Diyarbakır'ı bölen duvar Meclis gündeminde!
Sivil Toplum Örgütleri ve kentteki vatandaşların yoğun tepkileri üzerine askıya alınan şehri ikiye bölecek duvar yapımını meclis gündemine taşıyan SP’li vekil Abdulkadir Karaduman, “Şehirde inşa edilmeye başlanan bu duvar Berlin, Meksika gibi duvarları hatırlatmaktadır” dedi
DİYARBAKIR YENİGÜN - Saadet Partisi (SP) Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Sivil Toplum Örgütleri ve kentteki vatandaşların yoğun tepkileri üzerine askıya alınan Diyarbakır’ı 12 kilometrelik duvarla ikiye bölecek çift taraflı duvarın yapımını meclis gündemine taşıdı. Karaduman, TCDD tarafından şehir merkezinden geçen tren hattı boyunca yapımına başlanan güvenlik duvarına ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması için soru önergesi verdi.
‘Devam eden sorunlara yenisi eklenecektir’
TBMM’ye sunduğu soru önergesinde SP’li vekil Abdulkadir Karaduman, “Devlet Demiryolları Diyarbakır'da bulunan tren rayları boyunca 2 metre yüksekliğinde 12 kilometre uzunluğundaki beton duvarın yapımına başlamıştır. Bu duvar şehri ikiye bölmektedir. Duvar yaya geçiş noktaların kapatmakta araç girişlerini kısıtlamakta, yolun bir tarafındaki insanlar ve esnafların diğer tarafında duranlarla ayırmaktadır. Mevcut tren yolunun da cumhuriyetin ilk dönemlerinde yapıldığı bilinmekte ve o doneden bugüne hala değiştirilmediği, gürültüye neden olduğu iddia edilmektedir. Duvar yapımıyla birlikte raylı sistem ile ilgili devam eden sorunlara her yenisinin daha ekleneceği aşikârdır. Şehirde inşa edilmeye başlanan bu duvar Berlin, Meksika gibi duvarları hatırlatmaktadır. Duvar örülmesinin yerine mevcut demir yolunun güzergâhının değiştirilmesi yahut yer altına alınması veya panel çitle çevrilmesi daha uygun olur kanaatindeyim” dedi.
‘Projede vatandaşların rızası alınmış mıdır?’
Karaduman, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na şu soruları sordu;
“1. Bu proje Bakanlığının bilgisi dahilinde midir. Bakanlığınız tarafından be proje hakkında açıklama yapılacak mıdır?
2. Diyarbakır'da vatandaşlarla ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla istişare yapılmış mıdır? Bu projede vatandaşların rızası alınmış mıdır?
3. Proje hakkında Çevresel Etki Düzenlemesi (CED) Raporu hazırlanmış mıdır?
4 Bu projeye şehir planlayıcıları, mimarlar ve ilgili mühendisler dahil olmuş mudur? Olmuşsa kim nasıl bir rapor vermiştir?
5. Mevcut demiryolunun güzergâhının değiştirilmesi, yer altına alınması veya panel çitle çevrilmesi gibi alternatif bir çalışmayı düşünüyor musunuz?
6 Bu projenin başta duvarın inşa edileceği semeler olmak ürere Diyarbakır şehrine öngörülen faydaları ne olacaktır? Hangisi kamusal fayda gözetilerek yapılmaktadır?
7 Projenin maliyeti ne kadardır?” (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.