Armut üreticisi rekolteden memnun, fiyattan şikayetçi
Silvan ilçesine bağlı Bayrambaşı Mahallesi’nde armut hasadına başlayan köylüler, rekolteden memnun ancak fiyatların düşüklüğünden şikayetçi
YENİGÜN HABER - Diyarbakır'ın Silvan ilçesinin en büyük kırsal mahallerinden biri olan Bayrambaşı Mahallesi, her yıl 40 ton armudun hasadına ev sahipliği yapıyor. Binden fazla armut ağacının bulunduğu mahallede hasadı yapılan armutlar, Silvan ve Diyarbakır kent merkezine götürülerek satışa sunuluyor. Mahalleliler, rekolte konusunda bu yılın bereketli olduğunu ancak fiyatların düşüklüğü nedeniyle emeklerinin tam karşılığını alamadıklarını söylüyor.
Sabah bahçeye gidiyorlar
Armut hasadı yapan mahallelilerden Metin Yavuzkılıç ve ailesi, sabah erkenden kahvaltı yapıp römorklu traktörle armut bahçesine doğru yola çıkıyor. Armut ağaçlarının yoğunlukta bulunduğu bölgeye gelen Yavuzkılıç ailesi, işe ağaçların altına çarşaf sererek koyuluyor. Ağaca çıkan bir kişi, armutların düşmesini sağlamak için dalları silkeliyor. Daha sonra toplanan armutlar kovalara yerleştirilerek, bir sonraki gün satılmak üzere Silvan ve Diyarbakır'a gönderiliyor.
Köyüne döndü
1992 yılında PTT'de başladığı işinden 2019 yılında emekli olduktan sonra köyüne dönen Metin Yavuzkılıç, bu zamana kadar babasının bakıp ilgilendiği ağaçlarla artık kendisinin ilgilendiğini söyledi. Armut ağaçlarının dedesi tarafından 50 yıl önce dikildiğini ifade eden Yavuzkılıç, 15 ila 20 arası ağaçlarının olduğunu dile getirdi. Bu ağaçlardan yılda 1 ila 1.5 ton arasında verim aldıklarını kaydeden Yavuzkılıç, armutları topladıktan sonra Silvan ve Diyarbakır'da satışı yapılmak üzere yolladıklarını aktardı.
Çiftçiden düşük ücretle alınıyor
Son dönemde armut fiyatlarının düşük olmasından kaynaklı zor zamanlar geçirdiklerini belirten Yavuzkılıç, “Bizden 1 ile 1.5 TL’ye aldıkları armutları 3 liraya satıyorlar. Armutları alıp satanlar bizden daha çok kar ediyor. Sattığımız armutlardan aldığımız parayı, evin ihtiyaçları için harcıyoruz. Armutların kilosunu daha iyi bir fiyata satabilseydik, bizim için daha iyi olurdu ama ne yazık ki istediğimiz fiyata satamıyoruz” şeklinde konuştu. Armut toplama işinin 20 güne yakın sürdüğünü kaydeden Yavuzkılıç, satıştan önce armutların bir kısmını akrabalar ve komşularıyla da paylaştıklarını söyledi.
Ücretin artmasını istiyorlar
Aile fertlerinden Halime Yavuzkılıç da, sabah erken saatlerde armut toplamaya gittiklerini ve çok zahmet çektiklerini vurgulayarak, şunları söyledi: “Kış bitip sıcaklık artmaya başladığı Mart ayında armut ağaçları çiçek açmaya başlar. Armut ağaçları çiçek açıp meyveye dönüşüp olgunlaşıncaya kadar çocuklarımıza baktığımız gibi onlara bakıyoruz. Armut toplama işi Sonbahar mevsimi başlarında başlar. Ne yazık ki bunca emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Biz istiyoruz ki armut fiyatları artsın.” (MA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.