‘Bölgede ticaret denince akla Diyarbakır’a gelir’

‘Bölgede ticaret denince akla Diyarbakır’a gelir’
Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Metal Sanayi Sitesi esnafını ziyaret ederek sorunlarını dinledi. ...

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Metal Sanayi Sitesi esnafını ziyaret ederek sorunlarını dinledi.  Burada konuşan Vali Güzeloğlu, Diyarbakır'ı bugünkünden çok daha iyiye götürmenin çabası içinde olduklarını dile getirdi. Güzeloğlu, Güneydoğu'da ticaret denince akla Diyarbakır’ın geldiğinin de altını çizdi.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, Metal Sanayi Sitesi esnafı ile bir araya geldi.  Esnafın sorunlarının ele alındığı buluşmaya Güzeloğlu’nun yanı sıra Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, Büyükşehir Belediyesi Esnaf Daire Başkanı Hüseyin Paksoy, Kaynak Geliştirme Daire Başkanı Hikmet Güneş, Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, Sanayi ve Tekonoloji İl Müdürü Hayrettin Bahçivancı, Ticaret İl Müdürü Ömer Tuncay Baysülen, KOSGEB İl Müdürü Zülfikar Altunbağ, Metal Sanayi Sitesi Başkanı Abidin Kakdaş ve Metal Sanayi Sitesi esnafı katıldı. Metal Sanayi Sitesinin girişinde karşılanan Vali Güzeloğlu, katılımcılarla birlikte toplantının yapıldığı salona geçti. Açılış konuşmasını yapan Metal Sanayi Sitesi Başkanı Abidin Kakdaş, Metal Sanayi Sitesine ilk kez bir Vali tarafından ziyaret edildiklerini ve ziyaretten duydukları memnuniyeti ifade etti.

‘Birlikte yönetmekte en güzelidir’

Diyarbakır’daki esnaf ve sanatkârlarla fırsat buldukça bir araya geldiğini, bu buluşmalarda istek ve sorunların istişare edildiğini belirten Güzeloğlu, “Çünkü istişare etmek sünnettir. Birlikte yönetmekte en güzelidir. Meseleyi yaşayanlarla istişare etmekte en doğru ve en akılcı çözüm demektir. Diyarbakır'ın değişim gelişim kalkılması daha iyiye taşınmasında bir gayret hep birlikte sergileyeceğiz” dedi. Diyarbakır'ı bugünkünden çok daha iyiye götürmenin çabası içinde olduklarını dile getiren Vali Güzeloğlu “Diyarbakır’ı çok daha güzel bir geleceğe taşımanın çocuklarımıza bizden daha güzel bir kent bırakma çabası içinde olacağız. Bunu yapacak gücümüz var bunu sağlayacak altyapımız var. Diyarbakır'ın böyle bir potansiyeli var. Diyarbakır, hepimiz çok iyi biliyoruz ki çok büyük bir zenginliğin adı. Dicle'nin kıyısında 33 medeniyeti bugüne kadar barındıran, içinde yaşatan, onların izlerini bugüne kadar ulaştıran her dönem bölgesinin bir çekim merkezi, ticaret, eğitim, kültür merkezi ve çok yakın bir geçmişe kadarda bu çok açık ara böyleydi” diye konuştu.

‘Diyarbakır’da çok büyük bedel ödettiler’

Güneydoğu'da ticaret denince akla Diyarbakır’ın geldiğini vurgulayan Vali Güzeloğlu,

“Güneydoğu'da eğitim deyince akla üniversite deyince Dicle akla gelirdi. Sağlık için Diyarbakır, Finans için Diyarbakır hayatın her alanında Diyarbakır bir merkezdi. Ama ne yazık ki hepimiz yaşadık, yaşadınız son gerideki 30-40 yıl da Diyarbakır'a ihanet eden terör örgütü, uzantıları hizmet değil hıyanet eden onların legal yapıları Diyarbakır’ın bu pozisyonunu, bu birikimini, bu zenginliğini ne yazık ki çok geriye bıraktılar. Yok edemediler çünkü Diyarbakır onların yok edemeyeceği kadar büyük bir gücü temsil ediyor. Bitiremediler çünkü Diyarbakır onların bitiremeyeceği kadar biz zenginliği temsil ediyor. Ama çok büyük bedel ödettiler. Bugün ekonomide, kalkınmada, gelişmede istediğimiz yerde değiliz. Ama bunu elde edecek bir zenginliğe ve birikime sahiptir. Çok kısa bir zaman içerisinde hamdolsun birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz ölçüde bunları tekrar elde edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Diyarbakır çağdaş bir şehir olacak”

