“Bir çocuk değişir, bir dünya değişir”
“2018-2019 Eğitim ve Öğretim yılı Yenişehir Değerler ve Eğitim Projesi”nin açılış töreninde konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, değerler eğitimi kapsamında 500 bin kitabı çocuklarla buluşturmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, “Bir çocuk değişir, bir dünya değişir” dedi
Ahmet BARAN
Diyarbakır’ın Merkez Yenişehir Belediyesi tarafından düzenlenen, “2018-2019 Eğitim ve Öğretim yılı Yenişehir Değerler ve Eğitim Projesi” başladı. Açılış törenine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Serdar Kartal, Bağlar Kaymakamı Barış Demirtaş, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu, kamu kurum üst düzey yöneticileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
“Bilgiyi tüketen değil üreten olabilmelidir”
Burada konuşan İl Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, bugün değerler eğitimi kapsamında 500 bin kitabı çocuklarla buluşturmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Güzeloğlu, “Bir çocuk değişir, bir dünya değişir. Bizim amacımız; çocuklarımızın ilk aile sıcaklığından itibaren değişimi, değerleriyle bütünleşerek gelişimi, hayata sevgi saygı ve güven duygularıyla yaklaşabilmeleri, sevgi ile büyümeye saygıyı görerek ve hissederek şüphesiz bir bütün olarak içinde bulunduğu toplumun değerleri ile bütünleşerek geleceği inşa etmeleridir. Bu geleceği inşa ederken yerelden evrensele kadar uzanan bir ufuk turunu gerçekleştirebilmeleri, bunun için bilgiye ulaşabilmeleri, ulaştıkları bilgiyi doğru kullanabilmeli, bilgiyi tüketen değil artık bilgiyi üreten olabilmelidir. Bunu başaran milletler ve ülkeler bu temel çerçevenin dışında bunu elde etmiş değiller” dedi.
“Maddi değerler üzerine bir gelişmeyi kalıcı görmüyoruz”
İnsanın yetişmesinin hiç de kolay bir süreç olmadığının altını çizen Vali Güzeloğlu, “Uzun, zahmetli, sabır ve gayret gerektiren meşakkatli bir süreçtir. Eğer bu değerleri ilkeler üzerine inşa ederseniz aileden başlayarak okula, okuldan sosyal çevreye kısacası bir bütün olarak hayatın her alanına bunu hâkim kılabilirsiniz. İnsana yapılan bu yatırım asla karşılıksız değildir. Çünkü bugün her biriniz ve her birinizi oluşturan geçmiş sizin gerçeğinizin ta kendisidir. Eğer burada bulunan sizler ve muhatap olduğumuz kişiler bu eğitim silsilesine, bu değer bütünlüğüne, buna edinme sürecine ne kadar erken başlarsa o kadar farklılığını hissettiren ve farkını ortaya koyan kişilerdir. İlimin, irfanın, edebin, şüphesiz imanın hepsi bu doğrultuda gelişen ve kişiye aktarılabilen değerlerdir. İşte bu düşünce ve bakış bizim değerler eğitiminde bir bütün olarak ele almamızı ilçe bazında ilçeden okula, okuldan sınıfa, sınıftan öğrenciye dokunan bu yaklaşım hayata geçecek. Biz zaten kalkınmayı da böyle anlıyoruz, gelişmeyi de böyle yorumluyoruz, ilerlemeyi de böyle düşünüyoruz. Maddi değerler üzerine bir gelişmeyi asla sağlıklı anlamlı ve kalıcı görmüyoruz. Çünkü satın aldığımız şeyler size bir maddi altyapı sağlayabilir ama onu o hazırlayacak ve gerçekleştirecek bir değerler altyapısı yoksa o sadece ithal edilen bir gelişme ve bir iyileşmedir. Kalıcı olmasının yolu onu üretebilen, hayırla kullanabilen ve hazmedilebilen bir eşiği elde etmektir” diye konuştu.
