parlamentoya yansıması hiç kolay olmaz. Bunu peki tabandan gelerek yükseltmek mümkün mü?” sorusu üzerine de şöyle dedi:

“Elbette mümkün. Eğer siz tabanda bir uzlaşı sağladıysanız, insanları adalet şemsiyesi altında bir araya getirdiğinizde bu ister istemez parlamentoya yansıyacaktır. Yerel seçimlerde bu bir araya gelen isimler arasında bir pazarlık söz konusu değildi. Bu birliktelik, bir süre sonra bazı yasal düzenlemelere de, parlamentoya da yansıyacaktır.”  (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.