Erdoğan: Yeni bir döneme hazırlanacağız

Erdoğan: Yeni bir döneme hazırlanacağız
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle ilgili çalışma yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "yeni bir döneme" geçileceğini dile getirdi. Erdoğan,...

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle ilgili çalışma yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "yeni bir döneme" geçileceğini dile getirdi. Erdoğan, "Bazı eksikler olsa da hazırlıklarımızı yaptık. Bunu da kamuoyuyla paylaşacağız. Şu bir yılı aşkın sürecin bütün artıları eksileri elimizde, onlarla beraber yeni bir döneme hazırlanacağız" dedi.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Suriye’den kurulması güvenli bölge çalışmalarının, Türkiye’yi oyalama siyasetine dönüştüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu oyalama siyaseti bizim sabrımızı deneme midir? Sabrımız da taşıyor, başımızın çaresine bakarız” diye konuştu.

‘RUSYA’NIN SAMİMİ YAKLAŞIMI SÜRECİ HIZLANDIRDI’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Reuters haber ajansının sorularını yanıtladı.

ABD’den hava savunma sistemi satın alma taleplerinin reddedildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu nedenle Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alındığını belirtti.

“Rusya samimi bir yaklaşım ortaya koydu” diyen Erdoğan, “Bu samimi yaklaşım neydi; gerek ortak üretim konusu, gerek kredi temini konusu, gerekse takvimin sağlıklı bir şekilde işlemesi konusu bunlar bu süreci hızlandırdı. Bunlar en geç nisan ayına kadar monte edilmiş olacak” ifadelerini kullandı.

‘ABD MÜTTEFİKİ TÜRKİYE’Yİ DAHA FAZLA İNCİTMEK İSTEMEYECEKTİR’

S-400’leri Türkiye’nin de proje ortaklarından olduğu F-35 savaş uçakları için tehdit oluşturmadığını söyleyen Erdoğan, “Sayın Trump bunları anlayışla karşılarken yaptırım tehditlerinin gerçeği yansıttığını düşünmek mümkün değil. Zira kendi arkadaşlarına bizim yanımızda, tüm basının önünde bu ifadeleri kullandı. Çünkü paraysa biz paramızı veriyoruz. 1 milyar 350 milyon dolar ödeme yaptık. F-35’lerin ortağıyız, üreticisiyiz. Birçok parçayı Türkiye’de üretiyoruz. 100+15 gibi de bu uçaklardan alım protokolümüz var. Bunlar şu anda sekteye uğradı. Oraya gönderdiğimiz pilotların eğitimi askıda. Ziyaretimde Trump’la bunları da konuşacağız. ABD gibi bir ülke müttefiki Türkiye’yi daha fazla incitmek istemeyecektir. Bu rasyonel bir davranış da değildir” şeklinde konuştu.

TRUMP’TAN PATRİOT YANITI: CİDDİ MİSİN?

S-400 ve Patriot sistemleriyle ilgili ABD Başkanı Trump’la ek görüşmeleri olup olmadığı sorulan Erdoğan, şu yanıtı:

“Bir hafta önce görüştük. Kendisine daha önce şu teklifi yaptım: Biz her ne kadar yüzlük bir S-400 paketi alıyorsak sizden de belli bir miktarı Patriot olarak alabiliriz. Yalnız S-400’deki şartları sizde de görmemiz lazım. Dedi ki ‘Ciddi mi diyorsun’, ‘Eveti ben bunları arkadaşlara söyledim’ dedim. ‘Bu konuda samimi misin’ dedi, ‘Evet samimiyim, Amerika’ya geldiğimde de bunu etraflıca görüşürüz’ dedim. Bunu söyledim. Bu sistemlerde alternatifli çalışmanın faydası var.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, F-35 savaş uçaklarının teslim edilmemesi halinde hava savunma sistemlerinde olduğu alternatifleri düşüneceklerini vurguladı.

‘GÜVENLİ BÖLGE OYALAMA SİYASETİNE DÖNÜŞTÜ, SABRIMIZ TAŞIYOR’

Suriye’de kurulması planlanan güvenli bölgeyle ilgili ABD’nin Türkiye’nin taleplerini yerine getirmediği açıklaması hatırlatılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Eylüle kadar talepler karşılanmazsa ne yapacaksınız?” sorusu yöneltildi.

ABD’nin YPG’ye silah yardımı yaptığını söyleyen Erdoğan, “PYD/YPG PKK’nın bir koludur. Bunu Batı’ya ispatlamamıza rağmen buna inanmıyorlar. Daha biz neyi anlatacağız? Bizim söylediklerimize inanmıyorlar terör örgütünün sözleriyle hareket ediyor. Amerika buraya on binlerce tır mühimmat getirdi. Şimdi biz nasıl müttefikiz” dedi.

NATO üyesi ülkelerin Türkiye’nin silah satın alma taleplerini reddettiğini dile getiren Erdoğan, “Bu mühimmatı kime karşı getiriyorsunuz? Burada Türkiye var. Bu terör örgütlerinin savaştığı Türkiye’dir. Siz NATO’daki müttefikinize parayla vermediğiniz silahları terör örgütüne veriyorsunuz” diye konuştu.

Güvenli bölgeyle çalışmalarının “oyalama siyasetine” dönüştüğünü belirten Erdoğan, “Bu güvenli bölge arayışları bizim taleplerimizi karşılamıyor. Bir oyalama siyasetine dönüşüyor. Bu oyalama siyaseti bizim sabrımızı deneme midir, nedir anlamakta zorlanıyoruz ve sabrımız da taşıyor. O zaman da biz başımızın çaresine bakmak durumunda kalacağız” ifadelerini kullandı.

‘YENİ SİSTEMİ ELEŞTİRENLER SİYASETİ BİLMİYOR’

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinden sonra “gücün tek elde topladığı” eleştirilerini nasıl değerlendirdiği sorulan Erdoğan,

“Bu tür eleştirileri getirenler ne siyaseti biliyorlar ne devlet yönetimini biliyorlar. Devlet başkanı olarak yargının gücü benim elimde mi? Böyle saçmalık olur mu? Yarı bağımsızdır ve bağımsız yargı kararlarını vermekte serbesttir. Bir başka konu parlamentonun yasama olarak yaptıklarını benim yapma yetkim yok. Ama yasama dışında hakkında herhangi bir yasama organı olarak alınmış bir karar yoksa o zaman Cumhurbaşkanlığı kararnamesi devreye girer. Bu da süreci hızlandırır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi demokratik bir hükümet sistemdir. Amerika için böyle bir şey konuşuluyor mu, konuşulmuyor. Fransa’da yarı başkanlık sistemi var, konuşuluyor mu, konuşulmuyor. Ama Türkiye’de Erdoğan Cumhurbaşkanı, sürekli bu konuşuluyor. Siyasal istikrarı getirebilmek için bu adımı attık. Bazı eksikler olsa da hazırlıklarımızı yaptık. Bunu da kamuoyuyla paylaşacağız. Güzel bir yer geldik ve inanıyorum ki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin, şu bir yılı aşkın sürecin bütün artıları eksileri elimizde, onlarla beraber yeni bir döneme hazırlanacağız.” Kaynak: Gazeteduvar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.