Diyarbakır’ın sadece bölgesinde değil Ortadoğu perspektifinde Türkiye'nin çok önemli bir ticaret, ekonomik üretim ve lojistik üssü olma hedefine doğru gittiğini söyleyen Güzeloğlu, “Biz bunu yapacak güçteyiz yeter ki bu iradeyi sergileyelim, birlik ve beraberlik içinde gayret edelim. Büyükşehir Belediyesini devraldığımız gün de söyledim; belediye demek millete hizmet eden, hizmeti ile öne çıkan ve kentin gelişimine katkı veren bir kurum demektir. Belediyenin kaynakları imkânları bunlar için vardır. Yoksa belediye ideolojik bir ihanetin bunlarla ilgili süreçlerin taşıyıcısı tamamlayıcısı olamaz; olursa zaten belediye olmaktan çıkıyor. Daha geçen Mega Sanayi Sitesi gittik. 12 yıldır kanalizasyonu yok, yol yoktu yolunu biz geldikten sonra tamamladık. Peki bin 47 mahallesi var bu kentin yol sorunu bitmiş mi? İçme suyu hallolmuş mu? Kanalizasyonu tamamlanmış mı? Bütün bunlarla yola çıkan bütün iller ve belediyeler bu mesele aştılar bitirdiler. Mesele altyapıyı geçti şimdi üst yapıda neler yapılabilir derdine geldi. Şimdi büyük bir hedefe doğru gidiyoruz. Planlamalarımızı öyle yaptık. İki yıl içerisinde Diyarbakır'da Allah'ın izniyle 25 bin net sigortalı istihdam sağlayacak projelerimiz şuanda devam ediyor. Bunlar doğrudan sigortalı istihdamı. Sanayi alt yapısında üretim altyapısında çünkü Diyarbakır'ın bunu başaracak bir gücü var. Kaynakları doğru kullanırsınız daha fazlası olacak inşallah hedeflerimiz budur. Alt yapılardan bahsetmiyorum onları yapacağız; onlar zaten bizim işimiz. Yoldur, sudur, kanalizasyondur köyden kente kadar, yeşil alandır. Bunlar zaten yapılacak, yapılmaması ayıp ve izaha muhtaçtır. DİSKİ, bütün altyapıları ile alanda olacak. Ama tüm bunların ötesinde bir Büyükşehir Belediyesi her bir kör kurşunu yetimin emanetini bu milletin hakkına hukukuna kalkınmasına harcayacak. Çağdaş bir şehir olacak. Çocuklarınızın geleceği hepimizin geleceği bugünkünden çok daha iyi bir boyutta ele alınır. Sosyal hizmetler, kültürel hizmetler, spor tüm bunlar kentin değişimini sağlayacak. Üniversite öğrenci sayısından tutunda eğitimdeki başarı skalasına kadar” diye belirtti.

‘Bu bölgeyi vali olarak değil bu bölgenin bir insanı olarak biliyorum’

Diyarbakır’ı ve bölgeyi vali olarak değil, bölgenin bir insanı olarak yakından bildiğini söyleyen Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, “Ben bu bölgeyi bu kenti vali olarak geldiğimde tanımıyor; bu bölgenin bir insan olarak, bu kenti, bu bölgeyi çok iyi bilen bir kardeşiniz, hemşeriniz olarak biliyorum. Diyarbakır’ın eğitimde geçmiş zirve yıllarını da devraldığımızdaki bu halini de biliyorum. Peki bu Diyarbakır yakışıyor mu? Bölgenin merkezi olan Diyarbakır eğitimde bugün ne yazık ki bizim istemediğimiz bir yerden çıkmanın mücadelesini veriyor. Başarı düzeyi açısından olsun, okullaşma açısından olsun, fiziksel altyapıya kadar. Düşünün 30 yıldır bu ihanetin ideolojinin planladığı büyükşehirde benim bugün kaynağım var ama okul yapacak arsam yok. İmar planında okul için yer ayrılmamış niye? Niye si yok. Kimsenin derdi hizmet değil onun için. Bağlar bölgesinde biz bu sene muhakkak bir çözüm üretmezsek gelecek sene eğitim yılında yeni gelecek çocuklarla birlikte sınıf mevcudu bugün düşünmek istemediğiniz boyutlara çıkacak. Hadi hemen yapalım diyoruz, kaynağı bulduk ama arsa yok. İmar planında yer yok. Peki bir insanın en büyük serveti hayırlı, okumuş evladı değil midir? Bir toplumun en büyük güvencesi yetişmiş genci ve gençleri değil midir? Kim çocuğun eğitimsiz kalmasını ister, o çocuğu istismar etmek isteyenler. Kim okumadan bir iş bulmasından, ülkesine, ailesine, milletine faydalı olması dışında kalmasını ister. Bunları istismar etmek isteyenler işte PKK’sı terör örgütü, ötekisi, berikisi. Analar orada boşuna oturmuyor. Evladımı verin diye isyanı gözyaşın her gün akıtmıyor” şeklinde konuştu.

