‘Diyarbakır yeryüzü cennetidir’
Dicle’de düzenlenen “Üzüm Hasadı Bahçe Günü” etkinliğine katılan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır’ın yeryüzü cennetti, tarımda Türkiye’nin en önemli ve dünyada sayılı üretim merkezlerinden biri olduğunu ifade etti. Hem tarla ürünlerinde hem hayvancılıkta ve ipek böcekçiliğinde Türkiye ve dünyada bir iddia sahibi olduklarına vurgu yapan Güzeloğlu, “İşte sadece bu mahallede yetişen ürünler de ne kadar bereketli ve ne kadar zengin bir toprağa sahip olduğumuzu gösteriyor” dedi
Süleyman ÖZDEMİR
DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde "Üzüm Hasadı Bahçe Günü" etkinliği düzenlendi. İlçeye bağlı Bademli köyünde üzüm üreticisi Zekeriya Ökmen'e ait bahçede gerçekleştirilen etkinliğine Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, Dicle Kaymakamı Halil İbrahim Demirçin, İl Jandarma Komutanı Mustafa Erdem, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Organik Tarım Ürünleri Birliği Başkanı Mehmet Şahinoğlu, Ziraat Odaları Başkanları, çiftçi kooperatif üyeleri ile üreticiler katıldı.
“DİYARBAKIR TARIMDA TÜRKİYE VE DÜNYADA İDDİA SAHİBİ OLACAK”
Vatandaşlar tarafından karşılanan Güzeloğlu, Organik Tarım Ürünleri Birliği’nin alanda kurduğu standı gezerek sergilenen ürünler hakkında bilgi aldı. Bağ bozumunu yapmak ve kooperatif üyeleriyle bir araya gelmek için burada bulunduklarını aktaran Vali Güzeloğlu, Diyarbakır’ın yeryüzü cennetti, tarımda Türkiye’nin en önemli ve dünyada sayılı üretim merkezlerinden biri olduğunu ifade etti. Hem tarla ürünlerinde hem hayvancılıkta ve ipek böcekçiliğinde Türkiye ve dünyada bir iddia sahibi olduklarına vurgu yapan Güzeloğlu, “İşte sadece bu mahallede yetişen ürünler de ne kadar bereketli ve ne kadar zengin bir toprağa sahip olduğumuzu gösteriyor. Buradaki çiftçi kardeşlerimizin emeği ve alın teri de var. Burada yetişen ürünlerin hepsi doğal, organik ve iyi tarım uygulamaları. Kimyasal bir girdiden ve kimyasal mücadeleden bağımsız yapılarak elde edilen ürünler. Hem insan sağlığı için hem de çevreye zarar vermeden yapılan bir üretim için çok güzel çalışmalar” dedi.
“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KIRSAL KALKINMA İÇİN VAR GÜCÜYLE ÇALIŞACAK”
Göreve başladıkları ilk günden itibaren Diyarbakır’ın her yönüyle kalkınacağını ve bu amaçla çalışacaklarını beyan ettiklerini dile getiren Vali Güzeloğlu, geride bıraktıkları 2,5 yılda valilik, hükümet, kırsal kalkınma kurumları ve ajansların verdiği destekle tarımda çok önemli mesafeler kaydettiklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi kırsal kalkınma ve tarım ile ilgili bütün daire başkanlıklarının var güçleriyle alanlarda çiftçi ve üreticiyle birlikte olacağına vurgu yapan Güzeloğlu, özellikle çiftçilerin yetiştirdiği ürünleri piyasaya ve pazara sunmak emeklerinin karşılıklarını almaları için çaba sarf edeceklerinin altını çizdi. Yeni dönemi ziraat odaları ve kooperatifler birlikte inşa edeceklerine işaret eden Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Organik tarımda sertifikasyon ücreti, fidan, gübre ve temel girdi desteklerine kadar bunların hepsini çiftçilere aktaracağız. Özellikle kooperatif örgütlenmesinde, başarılı kooperatiflerimiz var. Sıkıntı da olanlarda var onları da biliyoruz. Şimdi bunları içine katacak, her bir ürünü üretildiği yerden dünyada talebi olan pazarın son tüketicisine kadar götürecek bir zinciri kuracağız” ifadelerini kullandı.
“TARIMSAL ÜRÜNLER DÖNÜŞTÜRÜLEREK DAHA FAZLA KAZANÇ SAĞLANACAK”
Tarımsal ürünleri dönüştürerek katma değer elde etmek amacıyla çalışacaklarını ve bu ürünleri işleyerek daha yüksek gelirler elde edeceklerinin belirten V ali Güzeloğlu, yapılacak bu çalışmaları elbirliğiyle Diyarbakır’ın tüm bölgelerinde bir uygulama planıyla hayata geçireceklerini dile getirdi. Güzeloğlu, “Diyarbakır merkezde Büyükşehir Belediyesi olarak organik ürünlerin satışa sunulduğu, oradan pazarla buluştuğu bir organik ürün pazar yerini buna bağlı olarak kooperatiflerimizin ürünlerini değerlendirecek bir üretim zincirimizi ve kredi destekleriyle sıkıntıda olan kooperatiflerimizdeki işletme sermaye yetersizliklerini çözeceğiz. Bu konuda bakanlıklarımızın ve kırsal kalkınma kurumumuzun destekleri var. Bizimde Büyükşehir Belediyesi’nin de destekleri olacak. Böylelikle bizim işimiz olan, milletimizin derdi olan iş, aş ve buna bağlı olarak gelir artışına hep birlikte ulaşmış olacağız. Diyarbakır’da devam eden Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan Silvan Barajı projemiz var. 8 baraj 23 sulama projesi 235 bin hektar alanı sulamaya taşıyacağız. En azından bire 10 gelir artışı, ürün değişikliği ve deseniyle insanımızın refah düzeyi artacak. Ve ilk etapta 300 bin insanımız bulunduğu yerde iş ve istihdam sahibi olacak. Altını çizdiğimizi şeyi aslında bağ sahibi Zekeriya bey söylüyor. Buğday değil; gelir getirici üzüm, meyve ve badem gibi ürünler yetiştireceğiz. Ama tekrar altını çiziyorum sadece üzümü üzüm olarak, bademi badem olarak yetiştirip bırakmayacağız. Bunları işleyerek son ürün olarak, ister pekmez, ister üzüm suyu, ister şıra isterse de pestil olarak piyasaya sunacağız. Yoksa sadece bu kaliteli üzümü yetiştirmek kazanç sağlasa da bizim için hedef o değil. Ergani ve Bismil’de ilk etapta iki tane tarıma dayalı gıda sanayi alt yapısının yerleri tahsis edildi. Şimdi onların üzerinde yoğunlaşıyoruz. 2023’te Silvan projesiyle eşzamanlı olarak oradaki yatırımları da başlatıyoruz. Çünkü bu kadar ürünün değerlendirileceği şüphesiz ki tarıma dayalı gıda sanayi işletmeleri de lazım” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.