Video Haber Emlakçılar: ​"Parası olanlar için ev ve arsa almanın tam zamanı"

Video Haber Emlakçılar: ​"Parası olanlar için ev ve arsa almanın tam zamanı"
​İnşaat sektöründeki durgunluğun kendilerini olumsuz yönde etkilediğini belirten emlakçılar, şimdi ev ve arsa almanın yatırım açısından çok faydalı...

​İnşaat sektöründeki durgunluğun kendilerini olumsuz yönde etkilediğini belirten emlakçılar, şimdi ev ve arsa almanın yatırım açısından çok faydalı olacağını vurguluyor.

İnşaat sektöründe kullanılan malzemelerin fiyatı ile faiz ve kredi oranlarının yüksek olması, emlak piyasasını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Diyarbakır'da emlakçılık yaparak geçimini sağlayanlar, işlerinin durma noktasına geldiğini belirttiler.

Merkez Kayapınar ilçesinde 20 yıldan fazladır emlakçılık yapan İsmail Babacan, faiz ve kredilerin yüksek oluşunun emlak piyasasını durma noktasına getirdiğini söyledi.

Babacan, "Adamın 100 bin TL'si varsa götürüp bankaya yatırıyor. Ayda yaklaşık 2 bin 500-3 bin TL alıyor. Herkes işin kolay yoluna kaçıyor ama çark o şekilde dönmüyor. Yanlış olmasam krediler şu anda 2'nin üzerindedir. Ondan dolayı kimse ev alamıyor. Ekonomik krizden dolayı inşaat sektöründeki maliyet çok yükseldi. Maliyetin yüksek oluşundan dolayı yeni inşaat alanları açılmıyor. İnşaat şu anda durma noktasına geldi. Diyarbakır'ın birçok bölgesinde, hemen hemen hepsinde hiçbir kazı çalışması yok. Bu da piyasanın durduğunu gösteriyor. Bu, seneye daha çok krizle karşı karşıya kalacağımızın göstergesi olacak. Kiralar şu anda 800-900 TL civarı ise seneye otomatikman bin 200-bin 300 TL'ye kadar çıkma ihtimali var. Çünkü kiralık daire yok ve kiracı çok." dedi.

"Parası olanlar için ev ve arsa almanın tam zamanı"

Piyasanın canlanması adına faiz politikasından vazgeçilmesi gerektiğini dile getiren Babacan, şunları söyledi:

"Kesinlikle faizlerin düşürülmesi gerekiyor. Daha sonra konut kredilerinin aşağı indirilmesi, eskisi gibi birin altında olması gerekiyor. Faizler düşmeden, konut kredileri düşmeden hiçbir şekilde inşaat alanı açılmayacaktır, bu piyasa açılmayacaktır. Şu anda bütün emlakçı arkadaşlar yerinde oturuyor, hiçbir iş yapamıyor. Parası olan alıcılar, ev ihtiyaçları varsa bir an önce ev ihtiyaçlarını gidersinler, arsa almak istiyorlarsa arsa alsınlar çünkü şimdi tam zamanıdır. Bu vakitte alan arkadaşların, ileride çok güzel kâr edeceklerini düşünüyorum. Şimdi mülk alma zamanıdır. Bir an önce o paralarını faizden çeksinler, getirip piyasaya soksunlar. Piyasanın açılmasına yardımcı olsunlar."

"Diyarbakır'da kira artışları yüzde 10 civarıdır"

Ev sahiplerinin, kira artışlarında yüzde 16,33 olan Tüketici Fiyat Endeksi'ni (TÜFE) baz almalarının kiracıları zor durumda bırakacağını vurgulayan Babacan, "Bence bu bir haksızlıktır. Kiracılar için gerçekten zor günlerdir. Biz daire kiraya verdiğimizde bir kira bedeli olarak kiracıdan alıyoruz. Aslında öyle olmaması gerekiyor. Yarısını kiracıdan, yarısını ev sahibinden almamız gerekirken ev sahipleri buna yanaşmıyor. Biz bunu sadece kiracıdan temin ediyoruz. Diyarbakır'da kira artışları yüzde 7, 8 ve 10 civarıdır. Yüzde 10'u geçmemektedir. Fakat bu, insanlar için büyük bir bedel olur. Bence bu karardan bir an önce dönülse daha hayırlı olur diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Faizlerin yüksek olmasından dolayı piyasada para dönmüyor"

Eskiye nazaran işlerinin bayağı durgun olduğunu anlatan 14 yıllık emlakçı Engin Türk ise "Şu anda işler, yok denecek kadar az. İnşaat sektörü şu an durgun. Maliyetler, faizler çok yüksek. Faizlerin yüksek olmasından dolayı piyasada para dönmüyor. Maalesef vatandaş, parasını faize yatırıyor. Bu da piyasanın canlılığını etkiliyor. Temel gıdanın dışında piyasa canlı değil. Gelişmiş ülkelerde faizler düşüktür. Maalesef bizde faiz, hükümetimizin, devletimizin dışında bir olaydır. Faizler bizde yüksektir. Vatandaşa çağrımız, ticaretle uğraşsınlar, gayrimenkullere yatırım yapsınlar. Faizlerin yüksek olmasından dolayı biz de etkileniyoruz. Satışlarda sıkıntı yaşıyoruz. Daha önce ayda 3-5 gayrimenkul satarken şu anda ayda birlere filan düşmüş. Biz ve Diyarbakır'da tanınmış bazı emlakçılar dışında birçok emlakçı iş yapmıyor. Kira artışlarında yüzde 16 gerçekten yüksektir. Bunun makulü, meskenlerde yüzde 5 ve ticari yerlerde yüzde 10'dur. Biz, şimdiye kadar yüzde 10 bazında sözleşme yapmışız. Makulü de budur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.