Baro’dan Elazığ 2 No’lu Cezaevi'nde etkin soruşturma talebi
Diyarbakır Barosu, bu haftaki Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü’nde Elazığ 2 No’lu Cezaevi'nde darp edildiği iddia edilen 20 tutuklunun 12 gündür hastaneye kaldırılmadığını, 40 tutuklu hakkında da soruşturma açıldığını duyurdu. Baro, iddiaların etkin şekilde soruşturulması talebini yeniledi
Diyarbakır Barosu, katledilen başkanları Tahir Elçi'nin faillerinin bulunması ve yargılanması için her hafta Diyarbakır Adliyesi önünde düzenledikleri “Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü" etkinliğinin 189'uncusunu gerçekleştirdi. Bu haftaki etkinlikte Elazığ Cezaevi’nde Baro tarafından yapılan incelemelerin sonuçları paylaşılırken, Cezaevinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekildi.
Etkinlikte konuşan Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu üyesi Muhlis Oğurgül, Elçi’nin soruşturma dosyasıyla ilgi olarak, Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü tarafından hazırlanan raporda belirtilen kuvvetle muhtemel şüphelileri Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirmelerine rağmen yaklaşık 9 aydır hiç kimsenin ifadesi dahi alınmadığını söyledi.
Son yıllarda sosyal medya paylaşımları nedeniyle insanların tutuklandığına işaret eden Oğurgül, “Tahir Elçi’nin kuvvetle muhtemel şüphelileri biliniyorken, şu ana kadar savcılıkça bu kişilerin ifadelerinin dahi alınmaması yargının dosyaya yaklaşımını açıkça ortaya koymaktadır” dedi.
Elazığ Cezaevi hakkında iddiaları
Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü’nün bu haftaki konusu ise Elazığ 2 No’lu Cezaevi’nde yaşanan hak ihlalleri oldu. Elazığ Cezaevi kampüsü içerisinde bulunan cezaevlerine ilişkin Diyarbakır Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nin (ÖHD) 9 Ağustos’ta yaptığı açıklamayı hatırlatan Oğurgül, konuya ilişkin Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu’nun 10 Ağustos’ta cezaevine bir ziyaret daha gerçekleştirdiğini söyledi.
Oğurgül, cezaevinde N.B ve M.K isimli tutuklularla yapılan görüşmede, darp edilen 20 tutuklunun olduğunu, başgardiyan A.E. ve idaresindeki diğer gardiyanların grup olarak hareket ettiklerini belirtiklerini aktardı.
40 tutukluya disiplin soruşturması
Tutukluların iddialarına ilişkin Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını belirten Oğurgül, “Taleplerimizin kabul edilmesi ve işkence iddialarının araştırılması yerine 40 mahpus hakkında disiplin soruşturmasının açılması ve savunma vermelerinin istenilmesi iddiaların vahametini ortaya koymuştur. Yetkililerin ve yargının işkence iddialarına sessiz kalması halinde işkence yaptıkları iddia edilen görevlilerin mahpuslara daha fazla zarar vereceklerinin bilinmesini isteriz” dedi.
Etkin soruşturma talebi yenilendi
Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki işkence ve kötü muamele iddialarının etkin şekilde soruşturulması talebini yineleyen Oğurgül, işkence yaptıkları iddia edilen görevlilerin tespit edilmesi yerine mahpuslara disiplin soruşturması açılmasının işkence izlerinin üstünü örtme çabası içerisinde olunduğunu dile getirdi.
12 gündür hastaneye kaldırılmadılar
Oğurgül, “İşkenceye maruz kalan mahpuslar aradan geçen 12 güne rağmen hala bir sağlık kuruluşuna sevk edilmemiştir. Eğer bu doğruysa işkence suçunu etkin bir şekilde soruşturmayarak bu suça ortak olan adli yetkililer hakkında da şikâyet ve suç duyurusunda bulunacağız” diye belirtti.
Duyarlılık çağrısı
Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ve Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanlığı’na yaptıkları başvurunun da takipçisi olacaklarını belirten Oğurgül, bir kez daha insan hakları örgütlerini, Adalet Bakanlığı’nı, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nü, baroları ve siyasi partileri duyarlı olmaya çağırdı.
Etkinlik, 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.