VİDEO HABER - ‘Diyarbakır’ın mirasına sahip çıkacağız’
Sosyal medya üzerinde iletişime geçen gönüllü bir grup farkındalık yaratmak amacıyla UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan Diyarbakır Tarihi Surları'nın içerisini ve etrafını temizledi. Surların içleri çöplük içindeyken rahat uyuyamayacaklarını dile getiren grup, “Diyarbakır'ın kültürüne, mirasına sahip çıkacağız” dedi
Şehriban ELEFTOZ/ Yenigün Özel
DİYARBAKIR YENİGÜN- Sosyal medya üzerinde iletişime geçen gönüllü bir grup, farkındalık yaratmak amacıyla UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan tarihi surların içerisini ve etrafını temizledi. Dağkapı Meydanı'ında bir araya gelen çevreci grup Anzele Parkı’na kadar suriçlerinde biriken çöpleri temizledi. Diyarbakır Surları'nın çöp yuvasına döndüğüne dikkat çeken grup her hafta bir semtin, bir kısmını temizleyerek hem Diyarbakır kültür mirasını korumak hem de gençlerin örnek alması amaçlanıyor. Surların içleri çöplük içindeyken rahat uyuyamayacaklarını dile getirdiler.
[caption id="attachment_51370" align="alignnone" width="600"] Devrim Aktürk[/caption]
Diyarbakır Surları çöp yuvasına döndü!
Diyarbakır Surları'nın çöp yuvasına döndüğünü vurgulayan çevreci grup üyelerinden Devrim Aktürk şunları söyledi;
“Bugün burada tarihimize nasıl zarar verildiğini anlatacağız. Sprey boyalardan tutun suriçlerindeki çöplüğe kadar uyuşturucu satıcılarından tutun madde bağımlılarına kadar nasıl zarar verdiklerini göreceğiz. Uyuşturucu satıcıları ve madde bağımlıları surların içerisinde kalmaktadırlar. Bizim niyetimiz oradaki görüntüyü bozup güzel görüntüyü sağlamak. Geçenlerde İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu buraya teşrif etti. Teşrif ettikleri zaman kendilerini Keçi Burcu'na ve diğer mekanlara götürdüler. Aslında gösterilmesi gereken yer surların arka tarafı olmalıydı. Arka tarafa baktığınızda hiç hoş değil. Eski valimiz Hasan Basri Güzeloğlu daha önce genel bir temizlik yapmıştı ama ardından tekrar kirlendi. Şuanda Diyarbakır'ın yeni valisi Münir Karaloğlu'na sesimizi duyurabilirsek buranın güvenlik çalışmalarının yapılmasını istiyoruz. Belediye bekçileri surlarda gezintiler yapsın herhangi bir kötü rastlantı olursa gerekli cezai işlemleri başlatsın.”
‘Çalışmalarımız büyüyecek’
Asıl amaçlarının surları temizlemek olduğunu ifade eden Aktürk, “Biz bugün burada surlarımızın içerisini temizledik. Surlarımızın içlerinde çöplük gezinirken biz rahat uyuyamazdık. Bizim en büyük amacımız; Diyarbakır'da Ahmet Arif gibi şairlerin, Sezai Karakoç gibi yazarların, Mehmet Uzun gibi roman yazarlarının Yılmaz Güney gibi yönetmenlerin ve Gaffar Okan gibi hizmet edenlerin çoğalmasını niyetiyle biz burada toplandık. Çalışmalarımız büyüyecek, devam gelecek şimdi kısa özet olarak bunu yaptık. Dağkapı meydanından Anzele'ye kadar çöp topladık onurluyuz, gururluyuz. Eldivenlerimiz, maskelerimiz, çöp poşetlerimiz az olduğu için kısa bir çalışma oldu” dedi.
[caption id="attachment_51371" align="alignnone" width="600"] Diyar Kaya[/caption]
‘Diyarbakır'ın kültürüne, mirasına sahip çıkacağız’
Diyarbakır Surları'nı temizleyen çevreci gruptan bir diğer isim ise Diyar Kaya, “Bugün Diyarbakır'da surlarımızı temizledik. Amacımız her hafta ayrı bir semtte temizlik yapmak. Dağkapı Meydanı'nda başlayıp Anzele'ye kadar olan çöpleri topladık. Bundan sonra her hafta bir semtte kısım kısım temizlik yapacağız. Böylece hem gençlere örnek olacağız hem de Diyarbakır’a kültürüne mirasına sahip çıkacağımızı göstereceğiz. Kendimize Gafar Okan'ı örnek aldık. Çünkü biliyoruz ki Gaffar Okan da olsaydı Diyarbakır'ın temizliğine dikkat ederdi. Babam her zaman anlatırdı; Gaffar Okan bağlara indiği zaman hiçbir pislik olmazmış. Biz de bu örnek adı altında çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.
‘Sanat ile birlikte uyuşturucuya savaş açıyorum’
Bölge21 filminin yönetmeni Diyar Kaya surdaki çöplere dikkat çekerken aynı zamanda uyuşturucu için mücadele ettiklerini şu sözlerle ifade etti:
“Daha önce Adana'da görev yapıyordum. Diyarbakır'a Diyarbakır için geldim. Buraya geldikten sonra kendi tarihime, sokaklarıma, gençlerime sahip çıkmaya geldim. Öncelikle benim vasfım; uyuşturucuya karşı bir savaş açmak ama bunu sanatla yapmak. Bu sanatı insanlara teşvik etmenin en güzel yollarında bir tanesi insanları öncelikle okumayı sevdirmektir. Kendi insanımız her daim burdaki vasıflara sahip çıkması lazım. Burada gençler gelip uyuşturucu satıp, içebiliyor. Bunun nedeni; insanlarımızın sessiz kalması ve devlet vasfının burda yapmadığı görevidir. Devlet burada nasıl görevini yapabilir; surun ne kadar uzun olduğunu biliyoruz. Her 400 metreye bir bekçi yerleştirilse, buraya bekçilik alanları kurulursa çok iyi biliyorum ki hiçbir genç burda uyuşturucu içemez. Büyüklerimizden de ricam sokak aralarında, sokak köşelerinde, evlerinin önünde, uyuşturu içen kardeşlerimizin doğrulu iletmeleridir, onları uyarmalarıdır. uyuşturucunun ne kadar kötü olduğunu, bir evi nasıl yıkacağını, insanlarımızı nasıl bozacağını ve bozdukça hırsızlık vakasının nasıl çoğalacağını öğrenmeleri gerekir.” Çevreci grup üyelerinden Youtuber Hüseyin Aktak da “Ben Mardin'den buraya geldim. Diyarbakır'ı çok sevdiğim için arkadaşlarıma gönüllü olarak katılmak istedim. Diyarbakır'ımızın çevresini güzelleştirmek amacıyla temizliğimizi yaptık” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.