VİDEO HABER - Hem şiş yandı, hem kebap…
Korona virüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından 16 Mart’ta yayınlanan genelgeyle lokanta ve AVM dışındaki neredeyse mekanlar dün itibarıyla kepenk açmadı. Ekonomideki durgunluk nedeniyle zor günler geçiren esnaf ve çalışanlar, belirsizlikten endişeli. Esnaf, kira, elektrik ve vergilerini nasıl ödeyeceğini, çalışanlar ise evlerine ekmek götürememenin endişesinde
Şehriban ELEFTOZ/Yenigün Özel
DİYARBAKIR YENİGÜN - İçişleri Bakanlığı'nın 16 Mart’ta yayınlanan genelgesiyle lokanta ve AVM dışındaki mekanlar, dün itibarıyla kapandı. İnsan sirkülasyonunun önceki günlere oranla kısmi yoğunlukta devam ettiği Yenişehir İlçesi’ndeki Ofis Sanat Sokağı’nda esnaf dün itibarıyla işyerlerini açmadı. Kafe ve eğlence mekanlarının yoğunlukta olduğu Ofis semtinde bulunan esnaf da çalışanların endişeli bekleyişi devam ederken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri, İl Emniyet Müdürlüğü ve ilçe zabıta ekipleri ile birlikte denetim yaptı. Zabıta ve Emniyet Müdürlüğü ekipleri, genelgede belirtilen tiyatro, sinema, gösteri merkezi, nişan-düğün salonu, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi gibi umuma açık istirahat yerlerinin faaliyetleri durdurulması kararı çerçevesinde kent genelindeki işyerlerinin karara uyup uymadığını kontrol etti.
‘Olumsuz durumları ‘ALO 153’e bildirin’
Genelgede belirtilen işyerlerini denetleyen ekipler, İçişleri Bakanlığı’nın aldığı kararın dün gece saat 00.00 itibarıyla yürürlüğü girildiğini işyeri sahiplerine ileterek karara uyulması için uyarılarda bulundu. Zabıta ekipleri, işyeri sahiplerine işyerinin kapalı olduğunu belirtecek bilgilendirme yazısını kapılara asmaları gerektiğini de belirttiler. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise, işyeri sahiplerinin İçişleri Bakanlığı’nın aldığı kararlara uymasının halk sağlığı açısından önemli olduğu vurgulandı. Büyükşehir Belediyesi’nin tüm ekipleri ile Koronavirüs salgınına karşı alınması gereken tedbirler için seferber olduklarını belirtikleri açıklamada, herkesin ayrıca bu konuya karşı daha duyarlı olmaları ve olası olumsuz durumlarla karşılaştıklarında ‘ALO 153’ şikayet hattına bildirmeleri istenildi.
‘Devlet bizi düşündü mü?’
Korona virüs tehlikesiyle alınan önlemlerin haklı ve yerinde olduğunu belirten esnaflar da, “Kira, vergi, elektrik ve su giderlerimizi ve hepsinden önemlisi çalışan giderlerini nasıl ödeyeceğiz, bu kararlar alınırken acaba bu da düşünüldü mü?” diye soruyor. Sokakta 4 ile 10 bin TL arasında kiraların olduğu ve çalışan giderlerinin ise kiradan daha fazla olduğunu belirten sokak esnafı, “Yasağa uyduk ve işyerlerimizi kapattık. Açık bir tek işyeri yok. Zabıta gelip denetledi. Kiralar yüksek ve zaten ekonomik durgunluktan kaynaklı sıkıntılarla boğuşurken bir de bu yasağın üstüne gelmesi kötü oldu. Mülk sahibi ay sonu gelip kira istese ne yapacağız? Çalışan giderlerimiz başlı başına sorun. Her bir kafede 5-10 arası çalışan var. Maaşları 2 bin 500 ile 3 bin 500 arasında değişiyor. Ev geçindiren insanlar, mekân çalışmayınca nasıl kira, maaş ödeyeceğiz. Bunun vergisi, elektriği, suyu, doğalgazı var. Halkın sağlığı her şeyden önce gelir ancak hükümet bu tedbirleri alırken, bunların da hesabını yaptı mı bilmiyoruz” dedi.
‘Zaten kötüydü, dibe vurdu’
Aynı sorun çalışanlar için de geçerli. Aldıkları maaş dışında gelirleri olmayan çalışanlar ise hem korona virüs tehlikesinden hem de geçim derdinden muzdarip. Bir çalışan, “Kapalı olmasına rağmen geldik, kafenin önünde bekliyoruz. Günlük geçinen insanlarız, çalışmayınca eve götürecek ekmeğimiz de olmaz. İşyeri sahibi sahibine işyeri kapalı ama sen bizim maaşımızı illaki vereceksin diyemeyiz. Onlar da kendi açılarından haklı. Kirası, çalışan ücretleri, vergisi, elektriği, esnaf borçları vs ödemeleri var. Korona virüs korkusu bir yana, geçim derdi bir yana. Tabiri caizse hem şiş hem kebap yandı. Zaten kötü olan durum bu virüs ile daha da kötüleşti. Devletin bu konuya el atması lazım” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.