DSİ: Hedef; sulanan alanların 6,64 milyona çıkarılması

DSİ: Hedef; sulanan alanların 6,64 milyona çıkarılması
Yaptıkları çalışmalar hakkında yazılı bir açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, 2002 yılında 4,8 milyon hektar olan sulanan alanı orta...

Yaptıkları çalışmalar hakkında yazılı bir açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, 2002 yılında 4,8 milyon hektar olan sulanan alanı orta vadeli planda imkânlar doğrultusunda 2019 yılında 6,64 milyon hektara çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.

DİYARBAKIR- DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın yaptıkları çalışmalar hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Aydın, GAP, DAP ve KOP projeleri tamamlandığında sulamada milli ekonomiye yıllık 12 milyar dolarlık bir katkı sağlanacağının altını çizdi.  Aydın, Dicle Havzası’nda inşaatı devam eden Ilısı Barajı’nda da sona gelindiğini açıkladı.

"Hedef 2019 yılında sulanan alanların 6, 64 milyona çıkarılması"

2002 yılında 4,8 milyon hektar olan sulanan alanı orta vadeli planda imkânlar doğrultusunda 2019 yılında 6,64 milyon hektara çıkarılmasının hedeflendiğini açıklayan Aydın, "Bölgesel kalkınma projelerinden Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında sulama projeleri çalışmalarına devam edilmektedir. GAP, DAP ve KOP projeleri tamamlandığında sulamada 6,6 milyar dolar, enerjide 4,9 milyar dolar, içme suyunda 615 milyon dolar olmak üzere; milli ekonomiye yıllık toplam 12 milyar dolar katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

"Şehirlerimizin içmesuyu sorununu ortadan kaldırıyoruz"

"81 İl İçme Suyu Eylem Planı"nı hazırladıklarını ve bu plan çerçevesinde şehirlerin 2040-2050-2071 yıllarına kadar olan içme suyu meselesini çözüme kavuşturduklarını ifade eden Aydın, "İçmesuyu Temin Çalışmaları kapsamında; Türkiye genelinde 2018 Ekim ayı itibariyle işletmeye alınan 236 adet içme suyu tesisi ile yaklaşık 46 milyon kişiye ilave içme suyu sağlanmıştır. Bununla birlikte Ayrıca asrın projesi olan KKTC Su Temin Projesi başta olmak üzere büyük su ve baraj projesini tamamlayarak kullanıma açtık." diye belirtti.

Silvan projesi

Silvan Projesi’nde çalışmaların devam ettiğini belirten Aydın, "Yüzyılın refah projesi Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP’ın) en önemli bileşeni olan Silvan Projesi 8 adet depolama tesisinden ve sulama tesislerinden oluşmaktadır. 6,3 Milyar TL’ye mal olacak proje tamamlandığında 2 milyon 350 bin dekar tarım alanı sulamaya açılacaktır. Proje kapsamındaki Silvan Barajı tamamlandığında Dicle Nehri üzerindeki en büyük sulama maksatlı baraj olacaktır.160 MW Kurulu güç ile yılda 88/681 milyon kWh enerji üretilecektir. Ekonomiye yılda 1 milyar TL katkı sağlanacaktır.  Silvan Barajı inşaatında Gövde dolgusunun yüzde 52’si tamamlanmış olup Baraj inşaatında genel fiziki gerçekleşme seviyesi ise yüzde 56’ya ulaşmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Ilısu Barajında sona gelindi

Dicle Havzası’nda inşaatı devam eden Ilısı Barajı’nda sona gelindiğini ifade eden DSİ Genel Müdürü Aydın, "Dolgu hacmi bakımından Türkiye’nin ikinci Büyük barajı olacak Ilısu Barajı ve HES Projesi, Dicle Nehri üzerinde yer alan en büyük proje olmasının yanında 1200 MW kurulu gücü ile de ülkemizin en büyük dördüncü hidroelektrik santralidir.  Ilısu Barajı ve HES, ürettiği enerji ile ülke ekonomisine yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlayacaktır" dedi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.