‘Sur Uluslararası Yarı Maratonu’nu düzenliyoruz’

Sur uluslararası yarı maratonunu için çalışmalara başladıklarını hatırlatan Vali Güzeloğlu, “Dünyanın gözbebeği Sur’u yakıp yıkan, onunla dünyaya Sur’u o hendek olayları ile Diyarbakır Sur deyince tanıtan ihanet karşısında Sur’u hakkıyla dünyaya tanıtmayı amaçlayan, Sur’un güzelliklerini anlatan, Dünya'yı burada buluşturacak bir spor organizasyonu 19 Nisan 2020'de İnşallah koşulacak. Sur yarı maratonunu başlatıyoruz. Derdimiz Sur’u tanıtma, Diyarbakır'ı tanıtma. Saraykapı’dan başlayıp Keçi Burcuna oradan On gözlüye Hevsel’e Dicle’ye dünyanın en güzel bölgelerinde bugünkü modern kente getirip Diyarbakır'ın ne olduğunu dünya ile buluşturmak. Tam 40 dakika neredeyse canlı yayın yapacak televizyonlar. Bizim yolumuz çok açık Diyarbakır ve Türkiye bu yolda kararlılıkla devam edecek. Şu anda okul öncesinden başlayarak benim gerideki 2 eğitimde her alanda müthiş bir iyileşmenin içerisindeyiz yeter mi yetmez. Geçen Cuma günü Dicle Üniversitesinde 4 saat süren bir toplantı yaptık. Dicle Üniversitesinin kente daha fazla katkı sağlamasını, kentin kalkınmasına destek olmasını,  öğrenci sayısından yaptıkları projelere kadar bu kentin değer üretmesini konuştuk ve başladı inşallah her alanda bu değişimi hissediyoruz ve hissedeceksiniz. Bakın yeni Organize Sanayi bölgeleri, Lojistik İhtisas bölge, Tekstil İhtisas bölge bunlar kuruldu gidiyor. Karacadağ yeni Organize Bölge, mevcut OSB genişleme alanı, şehir içindeki sizin gibi tıpkı küçük sanayi sitelerinin şehir dışına hemen taşınması. Bunlar 2,5 ayda yaptığımız işler. İsteyince oluyor, derdin iş olursa oluyor. Lafla ne iş oluyor ne millete katkı oluyor. İki günü bir olan ziyandadır hadis-i şerif böyle diyor. Ne iki günü, ne ayı, ne yılı yıllarını ziyan ettiler bu kentin. Biz bunlardan dertleniyoruz ve hamdolsun sonuç alıyoruz” dedi. Büyükşehir Belediyesini devraldıktan sonra gelirini 300-500 binlerden 2,5 milyon liraya çıkardıklarını kaydeden Güzeloğlu şunları söyledi:

“Belediyeyi devraldıktan sonra belediyenin menkul, gayrimenkul varlıklarından ne kadar gelir geliyor diye baktık. Aylık gelirimiz 300, 400 bilemediniz 500 bin lira oda zorlayınca.  300-400 civarında olan aylık gelir bugün 2,4 milyona yani iki buçuk trilyona çıktı. Peki bu fark nereye gidiyordu? Yağmaya konu ediliyordu. Örgütten gelen adamları tahsis edilmiş, milletin malı ile ağalık paşalık yapıyordu. Birileri milletin malını böyle peşkeş çekerek millete ihanet yapıyordu. Bunlar bu kentte yaşanan gerçeklerdir, karşımıza çıkan tablolardır.”