“Maya tuttu, tutacaktır da”
Güzeloğlu, “Bugün Diyarbakır'da da bunu ele almamızın özel nedeni de budur. Çünkü bir insan gibi bir şehri de ihya etmek isterseniz değerler üzerine ihya etmek mecburiyetindesiniz. Eğer o şehrin insanlarından o şehrin içtimaı hayatından başlayarak insanı insan yapan, toplumu değerli kılan değerleri inşa etmez, bunların ihyası için gayret göstermezseniz maddi varlıkta nereye giderseniz gidin iman ettiğiniz gençlerimiz o değerler ile ürettiğiniz bütün eserlerinizi imha ederler. Yok ederler. Saygısızlık karşılıklı ilişkilerde nobranlık ve değer kıymet bilmeksizin bir tavırla bütün kazanımları heba ederler. Diyarbakır gibi medeniyet geçmişinin ve inancımızın ilim, irfan, edep, kültür şehrinde şüphesiz bu projeye çok daha anlamlı olacaktır. Yok etmek istedikleri bu değerlerin ihyasına bir can suyu katan, her birisine rastladığımız da güvenimizi artıran, bu salonda da bulunmalarından büyük bir mutluluk duyduğum pırıl pırıl gençlerimiz ve geleceğimizin her birisinin bu değerlerle buluşmasına imkan sunmak oldu. Kaymakam arkadaşımızın ve ekibinin heyecanından da görüyorum ki bu maya tuttu, tutacaktır da. Çünkü niyet bu olursa sonuç daha iyi olur. Yok etmek istedikleri milli birlik ve beraberliğimizin bir arada yaşama, kardeşçe yaşama, barış içerisinde geleceği kucaklama noktasında da değerler eğitimi şüphesiz olmazsa olmazımız. Dağıtılan kitaplarda, yapılan etkinliklerde aktarılanlar bunun sağlanmasına dönük hep bize ait olan değerler ve kavramlardır. Unutmayın ki bizi biz yapanı ihmal edersek biz olmaktan çıkarız. Amaç da budur. Diyarbakır'ın İslam'la şereflendiği 639 yılından itibaren kesintisiz süren bir İslam, bir Kur’an, bir ezan şehri kimliğinin gönderdeki ay yıldızlı bayrağımızı, özgürlüğümüzü ve sahip olduğumuz bütün değerleri yok etmek isteyenlerin hedefi de tamda budur. Ama buradaki gibi bu gayretlerdeki gibi samimiyet ve birlik olursa birlik ve beraberlik içerisinde bu hedefe doğru bütünleşme olursa, ki çok şükür var. Hiçbir ihanet, hedefine ulaşamayacak, iç ve dış destekçileri ve bütün ötekileri de bozguna uğrayacaktır. Hangi yönden hangi alandan gelirlerse gelsinler silahlı terörden ekonomik törene kadar 15 Temmuz silahlı FETÖ terör kalkışmasından PKK dâhil bütün ihanet işbirlikçisi ve taşeronlarına kadar bugün Hamdolsun hepsi yok edilmiş, tüketilmiş ve karanlığa mahkûm edilmiştir” ifadelerini kullandı.
“Bugün Diyarbakır bir huzur diyarı”
“Bizim geleceğimiz aydınlıktır” diyen Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu sözlerini şöyle sürdürdü;
“Bütün bu çocuklarımızın yüzündeki gözlerindeki mutlulukla tanımlanmış ve hazırlanmış parlak bir gelecek ve yarındır. Bunun için gayret ediyoruz. Onların işi imha etmek bizim işimiz ihya etmek. Onların işi yıkmak bizim işimiz başta gönüller olmak üzere şehirler yapmak. İnşa ettiğimiz eserler ile insanlarımızı mutlu kılmak. Bugün Diyarbakır bir huzur diyarı… Diyarbakır bir çiçek bahçesi… Bırakın merkezine en ücra köyüne kadar ulaşılan, erişilen, kamu hizmetleri götürülen, adeta örnek gösterilen bir şehir. Sadece maddi anlamda değil işte bu gönül seferberliğinde de Diyarbakır örnek bir şehir. Hamdolsun alınan sonuçlar, elde edilen başarılar da bunun göstergesidir. Son iki yılda Diyarbakır'daki değişimi, genel anlamdaki bir bütün olarak ve özel olarak Milli Eğitimdeki gelişmeleri Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Reha Denemeç ile paylaştık. Kendisi de beklemediği kadar büyük bir başarıyı görmenin hazzını bizimle paylaştı. İlçe Milli Eğitim Müdürümüz belirtti sadece Yenişehir’de değişen nedir derseniz, Yenişehir ona cevap vermektedir. Okul öncesinden başlayarak eğitimin bütün kaleleri, bütün paydaşları, bütün ilişkileri, buna bağlı bütün gelişmeleri, sosyal ve toplumsal hayatın yansımaları, insanı merkez alma, insana hizmeti ibadet sayıp onun üzerine bir gelecek inşa eden bir yönetimin yansımaları. Şüphesiz bunun ekonomik sosyal toplumsal boyutları var. Son iki ayda Sayın Cumhurbaşkanımızın ilimizi teşrifleri sonrasında bizzat emirleri ile aktarılan ve doğrudan 15000 kişilik istihdam sağlayacak Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve 2. Organize Sanayi Bölgesi kurulmaları gerçekleşti. İşte dün protokol imzaladık arıtma tesisinin yer teslimini yaptık ve doğrudan sadece Organize Bölge ‘ye dönük bu yatırımların maliyeti 56 milyon. Kim ne derse desin biz ‘’İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’’ anlayışıyla inanan, ziyan edilmiş günleri bilerek yılları bilerek bunları kapatmak için canla başla çalışan ve devlet millet bütünleşmesinden güç alarak geleceğe bu inançla yürüyen ve İnşallah 2023 2053 ve 2071 ile tarihimizin bu çok önemli dönüm noktalarını hepsini hedef alarak bölgesinde ve küresel ölçekte oyun kural, ihanetin düzenini bozan, mazlumun, mağdurun, garibin vatanı ve sığındığı kapısı olan, insanlık değerleri dünyada hiç kimse sahip çıkmasa da tutup kaldıran bir millet ve devlet olarak yolumuza devam ediyoruz. Allah bu kutlu yolda birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Bütün bu değerlerimizi canları ile bizlere şehadetleri ile bizlere emanet eden şehitlerimizden razı olsun. Ruhları şad olsun. Bu ruhu örnek alarak buradaki gibi bu projedeki gibi ülkesine milletine değerlerine sahip çıkan bu kararlılıkla yarını bugünlerden ve bizlerden daha iyi yapacak olan gençlerimizi yetiştirmeyi nasip eylesin diliyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum’’ dedi. Daha Sonra, Güzeloğlu ilkokul öğrencilerine kitaplarını dağıttı. Program Yenişehir Belediyesi Hamidiye Mızıkası Bando Takımı’nın müzik dinletisi ile son buldu. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.