Dicle Nehri için antibiyotik uyarısı
Aralarında Dicle'nin de bulunduğu çok sayıda nehirde antibiyotik bulundu. Uzmanlar, nehir sularının antibiyotik ile kirlenmesinin antibiyotik direncine yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Foto: Arşiv
DİYARBAKIR YENİGÜN - 72 ülkede yapılan bir araştırmada, dünyada yüzlerce nehrin ‘tehlikeli seviyelerde antibiyotikle kirlenmiş olduğu’ ortaya çıktı. Bu nehirler arasında Dicle de bulunuyor.
Bugüne dek nehir sularının kirliliği üzerine küresel çapta yapılan en büyük araştırmada, 72 ülkede 711 noktadan örnek alındı. Bu örneklerin yüzde 65’inde antibiyotik tespit edildi. Helsinki’de 27-28 Mayıs tarihlerinde açıklanacak araştırmanın ön sonuçlarını yayımlayan The Guardian gazetesi, 111 noktadan alınan örneklerdeki antibiyotik miktarının güvenli seviyelerin üzerinde çıktığını yazdı. En kötü vakalarda ise antibiyotik miktarının, güvenli sınırların 300 kat üzerinde olduğu belirtildi.
Bilim insanları, bu durumun antibiyotik direncini artırma ihtimali nedeniyle uyarıda bulundu.
İngiltere’deki York Üniversitesi’nin başını çektiği araştırmanın öne çıkan sonuçları şöyle:
Araştırma için Sen, Tuna, Thames, Tiber ve Dicle gibi dünyanın en büyük nehirlerinden, 72 ülkeden 711 noktada örnek alındı. Örnekler dondurularak York Üniversitesi’ne getirildi.
Araştırma sonucuna göre, Afrika’da örnek alınan noktalarda nehir sularının yüzde 35’i güvenli seviyelerden daha fazla antibiyotik içeriyor. Kenya’da bir noktada güvenli seviyenin 100 kat üzerinde antibiyotik tespit edilirken, araştırmacılar bazı noktalarda hiçbir balığın bu nedenle yaşayamadığını belirtti. Araştırma, daha yoksul ülkelerdeki nehirlerde daha fazla antibiyotik bulunduğunu da tespit etti. Bu durum, özellikle Afrika ve Asya’da bulunan söz konusu ülkelerin kanalizasyon altyapısına yatırım yapamamasına bağlandı.
İngiltere’deki Thames ve Avusturya’daki Tuna nehirlerinde de antibiyotik bulundu. Tuna’daki örneklerde, güvenli seviyeden yaklaşık dört kat daha fazla miktarda yedi farklı tür antibiyotik tespit edildi. Tuna’da, solunum yolları enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılan clarithromycin isimli antibiyotiğin çıktığına da dikkat çekildi.
‘Çok korkutucu’
Birleşmiş Milletler, antibiyotik direncinin 2050 yılına gelindiğinde 10 milyon kişiyi öldürmüş olabileceği uyarısında bulunmuştu. Araştırma ekibinin önde gelen üyelerinden AlistairBoxall da bu konuda uyarıda bulunarak, “Bu durum çok korkutucu ve rahatsız edici” dedi. TheGuardian gazetesine konuşan antibiyotik uzmanı William Gaze ise “Avrupa’da görülen düşük oran bile antibiyotik direncinin ortaya çıkmasına ve direnç geninin insan patojenlerine geçmesine yol açabilir” uyarısında bulundu. (Haber Merkezi)
Antibiyotik nehir sularına insan ve hayvan dışkısının yanı sıra ilaç üretim tesislerinden karışabiliyor. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.