‘42 bin yoksul kişiye gıda yardımı başladı’

Gıda yardımı ve sıcak yemek dağıtımına başladıklarını belirten Vali Güzeloğlu, “17 ilçede 5 bin aileye 42 bin en garip yoksul kişiye bu aydan itibaren her ay yaklaşık 25 kiloluk gıda yardımına Büyükşehir olarak başlattık. Bunlar garip insanlar, bunlar fakirler, bunlar hakikaten Allah kimseyi açlıkla sınamasın zorda olan insanlar ama onlarda bizim sorumluluğumuz. Bugüne kadar böyle proje var mı? Böyle bir çaba var mı? Yok. Bunların yanı sıra bunu versek te yemek yapamayacak hastası var, yatağı var, kanserli var, diyalizi var, yaşlısı var onlara da sıcak yemek başlatıyoruz 5bin kişiye.  Bunlar bizim işimiz, bunları yapmak bizim mecburiyetimiz” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye’de ilk kez Esnaf Daire Başkanlığı kurduk’

Türkiye’de ilk kez Belediye bünyesinde Esnaf Daire Başkanlığını kurduklarını söyleyen İl Valisi Güzeloğlu, “80-100 bin esnafın olduğu Diyarbakır’da, Türkiye'de bir ilk olarak esnaf Daire Başkanlığı kurduk. Küçük esnaf Sanayi Sitesi, derhal işe başlıyoruz. Çünkü bununla ilgili kaybedecek zamanımız yok. Bir ve ikinci Sanayi Sitesine gittik temizlik yok, logarlar patlamış altyapısı sıkıntılı. O gün talimat verdik Diski 50 araç 150-200 adamıyla girip temizledi. DESOB Başkanı Alican bey beni gece yarısı arıyor efendim esnaf inanamamış; onlarca telefon aylarca başvuru Diski niye var işte bunun için var. Bu normal bir şey zaten. Önümüzde 30 senenin birikmiş sorunları var. Biliyoruz ki bu 30 sene 30 sene de değil en fazla 3 senede devirip geçmemiz lazım.  Lami cimi yok. Kaynakta da bir sıkıntımız yok. Samimiyet bir sıkıntımız yok. Kör kuruşun hakkını sonuna kadar korumak, hizmet yapmak zorundayız. Yanlış yapan kim varsa da anında gereğini yapacağız” diye konuştu.

“Tüm ihaleler canlı yayınla şeffaf bir şekilde yapılıyor”

Büyükşehir Belediyesinin yapılan tüm ihaleleri canlı yayınla halka açık ve şeffaf bir şekilde yaptığını dile getiren Güzeloğlu, “İhaleleri internetten veriyoruz. Herkes başvursun ekonomik olarak en iyi, en doğru teklif sahibi işi alsın. Bizim 2 ayda kazandırdığımız rakam 60 milyon TL'yi geçti. Geçmiş yıllar ihale ortalamalarından karşılaştırdığımızda rekabet açık. Bir kırmızı çizgimiz var. Terörün ve uzantısının hiç birisiyle devletin işi olmaz, yaptıracak bir işi de olmaz. Onun dışında Diyarbakır’da üretileni tercih ediyoruz. Mesela burada bir şey üretiliyorsa bizim tercihimiz odur. Doğrusu da bu. Çünkü biz önce Diyarbakır'a güveneceğiz sonra Diyarbakır'a güvenilmesini temin edeceğiz.  Her alanda bu gayretin içindeyiz. Allah izin verirse çok kısa bir zamanda bu değişimi sizlerde hissedeceksiniz. Her şey bir plan doğrultusunda olur. Ulaşım Master planı nerede diye soruyoruz ulaşım master planı yok. E niye öyle? Böyle geldi böyle gidiyor. Böyle olmaz ki bunun bir bilimi bir aklı var. Bu kentin insan sayısı, artan nüfusu, mahallenin iskânı, gelecekteki nüfusu değil mi? buradan hepsini alacak ondan sonra kısa, orta uzun vadeli planını yapacaksın. Böyle bir master planı olmadığı için bugün alt alta üst üsteyiz. Aslında hiçbir sorun yaşanmayacak bir Diyarbakır’da bunları sorun olarak yaşıyoruz. Bunları artık geride bırakıyor ve önümüze bakıyoruz. İnşallah bu kararlılık, azim ve gayretle şüpheniz olmasın Diyarbakır’ı çok güzel gelişmeler yaşayacağız. Çünkü bu kent bunu hak ediyor” şeklinde konuştu. Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu’nun Diyarbakır Metal Sanayi Sitesi esnafı ile buluşması toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.