Gençlerin öncelikli sorunu eğitim ve istihdam!
Sosyal Demokrasi Vakfı’nın gençlik araştırması verilerine göre, gençlerin öncelikli sorunları eğitim ve istihdamda yer alamamak, fırsat eşitsizliği ve güvencesizlik. Yüzde 62.5 yurt dışında yaşamak istediğini belirten gençlerin 25’i sosyal medyada kendilerini özgürce ifade edemediklerini düşünüyor
Foto: Arşiv
DİYARBAKIR YENİGÜN - Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Gençlik Araştırması Raporu’nu paylaştı. Gazeteduvar’da yer alan habere göre Türkiye’nin farklı bölgelerinde, farklı sosyo-ekonomik profillerine sahip gençlerin temel sorun alanları ve beklentilerini ölçen araştırma 600 örneklem üzerinden Türkiye’nin 12 ilinde gerçekleştirildi. Araştırmaya göre gençlerin öncelikli sorunları eğitim ve istihdamda yer alamamak, fırsat eşitsizliği ve güvencesizlik. Katılımcıların yüzde 69,2’si ekonomik anlamda bağımsızlığını kazanmamış. Özellikle bölgesel eşitsizlikler ve işsizlik oranları ile paralel olarak, HDP’ye oy veren gençler arasında ekonomik bağımlılık daha yüksek.
Gençler dini ve milli değerleri önemsiyor
Türkiye’de gençler önemli oranda dini ve milli değerleri önemserken, gençlerin bunu hem kendi hem başkalarının özgürlükleri ile bir arada gördüklerini gösteriyor. Gençlerin yüzde 68,3’ü düşüncelerini özgürce ifade edebilmeyi çok önemli olarak görüyor. yüzde 52’si ise başkalarının düşüncelerini özgürce ifade edebilmesini de çok önemli buluyor. En önemli görünen konular daha sonra sırasıyla milli değerler yüzde 49,8 ve dini değerler yüzde 45,7. Bunların dışında gençlerin yüzde 25’i kültür ve sanata zaman ayırmayı, yüzde 21,3’ü bilime zaman ayırmayı çok önemli buluyor. Çok para kazanmayı çok önemli bulanların oranı ise yüzde 37,5. Özgürlük konusunda hassasiyet CHP seçmeni arasında daha yüksek iken, dini değerlerin önceliği daha alt sırada, CHP seçmeni gençler daha seküler bir zemin sergiliyor. Türkiye’de gençlerin yüzde 62,5’i yurtdışına yerleşip orada yaşamak istiyor. Gençlerin oy verdikleri siyasi partilere göre yurtdışında yaşama tercihlerini karşılaştırdığımızda, AK Partili gençlerin yüzde 47,3’ü, CHP’ye oy veren gençlerin yüzde 74,4’ü, İYİ Parti’ye oy verenlerin yüzde 68,8’i, MHP’li gençlerin %68,6’sı, HDP‘ye oy verenlerin yüzde 63,6’sı, henüz oy kullanmayanların ise yüzde 68,8’i yurtdışını tercih ediyor.
Fırsat eşitliği
Katılımcıların yüzde 70,3’ü Türkiye’de arkası sağlam bir kişinin yetenekli bir gencin önüne geçebileceğini düşünüyor. Kayırmacılık ve “arkası sağlam olmanın” yükselmek için önemli bir koşul olarak görülüyor ve bu durum AK Parti’den, henüz oy kullanmayan gençlere kadar tüm gruplarda geçerli. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 40,8’i Türkiye’de üniversitelerin iş bulmak için yeterli donanım sağladığını düşünmüyor. Bu oran HDP seçmeni gençlerde yüzde 72,8’e, İyi Partili seçmende yüzde 56,4’e, CHP’li seçmen gençlerde yüzde 49,5’e, MHP’li seçmende yüzde 48,5’e çıkıyor. AK Partili gençlerin yüzde 31,8’i yeterli donanım olmadığını düşünüyor.
Gençler sosyal medyada da özgür değil
Türkiye genelinde gençlerin yüzde 25’i sosyal medyada kendilerini özgürce ifade edemediklerini düşünüyor. Bu oran özellikle HDP’li, CHP’li ve İyi Partili seçmenlerde çok daha yüksek oranlarda seyrediyor. Örneğin, HDP’ye oy veren gençlerin yüzde 72,7’si, sosyal medyada düşüncelerini özgürce ifade edemediğini düşünüyor. Gençler yüzde 93,2 ile en çok Instagram’ı kullandıklarını belirtiyor. İkinci sırayı yüzde 49,2 ile Twitter, üçüncü sırayı yüzde 47,3 ile Facebook alıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.